Kis amerikai kitekintő: nemzetközi alapok az amerikai piacokon

Pénzcentrum
2006. augusztus 31. 12:09

20 éve még szinte elképzelhetetlen volt, hogy amerikai befektetők nemzetközi alapokban tartsák befektetéseiket, mára már nyilvánvalóvá vált: hibát követ el az, aki nem diverzifikálja portfolióját nemzetközi befektetésekkel. A feltörekvő piacok mindegyike impozáns hozamokat mutatott fel az elmúlt időszakban, és az amerikai piacokon kereskedett egyéb nemzetközi alapok is vonzóak lehetnek. Az

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

20 éve még szinte elképzelhetetlen volt, hogy amerikai befektetők nemzetközi alapokban tartsák befektetéseiket, mára már nyilvánvalóvá vált: hibát követ el az, aki nem diverzifikálja portfolióját nemzetközi befektetésekkel. A feltörekvő piacok mindegyike impozáns hozamokat mutatott fel az elmúlt időszakban, és az amerikai piacokon kereskedett egyéb nemzetközi alapok is vonzóak lehetnek.

Az amerikai befektetők sokáig nem ismerték fel a nemetközi befektetések jelentőségét, aminek hátterében az állhat, hogy az amerikai részvénypiacok képviselik a világ teljes piaci kapitalizációjának közel felét, így nem tűntek kellően vonzónak a világ más tájain működő kisebb piacok. Szakértők mára azonban a portfolió kockázata csökkentésének érdekében a tengerentúli piacokba történő befektetést javasolják.

A Morgan Stanley Capital Inernational adatai szerint az elmúlt évtizedben az Egyyesült Államok részvénypiacai 7% éves hozamot biztosítottak, Európa (az Egyesült Királyságot is idevéve) 8%-ot nőtt, Japán pedig 1%-os csökkenést mutatott. Mindezekkel szemben az európai feltörekvő piacok tíz év alatt átlagosan évi 16%-ot teljesítettek - ezen belül Magyarország 21%-ot -, Latin-Amerika piacai pedig 11%-os átlagos éves hozamot eredményeztek a befektetőknek.

Az indexkövető, passzív alapok, és az aktívan kezelt befektetési alapok között egyaránt találhatóak kiemelkedő múltbeli teljesítménnyel rendelkező versenyzők, így a választás, a költségterhetltségben tapasztalható eltérések mellett, inkább a befektető egyéni stílusán múlik.

Az amerikai befektetési piacokon kínált nemzetközi részvényalapok átlagos költségterheltsége jellemzően 0.3 és 1.4% között mozog, az indexkövető alapok költsége főként a tartomány alsóbb szegmensébe, míg az aktívan menedzselt alapok a felsőbb hányadba tartoznak.

Fontos elkülöníteni a nemzetközi alapokat a globális alapoktól, amelyek eszközeik között tarhatnak amerikai befektetéseket is, így általuk kevésbé valósítható meg a kívánt diverzifikáció. Ezzel szemben az amerikai piacokon kínált nemzetközi alapok kizárólag amerikán kívüli piacokba fektetnek.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 4. szombat
Borbála, Barbara
48. hét
December 4.
A cookie napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?