Mit, hogyan? - Fontos változások a tőzsdei árfolyam-nyereség adózásánál!

Pénzcentrum
2006. július 19. 07:00

Szeptember elsejétől mind az EU-tagállamok, mind az OECD országok piacain elért tőzsdei árfolyam-nyereségre egységesen 20%-os adófizetési kötelezettség keletkezik, azaz kiegyenlítődik az EU és az USA közötti befektetési vonzerő - hívta fel a figyelmet a tegnapi Deloitte adószemináriumon felmerült témával kapcsolatban Gyuricskó Eszter. A Deloitte szenior menedzsere jelezte: eddig az EU-tagállamok

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

piacain elért tőzsdei árfolyam-nyereségre 0%-os, míg pl. az USA-ban elért tőzsdei árfolyam-nyereségre 25%-os adófizetési kötelezettség vonatkozott.

Az adóalap kiszámítása a következő módon történik:

A magánszemély két lehetőség közül dönthet amellett, amelyik számára a kedvezőbb (kisebb az adóalap). Az egyik lehetőség, hogy az értékpapír értékesítéskori értéke és az eredeti szerzési érték közötti pozitív különbségre fizeti ki a 20%-os terhet (visszamenőleges időkorlát nincs az eredeti szerzési értékre). A másik lehetőség, hogy az értékpapír értékesítéskori értéke és a 2006. augusztus 31-i záróérték közötti pozitív különbségre rója le a terhet. (Amelyik az eredeti szerzési érték és az értékesítéskori érték közül a nagyobb, nyilván az adózó aszerinti adóalap kiszámítási lehetőséget választja.)

Veszteség-elhatárolás

Fontos, hogy a csak 2006. augusztus 31. után keletkezett tőzsdei árfolyam-veszteségre vonatkozik a szabályozás. Ennek lényege, hogy a magánszemély döntése alapján vagy az adóévet megelőző egy évben elszenvedett (azaz ezt leghamarabb 2007-ben lehet választani), vagy az adóévet megelőző két évben elszenvedett (azaz ezt leghamarabb 2008-ban lehet választani) árfolyam-veszteséget lehet szembe állítani az árfolyam-nyereséggel.

Gyuricskó Eszter felhívta a figyelmet, hogy az árfolyam-nyereség adó fizetési kötelezettséget a magánszemély majd a saját adóbevallásában tünteti fel. Emellett külföldi árfolyam-nyereségnél a devizáról forintra történő átszámítás szabálya az, hogy az ügylet teljesítése időpontjában (napján) érvényes hivatalos devizaárfolyamot kell figyelembe venni.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

2006.07.19 06:37
Kibújhatunk-e a dupla járulékfizetés alól részmunkaidős foglalkoztatással?

2006.07.18 11:53
Osztalékadó már a 2006-os nyereségre is vonatkozik - milyen esetben?

2006.07.18 11:37
Megszűnik a vállalkozások vesztesége elhatárolásának lehetősége?

2006.07.18 10:44
Tucatnyi tevékenységi kör helyett - uniós jogot sértő változások az adózás területén

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 7. kedd
Ambrus
49. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?