1 °C Budapest

Danske Bank: mint májusban

Pénzcentrum
2006. szeptember 22. 10:09

Meglehetősen negatív hetet fejeznek ma be a fejlődő piacok: katonai hatalomátvétel Thaiföldön, utcai tüntetések Magyarországon, korrupciós botrány Brazíliában, kormányválság Lengyelországban. Emellett a Philadelphia FED gazdasági hangulatjelentése is igen kedvezőtlen volt. Minden jel abba az irányba mutat, hogy a kockázatkerülés erősödik. Az elmúlt nap erős eladást hozott a legtöbb

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Meglehetősen negatív hetet fejeznek ma be a fejlődő piacok: katonai hatalomátvétel Thaiföldön, utcai tüntetések Magyarországon, korrupciós botrány Brazíliában, kormányválság Lengyelországban. Emellett a Philadelphia FED gazdasági hangulatjelentése is igen kedvezőtlen volt. Minden jel abba az irányba mutat, hogy a kockázatkerülés erősödik.

Az elmúlt nap erős eladást hozott a legtöbb feltörekvő piaci devizában, elsősorban a brazil reálban, a török lírában, a mexikói pezóban, a dél-afrikai randban és a lengyel zloty-ban. A Danske szerint a legnagyobb kockázatok Kelet-Európában vannak, ahol a politikai bizonytalanság jelentősen megnőtt, és a külső egyensúllyal is komoly problémák vannak. Emellett több befektető is pozíciót zárhat, akik korábban a konvergenciaára vásároltak eszközöket. Brazíliában az államfő körüli korrupciós botrány az, ami eladásokat generálhat. Ázsiában a helyzet sokkal stabilabb lehet, ugyanis ezen országok többsége stabil külső pozícióval rendelkezik. Az említett okok miatt a Danske elemzőja a magas volatilitású piacok elhagyását javasolja, azokét, ahol a gazdaságok külső egyensúlyi problémákkal is küzdenek. Ebből következően az Ázsia térség az, ami a tőkeátcsoportosítások haszonélvezője lehet.

Az elemző szerint globálisan a hozamok csökkennek, ez azonban most nem kedvez a fejlsődő piacoknak, mert a hozamcsökkenés mögött a recessziós félelmek állnak.

Összességében a Danske szakértője úgy gondolja, hogy egy újabb eladási hullám indult a fejlődő piacokon, mely a májusihoz hasonló méreteket ölthet. Leginkább a közép-európai pozíciók csökkentését javasolja, illetve az olyan volatilis piacokét mint Törökország és Dél-Afrika valamint Latin-Amerika. Az ázsai piacok egyfajta biztos menedékek lehetnek ezekben a volatilis időkben, de itt is célszerű differenciálni az országok között (pl. Thaiföldet nem ajánlják).

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 9. csütörtök
Natália
49. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?