Lehman Brothers: politikai öngyilkosság lenne Gyurcsány távozása

Pénzcentrum
2006. szeptember 20. 09:35

Politikai öngyilkosság lenne Gyurcsány távozása, ráadásul hátráltatná az országban megkezdett reformok véghezvitelét a Lehman Brothers elemzői szerint. A szakértők úgy vélik, a piaci szereplők rövidtávon mindenképpen negatívan reagálnának emiatt, azonban amennyiben a váltás nem érinti a kormány kiigazító csomagját, illetve annak ütemezését, már középtávon megnyugodhatnak a kedélyek. A

Politikai öngyilkosság lenne Gyurcsány távozása, ráadásul hátráltatná az országban megkezdett reformok véghezvitelét a Lehman Brothers elemzői szerint. A szakértők úgy vélik, a piaci szereplők rövidtávon mindenképpen negatívan reagálnának emiatt, azonban amennyiben a váltás nem érinti a kormány kiigazító csomagját, illetve annak ütemezését, már középtávon megnyugodhatnak a kedélyek.

A pénzintézet szakemberei úgy gondolják, hogy az alábbi okokból kifolyólag oktalan lenne a miniszterelnök lemondása:

1 - október 1-én helyhatósági választások lesznek hazánkban;
2 - az Európai Bizottság nemsokára nyilvánosságra hozza értékelését a szeptember elsejével benyújtott konvergencia programról, és az országot amúgy is kiemelten figyelik a hitelminősítő cégek a múltbeli elcsúszások miatt;
3 - erős támogatással bír a kormányfő a koalíciós pártok körében, és nincs is elég "népszerű alternatívája";
4 - lemondásával úgy tűnhet, a miniszterelnök a maréknyi szélsőségesek csoportjának tüntetésére hátrált meg.

A szakértők szerint fontos, hogy Gyurcsány hatalmon maradjon legalább az elkövetkezendő pár hónapban, ugyanis ekkor dolgozzák ki a Pénzügyminisztériumban a jövő évi költségvetés tervezetét, amiben már szerepelnie kell a hosszú távú reformok elemeinek.

Mindezek ellenére amennyiben nagyszabású vereséget szenvedne a koalíció a közelgő helyhatósági választásokon, főként, ha a szocialista bázisnak tartott Budapest veszne el, Gyurcsány pozíciója meginoghat. Ebben az esetben a kormányfő távozására két lehetőség van: vagy a miniszterelnök maga mond le, vagy a parlamenti képviselők egy csoportja konstruktív bizalmatlansági indítványt nyújt be, amit utána egyszerű többséggel megszavaznak.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A legrosszabb forgatókönyv az lenne, ha előrehozott választásokat tartanának az országban, azonban ennek nagyon kicsi a valószínűsége az elemzők szerint.

Rövid távon a politikai helyzet nyugtalansága jelent kockázatot, amit az ellenzék saját hasznára próbál majd fordítani a választásokra. A miniszterelnök azonnali távozása most nagyobb nyugtalanságot idézhet elő az elemzők szerint, mint ha később történik meg a váltás, a hosszabb távú reformok kérdése miatt.

Az elemzés megemlíti, hogy a nemzetközi szervezetek egyelőre visszafogottan nyilatkoztak a Magyarországi eseményekről. Az Európai Bizottság és az S&P is olyan kijelentéseket tettek, amelyek szerint a mostani zavargások nem lesznek hatással az ország értékelésére.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 3. hétfő
Helga
40. hét
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?