21 °C Budapest

Lenyelik-e a kereskedők az ÁFA-emelést?

Pénzcentrum
2006. augusztus 29. 14:42

Az ÁFA kulcs emelése minden bizonnyal érdemi inflációs hatásokkal jár a magyar gazdaságban. Míg korábban az ÁFA csökkentés közel fele a kereskedők nyereségét növelte, addig az ÁFA emelés továbbhárítása a fogyasztókra már sokkal "szükségszerűbb"-nek tűnik, az "elnyelődés" ebbe az irányba sokkal kisebb. Az MNB becslése szerint az átgyűrűzés a piaci árazódású termékeknál mintegy 60% lehet.

Részletek a szakértői fórum ban.


2004-ben a kormány még az áfa középső kulcsát emelte (12-ről 15 százalékra), illetve egyes termékek esetében a kulcsok közötti átsorolásra került sor - fogalmaz Gyenes Zoltán, az MNB közgazdasági elemzője. Az akkor érintett termékek jellemzően megegyeznek a most érintett termékekkel. 2004-ben azon termékek esetében, amelyek árát a piac határozta meg, az átgyűrűződés mintegy 70 százalékos lehetett, azaz az adóemelés 30 százaléka a kereskedők hasznát csökkentette.

Most az MNB azzal számol számol, hogy (mivel pl. a piaci verseny vélhetően erősebb, mint 2004 elején volt, a fogyasztás dinamikája mérsékeltebb, mint két évvel korábban) a piaci árazódású termékek és szolgáltatások esetében az átgyűrűződés mintegy 60 százalékos lehet.

Említésre méltó, hogy kutatásaik szerint átmenetileg (1-2 hónapig) az áremelkedés a fentiekből következő 1-1.1 százalékos fogyasztóiárszint-emelkedésnél magasabb is lehet ("túllövés"), mivel számos kereskedő a későbbre tervezett áremelés egy részét előbbre hozhatja és az áfaemeléssel egyidőben hajthatja végre. Ebből persze az is következik, hogy a későbbi hónapokban az egyhavi áremelkedések kisebbek lehetnek, mint amekkora az áfa-emelés nélkül lettek volna.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

2006 elején a felső áfa-kulcs csökkentésekor a piaci termékek körében az adócsökkentésnek csak 50-55 százaléka jelent meg a fogyasztói-árakban. Mindebből az is kiderül, hogy (vélhetően nem meglepő módon) kismértékben aszimmetrikusnak becsülik az áfa-változtatás inflációra vett hatását attól függően, hogy emelésről vagy csökkentésről van szó.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem