6 °C Budapest

Terjednek az új ezresek a forgalomban

Pénzcentrum
2006. július 15. 08:34

A Magyar Nemzeti Bank március végén jelentette be, hogy április 10-én új biztonsági elemekkel ellátott 1000 forintos címletű bankjegyeket bocsát ki. Az új biztonsági elemek alkalmazása következtében a bankjegy előoldalának képe megváltozott, a hátoldal képe azonban változatlan maradt, megegyezik a korábban kibocsátott ezerforintosok hátoldali képével. A bankjegy előoldalára vörösréz színű,

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A Magyar Nemzeti Bank március végén jelentette be, hogy április 10-én új biztonsági elemekkel ellátott 1000 forintos címletű bankjegyeket bocsát ki. Az új biztonsági elemek alkalmazása következtében a bankjegy előoldalának képe megváltozott, a hátoldal képe azonban változatlan maradt, megegyezik a korábban kibocsátott ezerforintosok hátoldali képével.

A bankjegy előoldalára vörösréz színű, hologram hatású fémcsík került, amelynek felületén a rátekintés szögétől függően, ismétlődő elemként a Magyar Köztársaság címere, az "MNB" felirat vagy az "1000" értékjelzés látható. Szintén a bankjegy előoldalán, középen, a rátekintés szögétől függően gyöngyház színű, irizáló sáv látható, amelyben az "1000" értékjelzés olvasható. Az új biztonsági elemek megkönnyítik a bankjegyek hétköznapi fizetési forgalomban történő azonosítását.

A kibocsátás óta a mindennapokban a készpénzhasználók csak elvétve találkozhattak az új bankjegyekkel, tekintettel arra, hogy a Magyar Nemzeti Bank új bankjegyeket mindeddig csak korlátozott mértékben és meghatározott ügyfélkör számára biztosított. Ennek oka az volt, hogy a bank ily módon kívánta biztosítani, hogy a bankjegyeket nagy teljesítményű gépekkel ellenőrző pénzfeldolgozók alkalmassá tudják tenni az általuk használt eszközöket az új bankjegyek kezelésére.

Július 10-től azonban a bank megkezdte az új biztonsági elemekkel ellátott 1000 forintosok teljes körű forgalmazását, azaz a felmerülő igényeket minden ügyfele számára az új bankjegyekből biztosítja - áll az MNB közleményében. Ennek következtében a készpénzhasználók a mindennapi készpénzforgalom az új 1000 forintosokkal egyre gyakrabban fognak találkozni.

A korábban kibocsátott 1000 forintos bankjegyek továbbra is forgalomban maradnak.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. december 1. szerda
Elza
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?