14 °C Budapest

Lehman Brothers: politikai öngyilkosság lenne Gyurcsány távozása

Pénzcentrum
2006. szeptember 20. 09:35

Politikai öngyilkosság lenne Gyurcsány távozása, ráadásul hátráltatná az országban megkezdett reformok véghezvitelét a Lehman Brothers elemzői szerint. A szakértők úgy vélik, a piaci szereplők rövidtávon mindenképpen negatívan reagálnának emiatt, azonban amennyiben a váltás nem érinti a kormány kiigazító csomagját, illetve annak ütemezését, már középtávon megnyugodhatnak a kedélyek. A

Politikai öngyilkosság lenne Gyurcsány távozása, ráadásul hátráltatná az országban megkezdett reformok véghezvitelét a Lehman Brothers elemzői szerint. A szakértők úgy vélik, a piaci szereplők rövidtávon mindenképpen negatívan reagálnának emiatt, azonban amennyiben a váltás nem érinti a kormány kiigazító csomagját, illetve annak ütemezését, már középtávon megnyugodhatnak a kedélyek.

A pénzintézet szakemberei úgy gondolják, hogy az alábbi okokból kifolyólag oktalan lenne a miniszterelnök lemondása:

1 - október 1-én helyhatósági választások lesznek hazánkban;
2 - az Európai Bizottság nemsokára nyilvánosságra hozza értékelését a szeptember elsejével benyújtott konvergencia programról, és az országot amúgy is kiemelten figyelik a hitelminősítő cégek a múltbeli elcsúszások miatt;
3 - erős támogatással bír a kormányfő a koalíciós pártok körében, és nincs is elég "népszerű alternatívája";
4 - lemondásával úgy tűnhet, a miniszterelnök a maréknyi szélsőségesek csoportjának tüntetésére hátrált meg.

A szakértők szerint fontos, hogy Gyurcsány hatalmon maradjon legalább az elkövetkezendő pár hónapban, ugyanis ekkor dolgozzák ki a Pénzügyminisztériumban a jövő évi költségvetés tervezetét, amiben már szerepelnie kell a hosszú távú reformok elemeinek.

Mindezek ellenére amennyiben nagyszabású vereséget szenvedne a koalíció a közelgő helyhatósági választásokon, főként, ha a szocialista bázisnak tartott Budapest veszne el, Gyurcsány pozíciója meginoghat. Ebben az esetben a kormányfő távozására két lehetőség van: vagy a miniszterelnök maga mond le, vagy a parlamenti képviselők egy csoportja konstruktív bizalmatlansági indítványt nyújt be, amit utána egyszerű többséggel megszavaznak.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A legrosszabb forgatókönyv az lenne, ha előrehozott választásokat tartanának az országban, azonban ennek nagyon kicsi a valószínűsége az elemzők szerint.

Rövid távon a politikai helyzet nyugtalansága jelent kockázatot, amit az ellenzék saját hasznára próbál majd fordítani a választásokra. A miniszterelnök azonnali távozása most nagyobb nyugtalanságot idézhet elő az elemzők szerint, mint ha később történik meg a váltás, a hosszabb távú reformok kérdése miatt.

Az elemzés megemlíti, hogy a nemzetközi szervezetek egyelőre visszafogottan nyilatkoztak a Magyarországi eseményekről. Az Európai Bizottság és az S&P is olyan kijelentéseket tettek, amelyek szerint a mostani zavargások nem lesznek hatással az ország értékelésére.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 6. csütörtök
Ivett, Frida
18. hét
Május 6.
Jelszó világnap
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 5. 20:40