Kórházi titkok

Pénzcentrum
2006. szeptember 8. 11:42

Már a miniszter is arra kéri a kórházakat: koncentráljanak a sürgős esetekre, a többi beteget tegyék várólistára. Győrött léptek is: egy évet kell várni a halasztható műtétek némelyikére.

Már a miniszter is arra kéri a kórházakat: koncentráljanak a sürgős esetekre, a többi beteget tegyék várólistára. Győrött léptek is: egy évet kell várni a halasztható műtétek némelyikére - írja a Magyar Hírlap.

Az új finanszírozás miatt problémákkal küzdő kórházak listája titkos. A győri megyei kórház szemészeti osztályán eddig is 610 százalékkal több beteget láttak el, mint ahány után finanszírozást kapott az intézmény. A központilag megállapított szigorú teljesítménykorlátot a szájsebészet 140 százalékkal lépi túl, mióta a régió minden más kórházában megszüntették az ilyen osztályokat, az onkoradiológia pedig ötven százalékkal több pácienst fogad, mint amennyi után pénz jár az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól.

Ha egy kórház úgy látja, hogy a megszorítás a betegellátás biztonságát veszélyezteti, egy háromfős bizottságtól kérhet ideiglenes felmentést. "Eddig hat kórház 21 osztálya esetében döntött a bizottság". Ritoók Emese, az ÁNTSZ sajtószóvivője szerint nincs összesítés, hogy eddig hány kórház kért felmentést, és azok neve is titkos, amelyeknek az ügyében már határoztak. A legnagyobb eséllyel a sürgősségi, az onkológiai és a haematológiai osztályok kaphatnak könnyítést.

Hírlap információi szerint, legalább 14 kórház - köztük például a miskolci - kért eddig felmentést. A kórházszövetség felmérése szerint pedig az intézményeknek több mint a harmada tervezi, hogy a bizottsághoz fordul.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Molnár Lajos egészségügyi miniszter körlevelet küldött a kórházaknak, és ebben azt "tanácsolja": a sürgősségi, akut ellátásnak adjanak prioritást, a halasztható beavatkozásokra pedig hozzanak létre előjegyzési listát. Magyarázata szerint az utolsó negyedévben csökkenteni kell a kiadásokat, mivel az első kilenc hónapban az előirányzott keretnél több pénzt használtak fel az egészségbiztosítási alapból.

Golub Iván, a Magyar Kórházszövetség elnöke szerint a figyelmeztető levél igazolja, hogy jogosak voltak a kórházak aggályai. Csiba Gábor miskolci főigazgató pedig úgy reagált: a pénzügyi helyzetük a levél nélkül is kikényszerítette a várólisták kialakítását. A tervezhető műtétek esetében szerinte legalább harmadával nőhet a várakozási idő, ami egy sérvműtétnél akár három hónap is lehet. Győrben most kezdték felállítani a várólistákat, és a halasztható műtétek némelyikére egy évnél is hosszabban kell majd várakozni.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 30. csütörtök
Pál
26. hét
Június 30.
Aszteroida világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?