12 °C Budapest

Az infláció a gazdaság mérge - két dolog között kell most megtalálni az egyensúlyt

Pénzcentrum
2006. augusztus 25. 12:50

Az utóbbi hetekben felerősödtek azok a félelmek, amelyek szerint az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed túl szigorú monetáris politikát folytat. Elemzők sora gondolja úgy, hogy a kamatemelési sorozat véget ért, sőt egyesek szerint az év végére már meg is történhet az első kamatcsökkentő döntés, így 5 százalékos szintre eshet az amerikai irányadó ráta. Ugyanakkor a héten több közgazdász is úgy

nyilatkozott, szerinte van még tere a további kamatemelésnek.

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed hivatalos feladata szerint azt szeretné elérni, hogy az aktuálus kamatszint mellett a gazdaság egy olyan pályán halad, ahol a kamatok elegendőek ahhoz, hogy megfogják az infláció növekedését, ugyanakkor mégse okozzonak nagyobb visszaeséseket a bővülés ütemében (fenntartható pálya).

"Nem szabad elfelejteni azonban, amit az 1970-es évek tanítottak nekünk: hosszú távon nem éri meg becserélni az infláció leszorítását a gazdaság növekedési ütemének növelésére" - jelentette ki Jack Guynn, az atlantai Fed elnöke, hét elején tartott búcsúbeszédében, majd hozzátette, szerinte az infláció a gazdaság mérge . Az október elsején visszavonuló jegybankár azon a véleményen van, hogy az inflációt kordában kell tartani, hiszen "ha nem ezt tesszük, könnyen kikerülhet kezünkből az irányítás".

Ezzel összhangban áll Michael Moskow keddi nyilatkozata is. A chicagói Fed elnöke szerint az infláció ma a legnagyobb rizikófaktor az amerikai gazdaságban, amihez viszonyítva a GDP-bővülés visszaesése nem jelent akkora problémát. Moskow szerint két dolog között kell most megtalálnia az egyensúlyt a kamatdöntő tanácsnak (FOMC). Az egyik, hogy megvárja, amíg kitisztul a kép a gazdaság jövőjét illetően, hogy érdemben tudjon reagálni, a másik viszont éppen az, hogy túl sokat vár erre, ezzel elszalasztva a lehetőséget a beavatkozásra időben.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az állampapírpiacot vizsgálva is látszik, hogy növekszik a piac szereplőinek inflációs várakozása - derült ki Dr. Irwin Kellner egyetemi professzor írásából. 1997-ben az államkincstár annak érdekében, hogy a befektetőket megvédje a pénzromlás erodáló hatásától, inflációkövető papírokat (TIPS) bocsátatott ki. Ezeknek a sajátossága, hogy összehasonlítva az "egyszerű" állampapírokkal, direktebb következtetéseket vonhatunk le a befektetők inflációs várakozásairól. Amikor a befektetők félnek a növekvő pénzromlástól, vagyonukat többnyire átteszik a TIPS papírokba (magasabb kuponok), amitől annak megnő a kereslete. Minél nagyobb a TIPS és normál papírok közötti hozam-spread, annál nagyobb a piaci szereplők inflációra vonatkozó várakozása. Ez pedig az év eleji 2.3 százalékról 2.7-re növekedett a héten, ami 1998 óta az egyik legmagasabb különbség.

Jelentős érv a további emelésekkel szemben az amerikai lakáspiac helyzete. Az elmúlt hónapokban fokozatosan csökkent mind a használt, mind az új lakások értékesítése, miközben 11 éves rekordszintre emelkedett az eladatlan lakások száma. Abban egyetértés van, hogy egy esetleges hard landing (szignifikáns esés) az ingatlanpiacon visszaesést hozhat a gazdaságban, arról viszont, hogy mekkora ennek az esélye, megoszlanak a vélemények. a jelenlegi kamatszint mellett kevés, állítja Andrew McLaughlin, a Royal Bank of Scotland igazgatója, aki ehhez még azt is hozzátette, szerinte hibás elgondolás a lakáspiac alapján megítélni a gazdaságot. McLaughlin is úgy látja, túl magas az inflációs nyomás, ezért még egy emelést vár a Fed-től a következő szeptember eleji ülésen, megjegyezve, hogy amennyiben a pénzromlás szintje nem csökken, további emelésekre is van lehetőség.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 13. csütörtök
Szervác, Imola
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 12. 21:06