2 °C Budapest

Májusban ismét dinamizálódott a külkereskedelem

Pénzcentrum
2006. augusztus 2. 09:23

2006. január-májusban a kivitel volumene 17, a behozatalé pedig 12%-kal haladta meg az egy évvel ezelőtti szintet - közölte a KSH. A külkereskedelmi mérleg hiánya 978 millió eurót tett ki, 116 millió euróval kevesebbet, mint egy évvel korábban. Az egyenleg javulása a cserearány közel 3%-os romlása mellett következett be. Az áprilisi megtorpanás után májusban folytatódott a külkereskedelmi

2006. január-májusban a kivitel volumene 17, a behozatalé pedig 12%-kal haladta meg az egy évvel ezelőtti szintet - közölte a KSH. A külkereskedelmi mérleg hiánya 978 millió eurót tett ki, 116 millió euróval kevesebbet, mint egy évvel korábban. Az egyenleg javulása a cserearány közel 3%-os romlása mellett következett be.

Az áprilisi megtorpanás után májusban folytatódott a külkereskedelmi forgalom első három hónapra jellemző dinamikus növekedése, az export volumene az ötödik hónapban 22, az importé 18%-kal haladta meg az egy évvel korábbi szintet.


Az első öt hónap átlagában a forgalom forintárszintje exportban 5, importban 8%-kal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva, ami - a forint 6%-os gyengülését figyelembe véve - exportban 1%-os devizaárszint-csökkenést, importban pedig 2%-os devizaárszint-növekedést jelent. A cserearány mintegy 3%-kal romlott, ami egyértelműen az energiahordozók kereskedelmében tapasztalt árszintnövekedés következménye.

A legnagyobb forgalmú árufőcsoport, a gépek és szállítóeszközök volumene exportban 20, importban 15%-kal emelkedett, így a teljes külkereskedelem növekedésének meghatározó tényezőjét jelentette. Az energiafejlesztő gépek és berendezések kereskedelmének forintértéke exportban 26, importban pedig 22%-kal bővült a bázisidőszaki szinthez képest. A csoporton belül továbbra is jelentős arányt képvisel a gépjárműmotorok és azok alkatrészeinek forgalma. A közúti járművek kivitele 557 milliárd forintot tett ki, 36%-kal többet, mint egy évvel korábban.

Az import legnagyobb árucsoportja, a mintegy 950 milliárd forintért beszerzett villamos gépek és készülékek forgalma 15%-kal bővült, jelentős részben a műszerekhez, telefonokhoz használt kijelzőegységek, valamint az integrált áramkörök növekvő forgalmának betudhatóan.

A feldolgozott termékek körében a kivitel volumennövekedése 16, az importé 12%-ot tett ki. Az exportnövekedés legfőbb hordozói a 33%-os folyó áras növekedést elérő vegyi áruk voltak, amelyen belül a gyógyszerek és gyógyszerkészítmények forgalma (153 milliárd forint) 42%-kal nőtt. Importban a 211 milliárd forint forgalmat jelentő egyéb fémtermékek beszerzése 23%-kal növekedett.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az energiahordozók volumene importban 1%-kal nőtt, exportban viszont - az árufőcsoportok közül egyedüliként - visszaesés volt, a forgalom szintje 13%-kal maradt el a 2005. január-májusitól. A jelentős árszintnövekedés következtében a behozatal értéke közel másfélszeresére, 680 milliárd forintra nőtt.

Az élelmiszerek, italok, dohánytermékek kivitelének volumene 10, a behozatalé 19%-kal bővült, a növekedés húzótényezőjét a forgalom mindkét irányában az Európai Unióval folytatott kereskedelem jelentette.

Az Európai Unió viszonylatában a teljes kivitel volumene 14, a behozatalé pedig 13%-kal nőtt az egy évvel korábbi szinthez képest. Az Európai Unión kívüli országokkal lebonyolított forgalomban a kivitel volumene 28, a behozatalé 11%-kal lett nagyobb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm