28 °C Budapest

EVA: péntekig dönteni kell !

Pénzcentrum
2006. szeptember 11. 10:00

Akik az egyszerűsített vállalkozási adó (eva) kulcsának emelése miatt ki szeretnének jelentkezni az eva hatálya alól, az még ezen a héten megteheti.

Az evából való évközi kijelentkezésre azért van lehetőség, mert a parlament az eva kulcsát október 1-jével 15 százalékról 25 százalékra emelte.
A kijelentkezésre szeptember 15-ig van mód, október 1-i hatállyal.

A döntést nem árt alaposan megfontolni, mert azok, akik így határoznak, a következő négy évben nem választhatják ezt az adózási formát. A kijelentkezést egyébként szeptember 15-ig vissza is lehet vonni.

Az eva hatálya alatt maradók az adókulcs változásának követésére két megoldás közül választhatnak.

Az egyik, hogy az első háromnegyedév bevétele után megfizetik a 15 százalékot, a később keletkező jövedelem után pedig a 25 százalékot.

A másik megoldás, hogy az éves bevétel után egységesen 15 százalékot számolnak, de a bevétel egynegyede után további 10 százalékot fizetnek.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Mindkét esetben úgy kell vezetni a nyilvántartásokat, hogy abból a választott megoldáshoz kapcsolódó adókötelezettséget ellenőrizni lehessen.

Az adókulcs emelése mellett van még egy változás: az evát december 20-ig kell a várható éves adó összegére kiegészíteni.

A pénzügyi tárca az idei évre 107 milliárd forint eva-bevételt tervezett. Az év első hét hónapjában 78,3 milliárd forint - a tavalyi első hét havinál 12,1 milliárd forinttal több - eva folyt be a büdzsébe, az egész évre tervezett 73,2 százaléka.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 28. kedd
Levente, Irén
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?