Jön az új útlevél

Pénzcentrum
2006. augusztus 21. 13:00

Augusztus végétől olyan új biometrikus útleveleket vezetnek be, amelyekben egy elektronikus chip is kerül. Az adathordozó alkalmas arra, hogy tartalmazza az okmány tulajdonosának fotóját, nevét, születési idejét valamint a későbbiekben akár digitális ujjlenyomatát is.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.


Augusztus 29-től bevezetik ugyan a biometrikus útleveleket, de ezt követően a jelenlegi okmányok is használatban maradhatnak érvényességi idejük lejártáig. Az új dokumentum formáját tekintve ugyanolyan lesz, mint a jelenlegi, de borítója, az Európai Unió rendeletéhez igazodva, az eddigi kék helyett burgundi vörös színű lesz. Az okmányban szerepel majd az Európai Unió felirat, a fontosabb információk pedig több nyelven is olvashatók lesznek benne.

Urbán György elmondta, azért augusztus 29-től vezetik be az új, egységes okmányt, mert az EU illetékes bizottsága múlt év február 28-án rendelte el az erre vonatkozó technikai fejlesztést, és annak végrehajtására 18 hónapos határidőt szabott. Urbán György tájékoztatása szerint augusztus 28-án még a régi, kék színű útleveleket töltik ki az okmányirodák, de 29-én - változatlan illetékkel - már a biometrikus útlevél kerül forgalomba.

Az EU illetékes bizottsága ez év július 2-án fogadta el a biometrikus adatok úgynevezett másodlagos felvitelét a chipekre, de annak végrehajtására 36 hónapos határidőt szabott ki. Így az okmány tulajdonosának képmása és digitális ujjlenyomata csak 2009. július 1-jétől kerül fel az adattárolóra. Az útlevélben lévő csipet csak az arra alkalmas készülékkel lehet leolvasni, ennek következtében pedig hamisítani is sokkal nehezebb lesz az okmányt.

Az Egyesült Államok az országot ért 2001. szeptember 11-i terrortámadás után törvénnyel tette kötelezővé azon 27 ország állampolgárai számára, akik egyébként vízummentességet élveznek, hogy a 2005. október 25. után kiállított útlevéllel csak akkor utazhatnak be vízum nélkül az Egyesült Államokba, illetve léphetnek be az ország területére átutazóként, ha az úti okmány tartalmazza az utas digitális fényképét vagy egy biometrikus azonosítókat tartalmazó csipet. Azon külföldi állampolgárok esetében, akiknek kötelező vízumot váltaniuk az Egyesült Államokba való belépéshez - így például a magyaroknak is -, az amerikai hatóságok a vízumba építik bele a biometrikus adatokat.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 7. kedd
Ambrus
49. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?