28 °C Budapest

Szeptember végére NFT 2

Pénzcentrum
2006. július 24. 08:16

A kabinet szeptember 27-i ülésén véglegesíti a második Nemzeti Fejlesztési Tervet, amelyet három nappal később meg is küldenek az Európai Uniónak - írja a magyarorszag.hu. A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium az Informatikai Vállalkozások Szövetségével közösen rendezett szakmai tanácskozást a második Nemzeti Fejlesztési Tervről és a tudásintenzív gazdaság fejlesztésével kapcsolatos

A kabinet szeptember 27-i ülésén véglegesíti a második Nemzeti Fejlesztési Tervet, amelyet három nappal később meg is küldenek az Európai Uniónak - írja a magyarorszag.hu.
A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium az Informatikai Vállalkozások Szövetségével közösen rendezett szakmai tanácskozást a második Nemzeti Fejlesztési Tervről és a tudásintenzív gazdaság fejlesztésével kapcsolatos elképzelésekről.

Kóka támogatja az IVSZ elképzeléseit

AZ IVSZ szerint a kabinetnek az autópálya-építés után második prioritásként kellene kezelni az IKT-beruházásokat az infrastruktúra-fejlesztésben, mert ezek a beruházások a tovább fokozzák a hatékonyságot és a versenyképességet. Erről Kovács Zoltán, a szövetség elnöke beszélt a pénteki konferencián. Kóka János gazdasági miniszter beszédében jelezte, támogatja az IVSZ elképzeléseit, hozzátette azonban, hogy a vállalkozások a következő időszakban Európai Uniós támogatásokból, PPP-konstrukcióval, illetve hitel- és tőkefinanszírozás formájában számíthatnak forrásokra, nagy költségvetési támogatás nem fog rendelkezésükre állni.

Szeptember végére készül el az NFT2

Az első NFT 670 milliárdos keretéből Magyarországon már 230 milliárd forintot kifizettek különböző jogcímeken, ezzel Észtország és Szlovénia után a harmadik helyen állunk az Európai Unióhoz 2004-ben csatlakozott tíz ország rangsorában. Bajnai Gordon fejlesztéspolitikai kormánybiztos ismertette az NFT2 főbb céljait - tartós gazdasági növekedés és a foglalkoztatás javítása - , valamint a fejlesztési terv benyújtásának menetrendjét. Eszerint a kormány szeptemberben széles körű társadalmi és szakmai egyeztetést folytat a tervezetről, amelyet a szeptember 27-i kormányülésen véglegesítenek és 30-án nyújtanak be az Uniónak. Az egyes ágazati programok októberre készülnek el, a hónap folyamán egyeztetnek és a hó végén küldik meg őket az EU-nak.

Hat fejlesztési program, koncentrált támogatások

Az NFT2 hat fő fejlesztési programot tartalmaz. A humán program az oktatási, szociális, foglalkoztatási és egészségügyi fejlesztéseket öleli fel, a környezet és energia program elsősorban a két terület infrastrukturális fejlesztéseire koncentrál. Az államreform programban kapnak helyet az e-közigazgatási fejlesztések, a regionális program a hét régió infrastrukturális fejlesztéseiről szól majd. Külön program indul a közlekedés - elsősorban a vasút és a közutak - fejlesztésére, a hat közül a legnagyobb fejezet a GVOP utódjaként induló gazdaságfejlesztési program lesz. Bajnai Gordon kiemelte, hogy a fejlesztési programokban kiemelt figyelmet kapnak majd a mikro vállalkozások, amelyek visszatérítendő, ám igen kedvező feltételekkel felvehető hitelekre számíthatnak.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

E-közigazgatásban

Az e-közigazgatásban az elmúlt időszakban létrejött az Elektronikus Kormányzati Gerinchálózat (EKG), a zárt láncú hálózatra egységesen csatlakozhatnak a közigazgatási intézmények. A közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló törvény (Ket) megteremtette az e-közigazgatás jogi hátterét, a központi rendszer az Európai Unió által meghatározott húsz e-szolgáltatáson túl több mint százféle ügy intézésében nyújt segítséget. 2006 és 2010 között megvalósul a központi adatbázisok és ágazati IT-rendszerek konszolidációja, az elektronikus fizetés közigazgatási szolgáltatásoknál, és TB-kártya alapon alanyi jogú ügyfélkártyát bocsátanak ki. Kiemelt cél az összes adó- és járulékbevallás elektronizálása is.

A Miniszterelnöki Hivatalnál marad a közigazgatási informatika

A kormányzati munkamegosztásban a megszűnt IHM feladatait a gazdasági tárca veszi át, a közigazgatási informatika felügyelete a Miniszterelnöki Hivatalnál marad. A GKM-hez tartoznak majd az információs társadalom általános kérdései, a szabályozás, az olyan átfogó programok, mint a Magyar Információs Társadalom Stratégia (MITS), a Közháló program, vagy a kutatói hálózat (NIIF), valamint az e-kereskedelem, az e-aláírás és az adatvédelmi ügyek. A MEH szabályozza a közigazgatási informatika speciális kérdéseit, a nagy közigazgatási rendszereket, mint az EKG és az EDR (a készenléti szervek egységes rádiótávközlési hálózata) vagy a Központi Elektronikus Szolgáltató Rendszer.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 11. kedd
Ferenc
19. hét
Május 11.
Miskolc napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?