Májusban ismét dinamizálódott a külkereskedelem

Pénzcentrum
2006. augusztus 2. 09:23

2006. január-májusban a kivitel volumene 17, a behozatalé pedig 12%-kal haladta meg az egy évvel ezelőtti szintet - közölte a KSH. A külkereskedelmi mérleg hiánya 978 millió eurót tett ki, 116 millió euróval kevesebbet, mint egy évvel korábban. Az egyenleg javulása a cserearány közel 3%-os romlása mellett következett be. Az áprilisi megtorpanás után májusban folytatódott a külkereskedelmi

2006. január-májusban a kivitel volumene 17, a behozatalé pedig 12%-kal haladta meg az egy évvel ezelőtti szintet - közölte a KSH. A külkereskedelmi mérleg hiánya 978 millió eurót tett ki, 116 millió euróval kevesebbet, mint egy évvel korábban. Az egyenleg javulása a cserearány közel 3%-os romlása mellett következett be.

Az áprilisi megtorpanás után májusban folytatódott a külkereskedelmi forgalom első három hónapra jellemző dinamikus növekedése, az export volumene az ötödik hónapban 22, az importé 18%-kal haladta meg az egy évvel korábbi szintet.


Az első öt hónap átlagában a forgalom forintárszintje exportban 5, importban 8%-kal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva, ami - a forint 6%-os gyengülését figyelembe véve - exportban 1%-os devizaárszint-csökkenést, importban pedig 2%-os devizaárszint-növekedést jelent. A cserearány mintegy 3%-kal romlott, ami egyértelműen az energiahordozók kereskedelmében tapasztalt árszintnövekedés következménye.

A legnagyobb forgalmú árufőcsoport, a gépek és szállítóeszközök volumene exportban 20, importban 15%-kal emelkedett, így a teljes külkereskedelem növekedésének meghatározó tényezőjét jelentette. Az energiafejlesztő gépek és berendezések kereskedelmének forintértéke exportban 26, importban pedig 22%-kal bővült a bázisidőszaki szinthez képest. A csoporton belül továbbra is jelentős arányt képvisel a gépjárműmotorok és azok alkatrészeinek forgalma. A közúti járművek kivitele 557 milliárd forintot tett ki, 36%-kal többet, mint egy évvel korábban.

Az import legnagyobb árucsoportja, a mintegy 950 milliárd forintért beszerzett villamos gépek és készülékek forgalma 15%-kal bővült, jelentős részben a műszerekhez, telefonokhoz használt kijelzőegységek, valamint az integrált áramkörök növekvő forgalmának betudhatóan.

A feldolgozott termékek körében a kivitel volumennövekedése 16, az importé 12%-ot tett ki. Az exportnövekedés legfőbb hordozói a 33%-os folyó áras növekedést elérő vegyi áruk voltak, amelyen belül a gyógyszerek és gyógyszerkészítmények forgalma (153 milliárd forint) 42%-kal nőtt. Importban a 211 milliárd forint forgalmat jelentő egyéb fémtermékek beszerzése 23%-kal növekedett.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az energiahordozók volumene importban 1%-kal nőtt, exportban viszont - az árufőcsoportok közül egyedüliként - visszaesés volt, a forgalom szintje 13%-kal maradt el a 2005. január-májusitól. A jelentős árszintnövekedés következtében a behozatal értéke közel másfélszeresére, 680 milliárd forintra nőtt.

Az élelmiszerek, italok, dohánytermékek kivitelének volumene 10, a behozatalé 19%-kal bővült, a növekedés húzótényezőjét a forgalom mindkét irányában az Európai Unióval folytatott kereskedelem jelentette.

Az Európai Unió viszonylatában a teljes kivitel volumene 14, a behozatalé pedig 13%-kal nőtt az egy évvel korábbi szinthez képest. Az Európai Unión kívüli országokkal lebonyolított forgalomban a kivitel volumene 28, a behozatalé 11%-kal lett nagyobb.

EZT OLVASTAD MÁR?