17 °C Budapest

Lenyelik-e a kereskedők az ÁFA-emelést?

Pénzcentrum
2006. augusztus 29. 14:42

Az ÁFA kulcs emelése minden bizonnyal érdemi inflációs hatásokkal jár a magyar gazdaságban. Míg korábban az ÁFA csökkentés közel fele a kereskedők nyereségét növelte, addig az ÁFA emelés továbbhárítása a fogyasztókra már sokkal "szükségszerűbb"-nek tűnik, az "elnyelődés" ebbe az irányba sokkal kisebb. Az MNB becslése szerint az átgyűrűzés a piaci árazódású termékeknál mintegy 60% lehet.

Részletek a szakértői fórum ban.


2004-ben a kormány még az áfa középső kulcsát emelte (12-ről 15 százalékra), illetve egyes termékek esetében a kulcsok közötti átsorolásra került sor - fogalmaz Gyenes Zoltán, az MNB közgazdasági elemzője. Az akkor érintett termékek jellemzően megegyeznek a most érintett termékekkel. 2004-ben azon termékek esetében, amelyek árát a piac határozta meg, az átgyűrűződés mintegy 70 százalékos lehetett, azaz az adóemelés 30 százaléka a kereskedők hasznát csökkentette.

Most az MNB azzal számol számol, hogy (mivel pl. a piaci verseny vélhetően erősebb, mint 2004 elején volt, a fogyasztás dinamikája mérsékeltebb, mint két évvel korábban) a piaci árazódású termékek és szolgáltatások esetében az átgyűrűződés mintegy 60 százalékos lehet.

Említésre méltó, hogy kutatásaik szerint átmenetileg (1-2 hónapig) az áremelkedés a fentiekből következő 1-1.1 százalékos fogyasztóiárszint-emelkedésnél magasabb is lehet ("túllövés"), mivel számos kereskedő a későbbre tervezett áremelés egy részét előbbre hozhatja és az áfaemeléssel egyidőben hajthatja végre. Ebből persze az is következik, hogy a későbbi hónapokban az egyhavi áremelkedések kisebbek lehetnek, mint amekkora az áfa-emelés nélkül lettek volna.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

2006 elején a felső áfa-kulcs csökkentésekor a piaci termékek körében az adócsökkentésnek csak 50-55 százaléka jelent meg a fogyasztói-árakban. Mindebből az is kiderül, hogy (vélhetően nem meglepő módon) kismértékben aszimmetrikusnak becsülik az áfa-változtatás inflációra vett hatását attól függően, hogy emelésről vagy csökkentésről van szó.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 10. hétfő
Ármin, Pálma
19. hét
Május 10.
Mentők napja
Május 10.
Baromfi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 10. 16:16