Járai: egyhangú szavazás az 50 bp-os kamatemelés mellett, egy kritikus mondat...

Pénzcentrum
2006. augusztus 28. 15:00

Monetáris szigorítás mellett döntött ma a Monetáris Tanács az árstabilitás elérésének célja miatt - mondta Járai Zsigmond jegybankelnök a mai kamatdöntésről. Az infláció a következő időszakban jelentősen emelkedik majd a kormányzati intézkedések illetve egyéb külső feltételek miatt, így a korábban kitűzött jegybanki célok középtávon feltehetően nem teljesíthetők. Járai elmondta, hogy a jegybanki

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

célkitűzések az inflációs célok tekintetében a kormányzati intézkedések nélkül sem teljesülhetnének nagy valószínűséggel az olajár emelkedése, a forint gyengülés és emiatt az importált infláció növekedése miatt.

Járai elmondta, hogy a kormányzati intézkedések 2007-re 3%ponttal növelik a pénzromlás ütemét, 2008-ra kb. 1%ponttal. Amint fent említettük, a Monetáris Tanács és a jegybanki szakértők csapata is úgy vélte, hogy ezek nélkül is nagy valószínűséggel célt tévesztett volna az MNB az energiaárak emelkedése, a gyenge forint miatt. Ahhoz, hogy a hitelesség megmaradjon, illetve a jegybank elkötelezettsége látszódjon, a tanács újabb kamatemelés mellett döntött az idei kettő után.

Járai a Monetáris Tanács tagjainak személyes véleményét jelezve azt mondta, hogy egyesek szerint a kamatemeléseknek addig kellene folytatódnia, amíg a monetáris kondíciók az inflációs célokkal összhangba nem kerülnek. Az elnök azt is elmondta, hogy ezen gondolat közleménybe történő bekerüléséről vita folyt, mely 6-5 arányban "elvérzett", így az nem került be a hivatalos változatba. Járai úgy gondolta, hogy a kamatpolitikát a célokkal kell összehangolni, de a kamatemelések mértékéről és ütemezéséről nem kívánt előrejelzést adni. Azt elmondta, hogy a mostani 50bp beleillett a képbe.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 8. szerda
Mária
49. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?