28 °C Budapest

Az infláció a gazdaság mérge - két dolog között kell most megtalálni az egyensúlyt

Pénzcentrum
2006. augusztus 25. 12:50

Az utóbbi hetekben felerősödtek azok a félelmek, amelyek szerint az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed túl szigorú monetáris politikát folytat. Elemzők sora gondolja úgy, hogy a kamatemelési sorozat véget ért, sőt egyesek szerint az év végére már meg is történhet az első kamatcsökkentő döntés, így 5 százalékos szintre eshet az amerikai irányadó ráta. Ugyanakkor a héten több közgazdász is úgy

nyilatkozott, szerinte van még tere a további kamatemelésnek.

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed hivatalos feladata szerint azt szeretné elérni, hogy az aktuálus kamatszint mellett a gazdaság egy olyan pályán halad, ahol a kamatok elegendőek ahhoz, hogy megfogják az infláció növekedését, ugyanakkor mégse okozzonak nagyobb visszaeséseket a bővülés ütemében (fenntartható pálya).

"Nem szabad elfelejteni azonban, amit az 1970-es évek tanítottak nekünk: hosszú távon nem éri meg becserélni az infláció leszorítását a gazdaság növekedési ütemének növelésére" - jelentette ki Jack Guynn, az atlantai Fed elnöke, hét elején tartott búcsúbeszédében, majd hozzátette, szerinte az infláció a gazdaság mérge . Az október elsején visszavonuló jegybankár azon a véleményen van, hogy az inflációt kordában kell tartani, hiszen "ha nem ezt tesszük, könnyen kikerülhet kezünkből az irányítás".

Ezzel összhangban áll Michael Moskow keddi nyilatkozata is. A chicagói Fed elnöke szerint az infláció ma a legnagyobb rizikófaktor az amerikai gazdaságban, amihez viszonyítva a GDP-bővülés visszaesése nem jelent akkora problémát. Moskow szerint két dolog között kell most megtalálnia az egyensúlyt a kamatdöntő tanácsnak (FOMC). Az egyik, hogy megvárja, amíg kitisztul a kép a gazdaság jövőjét illetően, hogy érdemben tudjon reagálni, a másik viszont éppen az, hogy túl sokat vár erre, ezzel elszalasztva a lehetőséget a beavatkozásra időben.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az állampapírpiacot vizsgálva is látszik, hogy növekszik a piac szereplőinek inflációs várakozása - derült ki Dr. Irwin Kellner egyetemi professzor írásából. 1997-ben az államkincstár annak érdekében, hogy a befektetőket megvédje a pénzromlás erodáló hatásától, inflációkövető papírokat (TIPS) bocsátatott ki. Ezeknek a sajátossága, hogy összehasonlítva az "egyszerű" állampapírokkal, direktebb következtetéseket vonhatunk le a befektetők inflációs várakozásairól. Amikor a befektetők félnek a növekvő pénzromlástól, vagyonukat többnyire átteszik a TIPS papírokba (magasabb kuponok), amitől annak megnő a kereslete. Minél nagyobb a TIPS és normál papírok közötti hozam-spread, annál nagyobb a piaci szereplők inflációra vonatkozó várakozása. Ez pedig az év eleji 2.3 százalékról 2.7-re növekedett a héten, ami 1998 óta az egyik legmagasabb különbség.

Jelentős érv a további emelésekkel szemben az amerikai lakáspiac helyzete. Az elmúlt hónapokban fokozatosan csökkent mind a használt, mind az új lakások értékesítése, miközben 11 éves rekordszintre emelkedett az eladatlan lakások száma. Abban egyetértés van, hogy egy esetleges hard landing (szignifikáns esés) az ingatlanpiacon visszaesést hozhat a gazdaságban, arról viszont, hogy mekkora ennek az esélye, megoszlanak a vélemények. a jelenlegi kamatszint mellett kevés, állítja Andrew McLaughlin, a Royal Bank of Scotland igazgatója, aki ehhez még azt is hozzátette, szerinte hibás elgondolás a lakáspiac alapján megítélni a gazdaságot. McLaughlin is úgy látja, túl magas az inflációs nyomás, ezért még egy emelést vár a Fed-től a következő szeptember eleji ülésen, megjegyezve, hogy amennyiben a pénzromlás szintje nem csökken, további emelésekre is van lehetőség.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 27. hétfő
László
26. hét
Június 27.
Polgárőr nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?