6 °C Budapest

Rossz döntés? Nem lehetlen korrigálni...

Pénzcentrum
2006. augusztus 18. 15:00

Manapság egyre nagyobb divat a tetoválás, és nemcsak lázadó és divat-követő fiatalok, hanem az üzleti világ képviselői között is. A tetoválások mindenhol jelen vannak, ám sokakban oktatás-és egészségügyi aggodalmakat ébresztenek a különböző festett motívumok. Nem beszélve arról, hogy nem csak a konzervatívabb emberek, de az üzleti élet protokollja sem fogadja el a testfestést. Lássuk mit tehetünk, ha fiatalabb korunk egyik rossz döntését szeretnénk korrigálni!

Manapság egyre nagyobb divat a tetoválás, és nemcsak lázadó és divat-követő fiatalok, hanem az üzleti világ képviselői között is. A tetoválások mindenhol jelen vannak, ám sokakban oktatás-és egészségügyi aggodalmakat ébresztenek a különböző festett motívumok. Nem beszélve arról, hogy nem csak a konzervatívabb emberek, de az üzleti élet protokollja sem fogadja el a testfestést. Lássuk mit tehetünk, ha fiatalabb korunk egyik rossz döntését szeretnénk korrigálni!

Mindenhol találkozhatunk tetoválásokkal, például tévészereplők, brókerek, titkárnők, tanárok, üzletkötők, fizikai munkások körében. Körülbelül 10 éve hódít a világon ez a divat, de Magyarországon is egyre több követője akad. Egy amerikai felmérés alapján 500 megkérdezett interjúalany közül minden harmadik tetovált, és 14 százalékuknak van testékszere.

Nem olcsó dolog, ha valamilyen motívumot szeretnénk 'varratni' magunkra, ám még drágább, ha ezt a jövőben el szeretnénk távolítani. Tetoválásokat hivatalos engedéllyel rendelkező szalonokban általában nem végeznek 8000 forint alatt - engedély nélküli helyeken nem érdemes próbálkozni a fertőzésveszély miatt-, és egy 10x10 cm-es motívum a színezettségtől és a színösszetételtől függően körülbelül 15-45 ezer forintba kerül.

Ha az eltávolítani kívánt tetoválással nem a megfelelő szakemberhez fordulunk, akkor a minta helyén csúnya heg marad, így a műtét előtt érdemes pontosan tájékozódnunk arról, hogy a beavatkozást követően nem marad-e maradandó nyom a bőrünkön. Manapság léteznek plasztikai sebészetek, amelyek olyan szolgáltatást kínálnak, hogy lézeres kezelésükkel heg nélkül tudják eltávolítani a kívánt rajzot. A Pénzcentrum megkereste dr. Bajusz Huba plasztikai sebészt, és a magyarországi helyzetről, valamint a plasztikai beavatkozásról kérdezte.

A szegedi plasztikai sebész klinikáján lehetőség van a tetoválások lézeres heg nélküli eltávolítására a legkorszerűbb lézersugarak használatának köszönhetően. A Q-5 YAG LÉZER fénye akadály nélkül hatol át a bőrön, és nemcsak a sötét és a piros színt tudja elnyelni, hanem képes arra is, hogy kevert árnyalatokat semmisítsen meg. Bajusz doktor úr több mint egy éve ezzel az új technológiás lézerrel dolgozik, ami hatékonyabb, mint a többi lézersugárral működő gép.

Azok a páciensek, akik arra szánják el magunkat, hogy tetoválásaiktól megszabaduljanak, több kezeléssorozatból -7-10 alkalom- álló műtéttel kell, hogy számoljanak. A kezeléseket 4-6 hetente végzik el, mert a sejtek regenerálódása miatt nem lehet sűrűbben végezni. A hegesedést ezzel el lehet kerülni, hiszen olyan határeseti energiát alkalmaznak, amely még nem okoz olyan károsodást, hogy a műtét után heg maradjon a páciensen.

Ám vannak olyan tetoválások, amelyeknél már a szalonban az elkészítés során heg keletkezik. A sejtek sérülése miatt a doktor úr nem garantálja, hogy a műtétnek ne legyen semmilyen nyoma.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az üzleti életben nem elfogadott a tetoválás, ám ha léteznek kivételek, akkor is számíthatunk arra, hogy a nők tetováltságát kevésbé fogadják el, mint a férfiakét. A doktor úr elmondása szerint ezt igazolva több hölgy vendégük van, mert a dekoltázson, vállon és lábon lévő tetoválásaikat nem tudják elrejteni, így ha kosztümöt vagy kisestélyit kell felvenniük, akkor látszani fog az, aminek nem kellene. Nem engedélyezik továbbá a rendőrségen a rendőröknek a testfestést, és manapság már az iskolákban sem veszik fel nevelési szempontok miatt azokat a tanítókat, akik valamilyen motívumot viselnek testükön.

Nagyon sok olyan ember keresi fel a klinikát, akik fiatal korukban meggondolatlanul tetoválást csináltattak magunknak, ám az üzleti élet etikettje és a vállalati kultúra nem fogadja ezt el, így úgy döntenek, hogy véget vetnek rossz döntésüknek, és felkeresik a plasztikai sebészetet. Gyakori indok a hölgyek körében a sminktetoválás eltávolítása - például egy elrontott szemöldök, rossz ajakkontúr miatt. Ez annak a már korábban említett ténynek köszönhető, hogy a lézer kevert színek eltávolítására is képes, így nem maradnak látható nyomai a mesterséges beavatkozásoknak.

Általában huszonéves fiatalok keresik ezt a szolgáltatást, akik az üzleti életbe belépve kényelmetlenül érzik magukat egy tetoválással a hátukon, kezükön, stb. Bajusz Huba doktor úr elmondása szerint azonban idősebb urak, családapák- és anyák is be szoktak jelentkezni, hogy korrigálják fiatalkori ballépéseiket.

Míg egy tetoválást pár ezer, illetve pár 10 ezer forintért készíttethetünk el, addig megválni tőle már nem olyan egyszerűen tudunk. Az ország ezen klinikáján 1000 forint/ cm2 alkalmanként a kezelés költsége. Egy tetoválás teljes eltávolítása meghaladhatja a 100 ezer forintot.

Mindenki döntse el, hogy mennyire éri meg bőrünkre egy végleges mintát készíttetni, és hogy milyen következményei lesznek, ha megunjuk, elmosódik, vagy egyéb okok miatt el szeretnénk távolíttatni. Gondoljunk arra, hogy ha talán 5 év múlva az igazgatói székben ülünk, mennyire lesz megnyerő és karizmatikus a külsőnk egy kínai motívummal vagy egy sárkánnyal a nyakunkon, illetve a lábunkon.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem