13 °C Budapest

Lenyelik-e a kereskedők az ÁFA-emelést?

Pénzcentrum
2006. augusztus 29. 14:42

Az ÁFA kulcs emelése minden bizonnyal érdemi inflációs hatásokkal jár a magyar gazdaságban. Míg korábban az ÁFA csökkentés közel fele a kereskedők nyereségét növelte, addig az ÁFA emelés továbbhárítása a fogyasztókra már sokkal "szükségszerűbb"-nek tűnik, az "elnyelődés" ebbe az irányba sokkal kisebb. Az MNB becslése szerint az átgyűrűzés a piaci árazódású termékeknál mintegy 60% lehet.

Részletek a szakértői fórum ban.


2004-ben a kormány még az áfa középső kulcsát emelte (12-ről 15 százalékra), illetve egyes termékek esetében a kulcsok közötti átsorolásra került sor - fogalmaz Gyenes Zoltán, az MNB közgazdasági elemzője. Az akkor érintett termékek jellemzően megegyeznek a most érintett termékekkel. 2004-ben azon termékek esetében, amelyek árát a piac határozta meg, az átgyűrűződés mintegy 70 százalékos lehetett, azaz az adóemelés 30 százaléka a kereskedők hasznát csökkentette.

Most az MNB azzal számol számol, hogy (mivel pl. a piaci verseny vélhetően erősebb, mint 2004 elején volt, a fogyasztás dinamikája mérsékeltebb, mint két évvel korábban) a piaci árazódású termékek és szolgáltatások esetében az átgyűrűződés mintegy 60 százalékos lehet.

Említésre méltó, hogy kutatásaik szerint átmenetileg (1-2 hónapig) az áremelkedés a fentiekből következő 1-1.1 százalékos fogyasztóiárszint-emelkedésnél magasabb is lehet ("túllövés"), mivel számos kereskedő a későbbre tervezett áremelés egy részét előbbre hozhatja és az áfaemeléssel egyidőben hajthatja végre. Ebből persze az is következik, hogy a későbbi hónapokban az egyhavi áremelkedések kisebbek lehetnek, mint amekkora az áfa-emelés nélkül lettek volna.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

2006 elején a felső áfa-kulcs csökkentésekor a piaci termékek körében az adócsökkentésnek csak 50-55 százaléka jelent meg a fogyasztói-árakban. Mindebből az is kiderül, hogy (vélhetően nem meglepő módon) kismértékben aszimmetrikusnak becsülik az áfa-változtatás inflációra vett hatását attól függően, hogy emelésről vagy csökkentésről van szó.

Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

NAPTÁR
Tovább
2023. március 30. csütörtök
Zalán
13. hét
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?