7 °C Budapest

Csak hét oszágnak sikerült, köztük vagyunk

Pénzcentrum
2006. szeptember 6. 09:30

Csak hét tagország tudta tartani az új, elektronikus chipet is tartalmazó európai útlevél bevezetésére adott augusztus 28-ai határidőt. További öt ország, köztük Magyarország minimális csúszással kezdi el kibocsátani az újfajta úti okmányokat.

Csak hét tagország tudta tartani az új, elektronikus chipet is tartalmazó európai útlevél bevezetésére adott augusztus 28-ai határidőt. További öt ország, köztük Magyarország minimális csúszással kezdi el kibocsátani az újfajta úti okmányokat - írja a Napi Gazdaság.

Hazánk augusztus 29-étől állt át az e-útlevelek kiadására. Azokkal a tagországokkal szemben, amelyek szeptember 20-áig nem hajtják végre a változtatást, jogi eljárást indíthat az unió. Az átállás legfőbb mozgatója az, hogy ha valaki 2006. október 26-a után kibocsátott úti okmányokkal akar belépni az Egyesült Államokba a US Visa Waiver Programme (VWP) keretében, akkor elektronikus útlevelet kell felmutatnia, mert különben nem engedik be. A VWP lehetővé teszi a programba eddig bevont 27 ország turistáinak, hogy 90 napig vízum nélkül tartózkodjanak az USA-ban. Az Egyesült Államok és az EU tagországai között - Görögországot és a Szlovénián kívüli kilenc új tagot leszámítva - vízummentesség van érvényben.

A Magyarországon is használatba kerülő új útlevélbe épített chip egyelőre csak a nyomtatásban is olvasható adatokat tartalmazza, a tulajdonos ujjlenyomatát még nem, azaz még nem számít biometrikusnak. 2009-re a tulajdonos képét és két ujjlenyomatát is rögzítenie kell a chipnek. Nem megnyugtató, hogy az e-útlevelek adatrögzítőjét már megjelenése előtt feltörték. Egy német informatikus augusztus elején nyilvános bemutatót tartott, amelyen egy útlevélchipből lemásolta a tulajdonos adatait, és átvitte azokat egy másik chipbe. Ennek alapján kijelentette, hogy az e-útlevél bevezetése pénzkidobás, amiben a jelenlegi helyzetben igaza lehet, ám az ujjlenyomatok megjelenése értelmetlenné teheti a másolást.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem