7 °C Budapest

Lassan, de tovább fogyunk

Pénzcentrum
2006. július 24. 09:00

Az év első öt hónapjában lényegesen mérséklődött a népességcsökkenés üteme - közölte a KSH. A születések száma kismértékben emelkedett, a halálozásoké jelentős mértékben csökkent az elmúlt évhez viszonyítva. Jóval kevesebben kötöttek házasságot, mint egy évvel korábban. A népesség becsült lélekszáma az időszak végén 10,071 ezer fő volt. Az előzetes adatok szerint 2006 első öt hónapjában 39

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az év első öt hónapjában lényegesen mérséklődött a népességcsökkenés üteme - közölte a KSH. A születések száma kismértékben emelkedett, a halálozásoké jelentős mértékben csökkent az elmúlt évhez viszonyítva. Jóval kevesebben kötöttek házasságot, mint egy évvel korábban. A népesség becsült lélekszáma az időszak végén 10,071 ezer fő volt.

Az előzetes adatok szerint 2006 első öt hónapjában 39,873 gyermek született, 55,279 lakos hunyt el, és 13,131 házasságkötés történt. A születések száma az első két hónapi csökkenést követően március és május között ismét emelkedett az előző évhez képest. Összességében az év első öt hónapjában mintegy 200 gyermekkel, 0.5 százalékkal több újszülött jött világra, mint az elmúlt év azonos időszakában.

A tavaszi influenzajárvány elmaradása miatt a halálozások száma jelentős mértékben, 8.2 százalékkal csökkent. Ez számszerűen mintegy 4,920 fővel kevesebb elhalálozást jelentett 2005. január-májushoz képest.

Hosszú évek óta az év első hónapjaiban kötik a legkevesebb házasságot, és a tavaszi hónapok trendje szintén csökkenő irányzatot mutat. Az év első három hónapjában a házasságkötések száma még lényegében megegyezett az elmúlt évivel, áprilisban és májusban viszont feltűnően visszaesett: mintegy 13 százalékkal csökkent a házasságra lépő párok száma. Összességében 2006 első öt hónapjában 7.3 százalékkal, számszerűen nagyjából 1,030-cal kevesebb házasságkötés történt.

Főleg a halálozások számának jelentős csökkenése miatt mérséklődött a népességfogyás üteme. A 2005. január-májusi 20,539-cel szemben 2006 első öt hónapjában 15,406 fővel csökkent a népesség száma a születések és halálozások különbözetéből adódóan. A nemzetközi vándorlás pozitív egyenlege következtében az ország lakossága ténylegesen ennél kisebb mértékben, mintegy 6,000 fővel lett kevesebb. A népesség lélekszáma az időszak végén a nemzetközi vándorlás becsült értékeit is figyelembe véve 10,071 ezer fő volt.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. december 2. csütörtök
Melinda, Vivien
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?