5 °C Budapest

Téged is becsapnak a reklámokkal!

Pénzcentrum
2006. augusztus 16. 09:15

Már augusztusig több bírságot szabott ki a Gazdasági Versenyhivatal idén, mint az előző évben összesen. 2006-ban 3,5 milliárd forint befizetésére kötelezte a versenyhivatal azokat a cégeket, akiket kartell ügyekben vétkesnek talált, valamint azokat a vállalatokat, akik a fogyasztókat tévesztették meg kampányukkal vagy egyéb módon.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.


Idén a legnagyobb bírságot a MÁV Zrt.-re szabták ki, mintegy egymilliárd forintot, mivel az visszaélt gazdasági erőfölényével -tudhatjuk meg a Világgazdaságból. A vasúttársaság az újonnan megjelenő cégek lehetőségeit korlátozta, ezzel megsértve a versenyszabályokat. Idén júniusban kartellező informatikai cégek ellen indult eljárás, és a GVH 1,5 milliárd forint értékben szabott ki bírságot. Az IBM, SAP és ISH számítástechnikai vállalatok a felsőoktatási intézmények által kiírt közbeszerzési pályázatot osztották fel maguk között.

Tóth Tihamér, a versenytanács elnökének elmondása szerint a hivatal a kartellügyek ellen harcol a legnagyobb erővel. Az ilyen ügyekben vétkes cégek számíthatnak a legnagyobb bírságra. Egyre nagyobb számban büntetik azokat a vállalatokat, akik a fogyasztókat tévesztik meg reklámjaikkal.

A Tesco egyedül júliusban 10 millió forintos bírságot könyvelhetett el. A versenytanács elnöke szerint egyre nagyobb bírságokat szabnak ki a visszaeső 'bűnösöknek', mert azt látják, hogy az eddigi büntetések nem voltak elrettentő hatással a cégekre.

A jogszabályok szerint a bírságok maximális összege nem lépheti túl a csoportszinten számított forgalom 10 százalékát.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 30. kedd
András, Andor
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?