Ingyenes, népszerű és sokat lehet vele keresni

Pénzcentrum
2006. augusztus 9. 13:00

Egyre-másra jelennek meg Európában az ingyenes napilapok. A Metro által sikerre vitt üzleti modellt immár a világ legnagyobb kiadóvállalatai másolják.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Egyre-másra jelennek meg Európában az ingyenes napilapok. A Metro által sikerre vitt üzleti modellt immár a világ legnagyobb kiadóvállalatai másolják - írja a Világgazdaság.

A példányszám világszerte mintegy 29 millió, ebből 19 millió Európában talál gazdára. Az ingyenes napilapok aránya Spanyolországban - ahol az országos terjesztésű napilapok mezőnyében négy ilyen újság versenyez - már meghaladja az 50 százalékot, de Portugáliában, Dániában, Olaszországban és Svájcban is 25 százalék felett van.

E médiumok térhódítása tovább folytatódik, Angliában, Franciaországban, Spanyol földön és Németországban. A kiadók álláspontja ugyanakkor változatlanul az, hogy a saját forrásból dolgozó sajtóért fizetni kell.

Az ingyenes napilapok sikerében több tényező is szerepet játszik. A fizetős napilapok száma csökken, miközben a bővülő gazdaság egyre nagyobb lendületet ad a reklámpiacnak. Az ingyenes napilapok hirdetési bevételei, ennek megfelelően, az egekbe szöknek.

Az elmaradó bevételeket a kiadók költségcsökkentéssel próbálják ellensúlyozni. Azonban míg így is elmaradnak az ingyenes lapok költséghatékonyságától. Ugyanis a egy hagyományos újság esetébena szerkesztőségi költségek 20-40 százalékát teszik ki a működési költségeknek, míg ez az arány az ingyenes lapok esetében 10 százalék.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 30. kedd
András, Andor
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?