3 °C Budapest

Erősödik a fejlődő régió, de beteg a magyar gazdaság -EIU

Pénzcentrum
2006. augusztus 28. 13:55

Az Economic Intelligence Unit elemzése szerint az idei évben várhatóan tovább gyorsul a világgazdaság növekedési üteme. 2006-ban várhatóan 0.4 százalékponttal gyorsabban nő majd a Föld összes országának gazdasága együttvéve, mint tavaly - írja Economist Intelligence Unit legfrissebb tanulmányában. Az idei évre 5.3 százalékot jósolnak az elemzők, míg 2005-ben számításaik szerint 4.9 százalék volt

ez a mutató. Ugyanakkor jövőre már nem lesz ilyen rózsás a helyzet, az idei 5 százalék feletti szintről 4.7 százalékra csökken majd a gazdaság bővülési üteme.

A három nagy gazdasági centrum közül idén Nyugat-Európa növekedése lesz a leglassabb, azonban az elemzés szerint jövőre már az észak-amerikai országok gazdasága bővül majd a legkisebb mértékben. Elsősorban az amerikai gazdaság mérsékelt lassulása, az erős euró és a németországi áfa-emelésnek köszönhetően kismértékű gyengülés tapasztalható majd az euró-zóna országaiban is, de ennek ellenére kedvezőek a kilátások az EU-12 országaira. Az euró-zóna gazdasági növekedésére vonatkozó prognózis 2006-ban 2.3 százalék.

Rendkívül optimisták a várakozások a fejlődő piacok tekintetében, ami a kedvező világgazdasági környezetnek köszönhető: a külkereskedelem szintje továbbra is a gazdasági növekedést bőven meghaladó mértékben bővül, a fejlett országok befektetői pedig várhatóan továbbra is kockázatkedvelők maradnak. Ugyanakkor a szakemberek felhívják a figyelmet néhány országra (Törökország, Dél-Afrika és Magyarország), ahol szerintük az egyensúlytalanságoknak köszönhetően sebezhetővé vált a gazdaság.

Magyarországról az elemzés külön megjegyzi, annak ellenére vált sebezhetővé a gazdaság, hogy politikailag a térség legstabilabb országa. Emiatt elsősorban a költségvetési és folyó fizetési mérleg hiány tehető felelőssé, amelyek egyaránt 8 százalék fölé kerülnek várhatóan idén. A szakemberek szerint kétséges, hogy hazánk tudja-e tartani a legújabban felállított célokat, és hogy 2011-12 körül be tudja-e vezetni a közös európai pénzt.

Térségünk elsősorban abból profitálhat majd, hogy bővül az ebbe az országokba áramló külföldi tőke, és az euró-zónában várhatóan növekszik az importkereslet. Ez annak ellenére erősíti majd az export szintjét, hogy a térség valutái relatíve erősek. Mindezek alapján gyorsuló gazdasági bővülésre számítanak az elemzők a régióban.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 27. péntek
Angelika
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?