27 °C Budapest

Hivatali ügyintézés - lehetne másképp is?

Pénzcentrum
2006. július 25. 10:00

Megjelent a kormányrendelet a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházások hatósági engedélyezéséről, az átlagos beruházások megindulását azonban továbbra is jelentős mértékben akadályozza a hazai bürökratizmus.

Megjelent a kormányrendelet a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházások hatósági engedélyezéséről, az átlagos beruházások megindulását azonban továbbra is jelentős mértékben akadályozza a hazai bürökratizmus - írja a Napi Gazdaság.

Sem a Gazdasági és Közlekedési Minisztériumnál, sem a Magyar Befektetési és Kereskedelemfejlesztési Kht.-nál (ITDH), sem a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamaránál (BKIK) nem tudtak tanácsot adni, honnan és hogyan informálódjon a beruházni szándékozó a szükséges engedélyekről, a beszerzendő papírokról. A határidőkön is nehéz kiismernie magát a vállalkozóknak; a különféle törvények és rendeletek jellemzően 15, 30, 60 napon belüli ügyintézést írnak elő, viszont a hiánypótlások ezt kitolhatják. A kiemelt jelentőségű beruházások esetében nem kell újabb köröket futniuk a cégeknek, illetve néhány esetben a határidők is lerövidülnek, a többiek azonban még nem élhetnek ezzel a lehetőséggel.

Piaci szereplők szerint a helyzet gyakran tragikus. A legtöbbször a hatóságok sincsenek tisztában azzal, hogy pontosan milyen dokumentumokra van szükségük. A hivataloknak jelenleg joguk van a határidő lejárat előtt egy nappal hiánypótlásra felszólítani az ügyfelet (természetesen ezt többször is megismételhetik). Az ügyintézési határidő túllépését egyáltalán nem szankcionálják, vagy ha létezik is megfelelő jogszabály azt nem tartják be.

Vállalkozók szerunt sokkal nagyobb fokú jogbiztonságra, egyablakos rendszerre, a túlzó előírások eltörlésére lenne szükség.
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 27. hétfő
László
26. hét
Június 27.
Polgárőr nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?