110 m eurós külkereskedelmi hiány júniusban - vártnak megfelelő

Pénzcentrum
2006. szeptember 1. 09:00

2006 első félévében előzetes adatokból számítva a kivitel volumene 16, a behozatalé 12%-kal nőtt 2005 azonos időszakához viszonyítva. A külkereskedelmi mérleg hiánya mintegy 1.1 milliárd eurót tett ki, kismértékben csökkent a megelőző év azonos időszakához képest. Júniusban a deficit 110.6 m eurót tett ki, ami lényegében megfelelt az elemzői várakozásoknak. A legnagyobb forgalmú árufőcsoport

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

2006 első félévében előzetes adatokból számítva a kivitel volumene 16, a behozatalé 12%-kal nőtt 2005 azonos időszakához viszonyítva. A külkereskedelmi mérleg hiánya mintegy 1.1 milliárd eurót tett ki, kismértékben csökkent a megelőző év azonos időszakához képest. Júniusban a deficit 110.6 m eurót tett ki, ami lényegében megfelelt az elemzői várakozásoknak.

A legnagyobb forgalmú árufőcsoport, a gépek és szállítóeszközök volumene exportban 18, importban 13%-kal emelkedett az egy évvel korábbi szinthez képest. A teljes behozatalunkban legnagyobb, kivitelünkben pedig harmadik legjelentősebb forgalmú termékcsoport, a villamos gépek és készülékek importja forintban mérve 14, exportja 27%-kal bővült, de valamennyi meghatározó forgalmú gépcsoportban kétszámjegyű folyó áras növekedést tapasztalt a KSH. A közúti járművek kivitele közel harmadával, a behozatala 16%-kal növekedett. A nem csak kész járműveket, hanem azok alkatrészeit (a gépjárműmotorok kivételével) is tartalmazó csoport egyenlege az utóbbi két évben már exporttöbbletet mutat, szemben az azt megelőző években tapasztaltakkal.

A feldolgozott termékek körében a kivitel volumennövekedése 16%, az importé 13% volt. A forgalom mindkét irányában jelentős, 30%-osnál nagyobb ütemű értéknövekedés következett be a gyógyszerek és gyógyszerészeti termékek kereskedelmében. A vegyi termékek forgalma másfélszeresére nőtt, ebben a legjelentősebb tényezőt a sokszorosára felfutó karbonsav-kiszállítások jelentették. Importban a vas és acél, a színesfémek és az egyéb fémtermékek árucsoportok forgalma átlagosan 28%-kal lett nagyobb, bár a színesfémek értéknövekedésében igen jelentős szerepet játszott az árszint emelkedése.


Az első hat hónapban a forgalom forintárszintje exportban 6, importban 8%-kal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva, ez - a forint 6%-os gyengülését figyelembe véve - exportban lényegében változatlan, importban pedig 2%-os devizaárszint-növekedést jelent. A cserearány 2%-kal romlott, ami egyértelműen az energiahordozók kereskedelmében tapasztalt árszintnövekedés következménye.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 3. péntek
Ferenc, Olívia
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?