17 °C Budapest

Hivatali ügyintézés - lehetne másképp is?

Pénzcentrum
2006. július 25. 10:00

Megjelent a kormányrendelet a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházások hatósági engedélyezéséről, az átlagos beruházások megindulását azonban továbbra is jelentős mértékben akadályozza a hazai bürökratizmus.

Megjelent a kormányrendelet a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházások hatósági engedélyezéséről, az átlagos beruházások megindulását azonban továbbra is jelentős mértékben akadályozza a hazai bürökratizmus - írja a Napi Gazdaság.

Sem a Gazdasági és Közlekedési Minisztériumnál, sem a Magyar Befektetési és Kereskedelemfejlesztési Kht.-nál (ITDH), sem a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamaránál (BKIK) nem tudtak tanácsot adni, honnan és hogyan informálódjon a beruházni szándékozó a szükséges engedélyekről, a beszerzendő papírokról. A határidőkön is nehéz kiismernie magát a vállalkozóknak; a különféle törvények és rendeletek jellemzően 15, 30, 60 napon belüli ügyintézést írnak elő, viszont a hiánypótlások ezt kitolhatják. A kiemelt jelentőségű beruházások esetében nem kell újabb köröket futniuk a cégeknek, illetve néhány esetben a határidők is lerövidülnek, a többiek azonban még nem élhetnek ezzel a lehetőséggel.

Piaci szereplők szerint a helyzet gyakran tragikus. A legtöbbször a hatóságok sincsenek tisztában azzal, hogy pontosan milyen dokumentumokra van szükségük. A hivataloknak jelenleg joguk van a határidő lejárat előtt egy nappal hiánypótlásra felszólítani az ügyfelet (természetesen ezt többször is megismételhetik). Az ügyintézési határidő túllépését egyáltalán nem szankcionálják, vagy ha létezik is megfelelő jogszabály azt nem tartják be.

Vállalkozók szerunt sokkal nagyobb fokú jogbiztonságra, egyablakos rendszerre, a túlzó előírások eltörlésére lenne szükség.
NAPTÁR
Tovább
2021. május 12. szerda
Pongrác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?