18 °C Budapest

Kórházi titkok

Pénzcentrum
2006. szeptember 8. 11:42

Már a miniszter is arra kéri a kórházakat: koncentráljanak a sürgős esetekre, a többi beteget tegyék várólistára. Győrött léptek is: egy évet kell várni a halasztható műtétek némelyikére.

Már a miniszter is arra kéri a kórházakat: koncentráljanak a sürgős esetekre, a többi beteget tegyék várólistára. Győrött léptek is: egy évet kell várni a halasztható műtétek némelyikére - írja a Magyar Hírlap.

Az új finanszírozás miatt problémákkal küzdő kórházak listája titkos. A győri megyei kórház szemészeti osztályán eddig is 610 százalékkal több beteget láttak el, mint ahány után finanszírozást kapott az intézmény. A központilag megállapított szigorú teljesítménykorlátot a szájsebészet 140 százalékkal lépi túl, mióta a régió minden más kórházában megszüntették az ilyen osztályokat, az onkoradiológia pedig ötven százalékkal több pácienst fogad, mint amennyi után pénz jár az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól.

Ha egy kórház úgy látja, hogy a megszorítás a betegellátás biztonságát veszélyezteti, egy háromfős bizottságtól kérhet ideiglenes felmentést. "Eddig hat kórház 21 osztálya esetében döntött a bizottság". Ritoók Emese, az ÁNTSZ sajtószóvivője szerint nincs összesítés, hogy eddig hány kórház kért felmentést, és azok neve is titkos, amelyeknek az ügyében már határoztak. A legnagyobb eséllyel a sürgősségi, az onkológiai és a haematológiai osztályok kaphatnak könnyítést.

Hírlap információi szerint, legalább 14 kórház - köztük például a miskolci - kért eddig felmentést. A kórházszövetség felmérése szerint pedig az intézményeknek több mint a harmada tervezi, hogy a bizottsághoz fordul.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Molnár Lajos egészségügyi miniszter körlevelet küldött a kórházaknak, és ebben azt "tanácsolja": a sürgősségi, akut ellátásnak adjanak prioritást, a halasztható beavatkozásokra pedig hozzanak létre előjegyzési listát. Magyarázata szerint az utolsó negyedévben csökkenteni kell a kiadásokat, mivel az első kilenc hónapban az előirányzott keretnél több pénzt használtak fel az egészségbiztosítási alapból.

Golub Iván, a Magyar Kórházszövetség elnöke szerint a figyelmeztető levél igazolja, hogy jogosak voltak a kórházak aggályai. Csiba Gábor miskolci főigazgató pedig úgy reagált: a pénzügyi helyzetük a levél nélkül is kikényszerítette a várólisták kialakítását. A tervezhető műtétek esetében szerinte legalább harmadával nőhet a várakozási idő, ami egy sérvműtétnél akár három hónap is lehet. Győrben most kezdték felállítani a várólistákat, és a halasztható műtétek némelyikére egy évnél is hosszabban kell majd várakozni.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 16. vasárnap
Mózes, Botond
19. hét
Május 16.
A fény világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?