3 °C Budapest

Mától újabb szigorítások jönnek

Pénzcentrum
2006. szeptember 15. 06:50

Az adózás rendjének több eleme változik szeptember 15-ével. Felfüggesztheti az adóhatóság a cég adószámát, ha nem találhatók meg a székhelyükön, és az ezen idő alatt visszajáró adót elveszti a társaság. A felszámolókkal szemben is mulasztási bírságot szabhat ki az APEH.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az adóhatóság szeptember 15-étől felfüggesztheti azoknak a cégeknek az adószámait, amelyek nem találhatók meg a székhelyükön, és a képviselőjüket sem lehet utolérni. A felfüggesztésről határozatot hoz az APEH, így azt meg lehet fellebbezni, annak sikertelensége esetén pedig a bírósági jogorvoslatban bízhatnak az érintettek. A felfüggesztő határozat jogerőre emelkedésétől - a megszüntető határozatig - az adó-visszatérítés szünetel. Így a cég az ebben az időben visszajáró adót elveszti, azonban a fizetendő adó alól nem mentesül.

Az adóhatóság a fiktív cégek megszüntetése iránt intézkedik a cégbíróságnál, egyúttal az ilyen cégek listáját felteszi a honlapjára. Utolsó lépésként az APEH törli a társaság adószámát. Ezt akkor teheti meg, ha a jogerős felfüggesztést követő 90 napon belül a cég nem kérte a felfüggesztés megszüntetését. Új adószám - a törlést követően - akkor kérhető, ha a társaság még szerepel a cégjegyzékben és helyreállítja a törvényes működését.
A szeptember 15-e után indult felszámolásoknál az APEH mulasztási bírságot szabhat ki a felszámolóra. Erre akkor kerül sor, ha nem fizette be a csődben lévő cég adóját.

Szintén szeptember 15-én lép hatályba az a szabály, amely arra kötelezi a bankokat, hogy a levont kamatadót havonta - összesítve - vallják be. Más EU-tagállamban levont kamatadót itthon be kell vallani, és a különbözetet be is kell fizetni. Ellenben, ha a magyar kamatadó alacsonyabb, akkor a különbözetet az APEH csak kérelemre utalja vissza.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 28. vasárnap
Stefánia
47. hét
November 28.
Advent (1.)
November 28.
Nemzetközi Aura nap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?