13 °C Budapest

10%-kal nőtt az ipar májusban

Pénzcentrum
2006. július 14. 09:00

Az ipari termelés az előző év azonos időszakához viszonyítva 2006 májusában 10%-kal, míg munkanaphatástól megtisztítva 7.4%-kal nőtt - közölte a KSH. Míg áprilishoz képest (2.1%-os növekedés) az index felfelé korrigált, a kiigazított adatok az év elejéhez képest lassulást mutatnak. 2006 első öt hónapjában az ipari export 14.9%-kal, májusban 16.3%-kal volt magasabb az előző év azonos

Az ipari termelés az előző év azonos időszakához viszonyítva 2006 májusában 10%-kal, míg munkanaphatástól megtisztítva 7.4%-kal nőtt - közölte a KSH. Míg áprilishoz képest (2.1%-os növekedés) az index felfelé korrigált, a kiigazított adatok az év elejéhez képest lassulást mutatnak.

2006 első öt hónapjában az ipari export 14.9%-kal, májusban 16.3%-kal volt magasabb az előző év azonos időszakinál. Az év ötödik hónapjában a feldolgozóipar legnagyobb exportőrének számító, a feldolgozóipari kivitel közel négytizedét képviselő villamos gép, műszer gyártásának exportvolumene 11%-kal bővült. A feldolgozóipari export másik meghatározó alága, a járműgyártás kiugróan, 35.5%-kal növelte külpiaci eladásait.

Az ipar január-májusi belföldi értékesítése 5.5%-kal nőtt az egy évvel korábbihoz viszonyítva. Látható, hogy a dinamika alapja továbbra is elsősorban a kivitel bővülése.


2006 májusában a feldolgozóipar termelése 10.7%-kal emelkedett 2005 azonos hónapjához képest. A feldolgozóipari termelés közel egyötödét adó járműgyártás termelése igen jelentősen, 34.4%-kal nőtt, ahol a motor és alkatrészgyártás növekedése erőteljesebb volt mint a gépjárműveké. A feldolgozóipari termelés 27%-át képviselő villamos gép, műszer gyártása szerényebb mértékben, 5.2%-kal bővült az egy évvel korábbihoz viszonyítva. A feldolgozóiparban 2006 májusában csak két alágban regisztrált a KSH visszaesést. A textília, textiláru gyártása 4.1%-kal, míg a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozásé 11%-kal csökkent.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

2006 májusában a megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelése 6.4%-kal bővült 2005 azonos hónapjához viszonyítva. Az új exportrendelések 7.2%-kal, míg az új belföldi megrendelések mérsékeltebben, 3.2%-kal nőttek. Az összes rendelésállomány 15.8%-kal haladta meg az egy évvel korábbit.

Az egy főre jutó ipari termelés a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozások körében az év első öt hónapjában (2,3%-os létszámcsökkenés mellett) 13%-kal volt magasabb, mint 2005 azonos időszakában.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm