14 °C Budapest

Kórházi titkok

Pénzcentrum
2006. szeptember 8. 11:42

Már a miniszter is arra kéri a kórházakat: koncentráljanak a sürgős esetekre, a többi beteget tegyék várólistára. Győrött léptek is: egy évet kell várni a halasztható műtétek némelyikére.

Már a miniszter is arra kéri a kórházakat: koncentráljanak a sürgős esetekre, a többi beteget tegyék várólistára. Győrött léptek is: egy évet kell várni a halasztható műtétek némelyikére - írja a Magyar Hírlap.

Az új finanszírozás miatt problémákkal küzdő kórházak listája titkos. A győri megyei kórház szemészeti osztályán eddig is 610 százalékkal több beteget láttak el, mint ahány után finanszírozást kapott az intézmény. A központilag megállapított szigorú teljesítménykorlátot a szájsebészet 140 százalékkal lépi túl, mióta a régió minden más kórházában megszüntették az ilyen osztályokat, az onkoradiológia pedig ötven százalékkal több pácienst fogad, mint amennyi után pénz jár az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól.

Ha egy kórház úgy látja, hogy a megszorítás a betegellátás biztonságát veszélyezteti, egy háromfős bizottságtól kérhet ideiglenes felmentést. "Eddig hat kórház 21 osztálya esetében döntött a bizottság". Ritoók Emese, az ÁNTSZ sajtószóvivője szerint nincs összesítés, hogy eddig hány kórház kért felmentést, és azok neve is titkos, amelyeknek az ügyében már határoztak. A legnagyobb eséllyel a sürgősségi, az onkológiai és a haematológiai osztályok kaphatnak könnyítést.

Hírlap információi szerint, legalább 14 kórház - köztük például a miskolci - kért eddig felmentést. A kórházszövetség felmérése szerint pedig az intézményeknek több mint a harmada tervezi, hogy a bizottsághoz fordul.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Molnár Lajos egészségügyi miniszter körlevelet küldött a kórházaknak, és ebben azt "tanácsolja": a sürgősségi, akut ellátásnak adjanak prioritást, a halasztható beavatkozásokra pedig hozzanak létre előjegyzési listát. Magyarázata szerint az utolsó negyedévben csökkenteni kell a kiadásokat, mivel az első kilenc hónapban az előirányzott keretnél több pénzt használtak fel az egészségbiztosítási alapból.

Golub Iván, a Magyar Kórházszövetség elnöke szerint a figyelmeztető levél igazolja, hogy jogosak voltak a kórházak aggályai. Csiba Gábor miskolci főigazgató pedig úgy reagált: a pénzügyi helyzetük a levél nélkül is kikényszerítette a várólisták kialakítását. A tervezhető műtétek esetében szerinte legalább harmadával nőhet a várakozási idő, ami egy sérvműtétnél akár három hónap is lehet. Győrben most kezdték felállítani a várólistákat, és a halasztható műtétek némelyikére egy évnél is hosszabban kell majd várakozni.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem