7 °C Budapest

Csak hét oszágnak sikerült, köztük vagyunk

Pénzcentrum
2006. szeptember 6. 09:30

Csak hét tagország tudta tartani az új, elektronikus chipet is tartalmazó európai útlevél bevezetésére adott augusztus 28-ai határidőt. További öt ország, köztük Magyarország minimális csúszással kezdi el kibocsátani az újfajta úti okmányokat.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Csak hét tagország tudta tartani az új, elektronikus chipet is tartalmazó európai útlevél bevezetésére adott augusztus 28-ai határidőt. További öt ország, köztük Magyarország minimális csúszással kezdi el kibocsátani az újfajta úti okmányokat - írja a Napi Gazdaság.

Hazánk augusztus 29-étől állt át az e-útlevelek kiadására. Azokkal a tagországokkal szemben, amelyek szeptember 20-áig nem hajtják végre a változtatást, jogi eljárást indíthat az unió. Az átállás legfőbb mozgatója az, hogy ha valaki 2006. október 26-a után kibocsátott úti okmányokkal akar belépni az Egyesült Államokba a US Visa Waiver Programme (VWP) keretében, akkor elektronikus útlevelet kell felmutatnia, mert különben nem engedik be. A VWP lehetővé teszi a programba eddig bevont 27 ország turistáinak, hogy 90 napig vízum nélkül tartózkodjanak az USA-ban. Az Egyesült Államok és az EU tagországai között - Görögországot és a Szlovénián kívüli kilenc új tagot leszámítva - vízummentesség van érvényben.

A Magyarországon is használatba kerülő új útlevélbe épített chip egyelőre csak a nyomtatásban is olvasható adatokat tartalmazza, a tulajdonos ujjlenyomatát még nem, azaz még nem számít biometrikusnak. 2009-re a tulajdonos képét és két ujjlenyomatát is rögzítenie kell a chipnek. Nem megnyugtató, hogy az e-útlevelek adatrögzítőjét már megjelenése előtt feltörték. Egy német informatikus augusztus elején nyilvános bemutatót tartott, amelyen egy útlevélchipből lemásolta a tulajdonos adatait, és átvitte azokat egy másik chipbe. Ennek alapján kijelentette, hogy az e-útlevél bevezetése pénzkidobás, amiben a jelenlegi helyzetben igaza lehet, ám az ujjlenyomatok megjelenése értelmetlenné teheti a másolást.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 28. vasárnap
Stefánia
47. hét
November 28.
Advent (1.)
November 28.
Nemzetközi Aura nap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. november 27. 19:18