Danske Bank: mint májusban

Pénzcentrum
2006. szeptember 22. 10:09

Meglehetősen negatív hetet fejeznek ma be a fejlődő piacok: katonai hatalomátvétel Thaiföldön, utcai tüntetések Magyarországon, korrupciós botrány Brazíliában, kormányválság Lengyelországban. Emellett a Philadelphia FED gazdasági hangulatjelentése is igen kedvezőtlen volt. Minden jel abba az irányba mutat, hogy a kockázatkerülés erősödik. Az elmúlt nap erős eladást hozott a legtöbb

Meglehetősen negatív hetet fejeznek ma be a fejlődő piacok: katonai hatalomátvétel Thaiföldön, utcai tüntetések Magyarországon, korrupciós botrány Brazíliában, kormányválság Lengyelországban. Emellett a Philadelphia FED gazdasági hangulatjelentése is igen kedvezőtlen volt. Minden jel abba az irányba mutat, hogy a kockázatkerülés erősödik.

Az elmúlt nap erős eladást hozott a legtöbb feltörekvő piaci devizában, elsősorban a brazil reálban, a török lírában, a mexikói pezóban, a dél-afrikai randban és a lengyel zloty-ban. A Danske szerint a legnagyobb kockázatok Kelet-Európában vannak, ahol a politikai bizonytalanság jelentősen megnőtt, és a külső egyensúllyal is komoly problémák vannak. Emellett több befektető is pozíciót zárhat, akik korábban a konvergenciaára vásároltak eszközöket. Brazíliában az államfő körüli korrupciós botrány az, ami eladásokat generálhat. Ázsiában a helyzet sokkal stabilabb lehet, ugyanis ezen országok többsége stabil külső pozícióval rendelkezik. Az említett okok miatt a Danske elemzőja a magas volatilitású piacok elhagyását javasolja, azokét, ahol a gazdaságok külső egyensúlyi problémákkal is küzdenek. Ebből következően az Ázsia térség az, ami a tőkeátcsoportosítások haszonélvezője lehet.

Az elemző szerint globálisan a hozamok csökkennek, ez azonban most nem kedvez a fejlsődő piacoknak, mert a hozamcsökkenés mögött a recessziós félelmek állnak.

Összességében a Danske szakértője úgy gondolja, hogy egy újabb eladási hullám indult a fejlődő piacokon, mely a májusihoz hasonló méreteket ölthet. Leginkább a közép-európai pozíciók csökkentését javasolja, illetve az olyan volatilis piacokét mint Törökország és Dél-Afrika valamint Latin-Amerika. Az ázsai piacok egyfajta biztos menedékek lehetnek ezekben a volatilis időkben, de itt is célszerű differenciálni az országok között (pl. Thaiföldet nem ajánlják).

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm