11 °C Budapest

Májusban ismét dinamizálódott a külkereskedelem

Pénzcentrum
2006. augusztus 2. 09:23

2006. január-májusban a kivitel volumene 17, a behozatalé pedig 12%-kal haladta meg az egy évvel ezelőtti szintet - közölte a KSH. A külkereskedelmi mérleg hiánya 978 millió eurót tett ki, 116 millió euróval kevesebbet, mint egy évvel korábban. Az egyenleg javulása a cserearány közel 3%-os romlása mellett következett be. Az áprilisi megtorpanás után májusban folytatódott a külkereskedelmi

2006. január-májusban a kivitel volumene 17, a behozatalé pedig 12%-kal haladta meg az egy évvel ezelőtti szintet - közölte a KSH. A külkereskedelmi mérleg hiánya 978 millió eurót tett ki, 116 millió euróval kevesebbet, mint egy évvel korábban. Az egyenleg javulása a cserearány közel 3%-os romlása mellett következett be.

Az áprilisi megtorpanás után májusban folytatódott a külkereskedelmi forgalom első három hónapra jellemző dinamikus növekedése, az export volumene az ötödik hónapban 22, az importé 18%-kal haladta meg az egy évvel korábbi szintet.


Az első öt hónap átlagában a forgalom forintárszintje exportban 5, importban 8%-kal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva, ami - a forint 6%-os gyengülését figyelembe véve - exportban 1%-os devizaárszint-csökkenést, importban pedig 2%-os devizaárszint-növekedést jelent. A cserearány mintegy 3%-kal romlott, ami egyértelműen az energiahordozók kereskedelmében tapasztalt árszintnövekedés következménye.

A legnagyobb forgalmú árufőcsoport, a gépek és szállítóeszközök volumene exportban 20, importban 15%-kal emelkedett, így a teljes külkereskedelem növekedésének meghatározó tényezőjét jelentette. Az energiafejlesztő gépek és berendezések kereskedelmének forintértéke exportban 26, importban pedig 22%-kal bővült a bázisidőszaki szinthez képest. A csoporton belül továbbra is jelentős arányt képvisel a gépjárműmotorok és azok alkatrészeinek forgalma. A közúti járművek kivitele 557 milliárd forintot tett ki, 36%-kal többet, mint egy évvel korábban.

Az import legnagyobb árucsoportja, a mintegy 950 milliárd forintért beszerzett villamos gépek és készülékek forgalma 15%-kal bővült, jelentős részben a műszerekhez, telefonokhoz használt kijelzőegységek, valamint az integrált áramkörök növekvő forgalmának betudhatóan.

A feldolgozott termékek körében a kivitel volumennövekedése 16, az importé 12%-ot tett ki. Az exportnövekedés legfőbb hordozói a 33%-os folyó áras növekedést elérő vegyi áruk voltak, amelyen belül a gyógyszerek és gyógyszerkészítmények forgalma (153 milliárd forint) 42%-kal nőtt. Importban a 211 milliárd forint forgalmat jelentő egyéb fémtermékek beszerzése 23%-kal növekedett.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az energiahordozók volumene importban 1%-kal nőtt, exportban viszont - az árufőcsoportok közül egyedüliként - visszaesés volt, a forgalom szintje 13%-kal maradt el a 2005. január-májusitól. A jelentős árszintnövekedés következtében a behozatal értéke közel másfélszeresére, 680 milliárd forintra nőtt.

Az élelmiszerek, italok, dohánytermékek kivitelének volumene 10, a behozatalé 19%-kal bővült, a növekedés húzótényezőjét a forgalom mindkét irányában az Európai Unióval folytatott kereskedelem jelentette.

Az Európai Unió viszonylatában a teljes kivitel volumene 14, a behozatalé pedig 13%-kal nőtt az egy évvel korábbi szinthez képest. Az Európai Unión kívüli országokkal lebonyolított forgalomban a kivitel volumene 28, a behozatalé 11%-kal lett nagyobb.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

NAPTÁR
Tovább
2023. március 20. hétfő
Klaudia
12. hét
Március 20.
A verebek világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?