20 °C Budapest

EVA: péntekig dönteni kell !

Pénzcentrum
2006. szeptember 11. 10:00

Akik az egyszerűsített vállalkozási adó (eva) kulcsának emelése miatt ki szeretnének jelentkezni az eva hatálya alól, az még ezen a héten megteheti.

Az evából való évközi kijelentkezésre azért van lehetőség, mert a parlament az eva kulcsát október 1-jével 15 százalékról 25 százalékra emelte.
A kijelentkezésre szeptember 15-ig van mód, október 1-i hatállyal.

A döntést nem árt alaposan megfontolni, mert azok, akik így határoznak, a következő négy évben nem választhatják ezt az adózási formát. A kijelentkezést egyébként szeptember 15-ig vissza is lehet vonni.

Az eva hatálya alatt maradók az adókulcs változásának követésére két megoldás közül választhatnak.

Az egyik, hogy az első háromnegyedév bevétele után megfizetik a 15 százalékot, a később keletkező jövedelem után pedig a 25 százalékot.

A másik megoldás, hogy az éves bevétel után egységesen 15 százalékot számolnak, de a bevétel egynegyede után további 10 százalékot fizetnek.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Mindkét esetben úgy kell vezetni a nyilvántartásokat, hogy abból a választott megoldáshoz kapcsolódó adókötelezettséget ellenőrizni lehessen.

Az adókulcs emelése mellett van még egy változás: az evát december 20-ig kell a várható éves adó összegére kiegészíteni.

A pénzügyi tárca az idei évre 107 milliárd forint eva-bevételt tervezett. Az év első hét hónapjában 78,3 milliárd forint - a tavalyi első hét havinál 12,1 milliárd forinttal több - eva folyt be a büdzsébe, az egész évre tervezett 73,2 százaléka.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?