1 °C Budapest

Kik hazudnak Fletó nevében?

Pénzcentrum
2006. augusztus 18. 06:50

A miniszterelnök legutóbbi naplóbejegyzésében beavat minket a kormánydöntések kulisszatitkaiba. Valamint az is kiderül, hogy sokan megpróbálnak visszaélni a nevével.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Nézzük akkor, hogyan dönt a kormány: "Ha egy bonyolultabb, nagyobb ügy eldöntésének küszöbén áll a kormány, akkor az egyik lehetséges megoldás, hogy csendben, a háttérben, nem nyilvános egyeztetésekkel, alapvetően a kormányon belül készíti elő a döntést, majd amikor azt meghozta, nyilvánosságra hozza, és érvel mellette, hogy miért hozott jó döntést.

A másik lehetőség: a kormány felvet problémákat, jelzi, érzékeli, hogy itt és itt van tennivaló, jelzi gondolkodásának az irányát, ezt meg is osztja a partnerekkel és azt mondja, hogy majd döntök valamikor, addig pedig mutassuk meg a megoldási javaslatot nyilvánosan, amihez mindenki hozzászólhat."

A döntés nehézségei után pedig megtudhatjuk, hogy visszaélnek a nevével: "Tegnap járt nálam Nagy Zoltán, a Versenyhivatal elnöke. Elmesélte, nem egy esetben találkozik azzal, hogy ügyfelei - akár vizsgálat folyik ellenük, akár valamit előzetesen egyeztetni kívánnak -, arra hivatkoznak, hogy ők ezt megbeszélték a Ferivel. Aztán később kiderül, hogy ez a Feri a miniszterelnök lenne. Hozzáteszem, nem egyedi az eset, nem egy alkalommal hallottam ezt már más, nagy állami intézmény vezetőitől is. Sőt, ha valaki ilyen bennfentes akar lenni, akkor nem Ferit mond, hanem Fletót, mert úgy gondolja, hogy ez a bizalmas kapcsolatra utal. Tegnap újra megerősítettem Nagy Zoltánnak azt, amit legelső találkozásunkkor, 2004-ben, pár hónapos miniszterelnökként. Aki arra hivatkozik, hogy megbeszélte a Ferivel, Fletóval, Gyurcsány Ferenccel, vagy a miniszterelnökkel, abban legyen egészen biztos, hogy hazudik. Ha hazudik, akkor valószínűleg rossz a lelkiismerete, rossz úton jár, valamit titkol. Cseppnyi kétsége se legyen Nagy Zoltánnak a kormány elvárásai felől. Nem azt várjuk el tőle, hogy ilyen esetekben bármilyen fajta engedményt, vagy nem megengedhető megértést tanúsítson. Éppen ellenkezőleg, legyenek még határozottabbak, képviseljék az állam érdekét. Bennünket nem azért fizetnek, hogy valakikkel valamilyen informális egyeztetésen megállapodjunk, hogy mit lehet és mit nem, hanem azért, hogy érvényesítsük az állam érdekeit. És ugyanezt mondom az APEH vagy a Vám- és Pénzügyőrség vezetőinek is. Nem tartom elfogadhatónak, hogy egy percnyi kétely legyen bárkiben is. Sem a kormány, sem a miniszterelnök ilyen módon nem avatkozna bele konkrét ügyek elbírálásába, eldöntésébe. Nem mutyi-Magyarországot szeretnénk építeni."

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 3. péntek
Ferenc, Olívia
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?