35 °C Budapest

Szeptember végére NFT 2

Pénzcentrum
2006. július 24. 08:16

A kabinet szeptember 27-i ülésén véglegesíti a második Nemzeti Fejlesztési Tervet, amelyet három nappal később meg is küldenek az Európai Uniónak - írja a magyarorszag.hu. A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium az Informatikai Vállalkozások Szövetségével közösen rendezett szakmai tanácskozást a második Nemzeti Fejlesztési Tervről és a tudásintenzív gazdaság fejlesztésével kapcsolatos

A kabinet szeptember 27-i ülésén véglegesíti a második Nemzeti Fejlesztési Tervet, amelyet három nappal később meg is küldenek az Európai Uniónak - írja a magyarorszag.hu.
A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium az Informatikai Vállalkozások Szövetségével közösen rendezett szakmai tanácskozást a második Nemzeti Fejlesztési Tervről és a tudásintenzív gazdaság fejlesztésével kapcsolatos elképzelésekről.

Kóka támogatja az IVSZ elképzeléseit

AZ IVSZ szerint a kabinetnek az autópálya-építés után második prioritásként kellene kezelni az IKT-beruházásokat az infrastruktúra-fejlesztésben, mert ezek a beruházások a tovább fokozzák a hatékonyságot és a versenyképességet. Erről Kovács Zoltán, a szövetség elnöke beszélt a pénteki konferencián. Kóka János gazdasági miniszter beszédében jelezte, támogatja az IVSZ elképzeléseit, hozzátette azonban, hogy a vállalkozások a következő időszakban Európai Uniós támogatásokból, PPP-konstrukcióval, illetve hitel- és tőkefinanszírozás formájában számíthatnak forrásokra, nagy költségvetési támogatás nem fog rendelkezésükre állni.

Szeptember végére készül el az NFT2

Az első NFT 670 milliárdos keretéből Magyarországon már 230 milliárd forintot kifizettek különböző jogcímeken, ezzel Észtország és Szlovénia után a harmadik helyen állunk az Európai Unióhoz 2004-ben csatlakozott tíz ország rangsorában. Bajnai Gordon fejlesztéspolitikai kormánybiztos ismertette az NFT2 főbb céljait - tartós gazdasági növekedés és a foglalkoztatás javítása - , valamint a fejlesztési terv benyújtásának menetrendjét. Eszerint a kormány szeptemberben széles körű társadalmi és szakmai egyeztetést folytat a tervezetről, amelyet a szeptember 27-i kormányülésen véglegesítenek és 30-án nyújtanak be az Uniónak. Az egyes ágazati programok októberre készülnek el, a hónap folyamán egyeztetnek és a hó végén küldik meg őket az EU-nak.

Hat fejlesztési program, koncentrált támogatások

Az NFT2 hat fő fejlesztési programot tartalmaz. A humán program az oktatási, szociális, foglalkoztatási és egészségügyi fejlesztéseket öleli fel, a környezet és energia program elsősorban a két terület infrastrukturális fejlesztéseire koncentrál. Az államreform programban kapnak helyet az e-közigazgatási fejlesztések, a regionális program a hét régió infrastrukturális fejlesztéseiről szól majd. Külön program indul a közlekedés - elsősorban a vasút és a közutak - fejlesztésére, a hat közül a legnagyobb fejezet a GVOP utódjaként induló gazdaságfejlesztési program lesz. Bajnai Gordon kiemelte, hogy a fejlesztési programokban kiemelt figyelmet kapnak majd a mikro vállalkozások, amelyek visszatérítendő, ám igen kedvező feltételekkel felvehető hitelekre számíthatnak.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

E-közigazgatásban

Az e-közigazgatásban az elmúlt időszakban létrejött az Elektronikus Kormányzati Gerinchálózat (EKG), a zárt láncú hálózatra egységesen csatlakozhatnak a közigazgatási intézmények. A közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló törvény (Ket) megteremtette az e-közigazgatás jogi hátterét, a központi rendszer az Európai Unió által meghatározott húsz e-szolgáltatáson túl több mint százféle ügy intézésében nyújt segítséget. 2006 és 2010 között megvalósul a központi adatbázisok és ágazati IT-rendszerek konszolidációja, az elektronikus fizetés közigazgatási szolgáltatásoknál, és TB-kártya alapon alanyi jogú ügyfélkártyát bocsátanak ki. Kiemelt cél az összes adó- és járulékbevallás elektronizálása is.

A Miniszterelnöki Hivatalnál marad a közigazgatási informatika

A kormányzati munkamegosztásban a megszűnt IHM feladatait a gazdasági tárca veszi át, a közigazgatási informatika felügyelete a Miniszterelnöki Hivatalnál marad. A GKM-hez tartoznak majd az információs társadalom általános kérdései, a szabályozás, az olyan átfogó programok, mint a Magyar Információs Társadalom Stratégia (MITS), a Közháló program, vagy a kutatói hálózat (NIIF), valamint az e-kereskedelem, az e-aláírás és az adatvédelmi ügyek. A MEH szabályozza a közigazgatási informatika speciális kérdéseit, a nagy közigazgatási rendszereket, mint az EKG és az EDR (a készenléti szervek egységes rádiótávközlési hálózata) vagy a Központi Elektronikus Szolgáltató Rendszer.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 30. csütörtök
Pál
26. hét
Június 30.
Aszteroida világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?