Fazakas: biztosan elfogadja az Európai Bizottság a magyar konvergencia-programot

Pénzcentrum
2006. augusztus 21. 12:01

Várhatóan elfogadja majd az Európai Bizottság a frissített konvergenciaprogramot - véli Fazakas Szabolcs Európa Parlamenti képviselő. Fazakas nem tartja problémának, hogy konkrét céldátum a programban nincs. Véleménye szerint az uniós pénzcsapok időben és zökkenőmentesen megnyílhatnak Magyarország számára. Korábban léteztek olyan aggodalmak, hogy az aggasztó fiskális helyzet miatt az uniós

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

támogatásokat esetleg korlátoznák.

"Az eddigi folyamatok alapján bízhatunk abban, hogy Magyarország számára időben meg fognak nyílni a 2007-es források" - nyilatkozta Fazakas Szabolcs Európa Parlamenti képviselő a Gazdasági Rádiónak. Ennek értelmében 2007 és 2013 között 22.4 mrd euró fejlesztési forrás áll majd hazánk rendelkezésére az unió részéről. A források számos kedvezménnyel érhetők el, ilyen a csökkentett önrész, az ÁFA beszámíthatóság, a 2 év helyett 3 éves megvalósíthatósági periódus. 2007-ben kb. 3 mrd euróra számíthatunk.

Fazakas szerint semmi nem indokolná, hogy a friss konvergenciaprogramot az uniós intézmények ne fogadják el. "Teljesen meg vagyok győződve arról, hogy az Európai Unió ezt a programot el fogja fogadni" - nyilatkozta a képviselő. Megítélése szerint fontos, hogy a program végre hiteles és megbízható, teljesíthető legyen. Fazakas a mostani konvergenciaprogramot ilyennek tartja.

Fazakas mint képviselő úgy véli, hogy az euró bevezetésére vonatkozó céldátum hiánya nem probléma, a versenyképességet kell növelni, melyhez a közös pénz bevezetése is csak egy eszköz. Fazakas szerint nem kell attól tartani, hogy a lassuló növekedés miatt pozíciónk a tagállamok között romlana a jövőben az uniós támogatások oldaláról. A tagállamok eltérő gazdasági helyzete tükröződött a 2007-13-as keretszámok elfogadásában, az, hogy egyes országok a jövőben milyen gyorsan nőnek, az már nem lesz lényeges befolyással - vélekedett Fazakas.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 7. kedd
Ambrus
49. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?