Lengyel kormányválság és ami mögötte van - szakadt a koalíció

Pénzcentrum
2006. szeptember 22. 13:31

Éles feszültségek mutatkoznak a lengyel kormánykoalícióban. A választásokon győztes Jog és Igazság Párt (PiS) egyre kevésbé tudja tolerálni a szélsőséges Önvédelem igényeit illetve ígéreteit. A konfliktusok elsősorban a 2007-es költségvetés összeállítása során éleződtek ki, ugyanis az Önvédelem a szociális transzferek jelentős növelését szeretné elérni. A Jog és Igazság pártjának vezetője azt

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

nyilatkozta, hogy ha a költségvetés elfogadásában nem sikerül megállapodni a napokban (nem lesz meg a többség), akkor a párt új választások kiírását kezdeményezi. A kormányfő már javasolta a miniszterelnök helyettes Andrzej Lepper (Önvédelem) menesztését. Erre ma reggel sor is került, ezzel a négy hónapos koalíciós kormányzás végső válságba jutott.

A Jog és Igazság pártjának önmagában nincs elegendő szavazata ahhoz, hogy a parlamentben elfogadtassa a 2007-es költségvetést. A vezető kormánypárt elnöke az Önvédelmet nem tekintik megbízható koalíciós partnernek, ezért új szövetségest keres, illetve az Önvédelemből próbál képviselőket átcsábítani. A PiS ezzel párhuzamosan a lengyel parasztpárttal (PSL) is igyekszik megállapodásra jutni a koalíciós cseréről. Ha a tervek meghiúsulnak, akkor november 26-án előrehozott választásokra kerülhet sor.

Piaci elemzők a politikai bizonytalanságot mindenképpen negatívan értékelik a piaci árfolyamok tekintetében, ugyanakkor közép- és hosszú távon a helyzet már kedvezőbb. Lengyelországban sem a költségvetéssel, sem a külső egyensúllyal nincs igazából probléma. Emellett kormányzati források szerint hamarosan visszaül a pénzügyminiszteri székbe Zyta Gilowska korábbi tárcavezető, akit júniusban mondattak le ügynökvádak miatt (ez azóta tisztázódott), és fiskális szigoráról volt híres.

A londoni DrKw viszonylag rövid időn belül 4.1- 4.15 zloty közelébe várja az euró árfolyamát a mostani 4 zloty-s szintről.


Forrás: Bankier

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 28. vasárnap
Stefánia
47. hét
November 28.
Advent (1.)
November 28.
Nemzetközi Aura nap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?