7 °C Budapest

Demszkyről mindenkinek megvan a véleménye

Pénzcentrum
2006. szeptember 14. 11:00

A jelenlegi helyzetről rendelkezésre álló kutatási adatok alapján nagy biztonsággal kijelenthető, hogy 2006. október 1-én a "győztes mindent visz" érvényesülése megtörik A Gyurcsány-csomag következtében olyan mértékben megváltozott a politikai közhangulat és a társadalmi klíma, hogy 16 év elteltével immár komoly lehetőség mutatkozik az SZDSZ-es városvezetés leváltására a budapesti önkormányzati választáson - áll a Századvég Alapítvány és a Forsens közös tanulmányában.

A 2006. október 1-én megrendezésre kerülő önkormányzati választáson a fővárosiak 59 százaléka ígéri biztosra a részvételét. Emlékeztetőül négy évvel ezelőtt 52,68 százalék volt a megjelenési arány, vagyis azok a feltételezések, amelyek rendkívül alacsony részvételt prognosztizálnak Budapest viszonylatában - a jelenlegi adatok alapján - nem támaszthatók alá.

Az önkormányzati választásokon a megkérdezetteket - saját bevallásuk szerint -leginkább a jelöltek eddigi teljesítménye és a jelöltek programja befolyásolja, s csak igen kevés budapesti megkérdezett (7 százalék) állítja, hogy a pártszimpátia alapján dönti el, kire voksol. Lényeges eltérés mutatkozik a két nagy párt szavazótáborának fő motivációi között: az MSZP-sek a múltbéli teljesítményt mérlegelik a leggyakrabban, valamint az átlagosnál gyakrabban említik pártszimpátiájukat, ezzel szemben a Fidesz szavazóinak két leggyakoribb motivációja a jelölt programja és a Gyurcsány-csomag elleni voksolás.

A budapesti helyhatósági választás egyik legnagyobb tétje a főpolgármesteri pozíció sorsa. A jelenlegi főpolgármester, Demszky Gábor munkájáról gyakorlatilag minden megkérdezettnek van valamilyen véleménye. A értékelő válaszok 100-as skálára kivetített átlagértéke 45 pont, azaz közepesnél valamivel rosszabbra értékelik a 16 év óta regnáló Demszky teljesítményét. A válaszadók 36 százaléka adott közepes osztályzatot, 35 százalékuk ennél rosszabbat, míg 29 százalékuk közepesnél jobbat. Összehasonlításképp: négy évvel ezelőtt, a 2002-es önkormányzati választásokat megelőző vizsgálatunkban 61 pont volt Demszky munkájának átlagos értékelése, és akkor még a válaszadók valamivel több mint fele adott 4-es vagy 5-ös osztályzatot a főpolgármester teljesítményére. Érdekes, hogy Demszky teljesítményével az átlagosnál jobban elégedettek az MSZP-s szavazók (64 pont), miközben saját pártjának, az SZDSZ-nek a támogatói az átlagosnál elégedetlenebbek (55 pont). A Fidesz-szavazók véleménye Demszky tevékenységéről egyértelműen lesújtó (26 pont), míg a pártválasztásukban bizonytalanok értékelése átlaghoz közeli értéket mutat (47 pont). 2002-höz képest a legnagyobb mértékű, 25 pontos csökkenést is épp saját pártja szavazóinak körében könyvelheti el Demszky, a fideszes szavazóknál 15, a szocialista szavazóknál pedig 11 pontos a csökkenés az előző önkormányzati választás időszakához képest.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az öt nyilvántartásba vett polgármesterjelölt közül Demszky Gábor (SZDSZ-MSZP) és Tarlós István (független) támogatottsága között a szeptemberi felvétel már nem mutat szignifikáns különbséget a megkérdezettek 33 százaléka jelezte, hogy Demszkyre voksol, 31 százalék pedig Tarlós Istvánra kívánja leadni szavazatát. Jelentősnek mondható Katona Kálmán támogatottsága, hiszen majdnem kétszer annyian voksolnának rá (9 százalék), mint egy esetleges parlamenti választáson pártjára, az MDF-re (5 százalék). A két vezető jelölt közötti jelenlegi szoros versenyben meghatározó jelentőségű lehet a választásukban bizonytalanok (17 százalék) és a preferenciájukat eltitkolók (8 százalék) szavazata, valamint a választási részvételi arány alakulása.
A részvételüket biztosra ígérők között is hasonló az arány: 38 százalék voksolna Demszkyre és 36 százalék Tarlós Istvánra, 8 százalék pedig Katona Kálmánra. A biztos szavazó, de ismeretlen preferenciájú választók az összes megkérdezett mintegy 9 százalékát alkotják. Körükben egyforma arányt mutat az önmagát bal- illetve jobboldali gondolkodásúként megjelölők csoportja (29, illetve 28 százalék), ugyanakkor a preferenciájukat eltitkoló biztos szavazók többen tartják alkalmasabbnak Orbán Viktort a miniszterelnöki posztra (33 százalék), mint Gyurcsány Ferencet (23 százalék).

Ha Demszky és Tarlós között lehetne választani, akkor a megkérdezettek azonos arányban, 38-38 százalékban támogatnák őket. Katona Kálmán támogatóinak 38 százaléka szavazna a két jelölt közül Tarlós Istvánra és 25 százalékuk Demszky Gáborra, míg 23 százalékuk egyikükre sem, 12 százalék pedig nem tud választani a két politikus közül.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem