12 °C Budapest

Mit hozott Gyurcsány az oroszoktól?

Pénzcentrum
2006. szeptember 19. 10:00

Oroszországgal közös projektjeinek megvalósulásával Magyarország minőségileg új pozíciókra tehet szert az európai energiapolitikában, jócskán hozzájárulva az összeurópai problémák megoldásához - mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök.

Oroszországgal közös projektjeinek megvalósulásával Magyarország minőségileg új pozíciókra tehet szert az európai energiapolitikában, jócskán hozzájárulva az összeurópai problémák megoldásához - mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök - írja a Kormányzati Hírportál.

Magyarország fontos szerepet játszhat az Európába irányuló orosz energiaszállítások (útvonalainak) diverzifikálásában - vélte Vlagyimir Putyin orosz médiajelentések szerint, nyilvánvalóan az orosz-török Kék Áramlat gázvezeték balkáni és közép-európai meghosszabbítására célozva, aminek megvalósíthatóságát az orosz Gazprom és a magyar Mol közös projektvállalata ez év végéig méri fel.

A Magyarországhoz fűződő energiaipari partnerség már csak azért is többoldalú, európai jelleget ölt, mert a német partnerekkel, jelesül E.ON-nal való együttműködésünk is kiterjed rá - utalt Putyin az E.ON-nak a Gazprommal júliusban aláírt elvi megállapodására arról, hogy megosztja vele a Moltól megvett Földgázellátót és Földgáztárolót tágabb alkujuk keretében.

Semmi nem mutat arra, hogy ne valósulna meg a Magyarország területén tervezett hatalmas gáztározó, amely nemcsak a magyarországi gázellátás stabilizálását, de az egész európai ellátást szolgálja - fogalmazott Putyin.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 18. kedd
Erik, Alexandra
20. hét
EZT OLVASTAD MÁR?