18 °C Budapest

10%-kal nőtt az ipar májusban

Pénzcentrum
2006. július 14. 09:00

Az ipari termelés az előző év azonos időszakához viszonyítva 2006 májusában 10%-kal, míg munkanaphatástól megtisztítva 7.4%-kal nőtt - közölte a KSH. Míg áprilishoz képest (2.1%-os növekedés) az index felfelé korrigált, a kiigazított adatok az év elejéhez képest lassulást mutatnak. 2006 első öt hónapjában az ipari export 14.9%-kal, májusban 16.3%-kal volt magasabb az előző év azonos

Az ipari termelés az előző év azonos időszakához viszonyítva 2006 májusában 10%-kal, míg munkanaphatástól megtisztítva 7.4%-kal nőtt - közölte a KSH. Míg áprilishoz képest (2.1%-os növekedés) az index felfelé korrigált, a kiigazított adatok az év elejéhez képest lassulást mutatnak.

2006 első öt hónapjában az ipari export 14.9%-kal, májusban 16.3%-kal volt magasabb az előző év azonos időszakinál. Az év ötödik hónapjában a feldolgozóipar legnagyobb exportőrének számító, a feldolgozóipari kivitel közel négytizedét képviselő villamos gép, műszer gyártásának exportvolumene 11%-kal bővült. A feldolgozóipari export másik meghatározó alága, a járműgyártás kiugróan, 35.5%-kal növelte külpiaci eladásait.

Az ipar január-májusi belföldi értékesítése 5.5%-kal nőtt az egy évvel korábbihoz viszonyítva. Látható, hogy a dinamika alapja továbbra is elsősorban a kivitel bővülése.


2006 májusában a feldolgozóipar termelése 10.7%-kal emelkedett 2005 azonos hónapjához képest. A feldolgozóipari termelés közel egyötödét adó járműgyártás termelése igen jelentősen, 34.4%-kal nőtt, ahol a motor és alkatrészgyártás növekedése erőteljesebb volt mint a gépjárműveké. A feldolgozóipari termelés 27%-át képviselő villamos gép, műszer gyártása szerényebb mértékben, 5.2%-kal bővült az egy évvel korábbihoz viszonyítva. A feldolgozóiparban 2006 májusában csak két alágban regisztrált a KSH visszaesést. A textília, textiláru gyártása 4.1%-kal, míg a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozásé 11%-kal csökkent.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

2006 májusában a megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelése 6.4%-kal bővült 2005 azonos hónapjához viszonyítva. Az új exportrendelések 7.2%-kal, míg az új belföldi megrendelések mérsékeltebben, 3.2%-kal nőttek. Az összes rendelésállomány 15.8%-kal haladta meg az egy évvel korábbit.

Az egy főre jutó ipari termelés a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozások körében az év első öt hónapjában (2,3%-os létszámcsökkenés mellett) 13%-kal volt magasabb, mint 2005 azonos időszakában.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 13. csütörtök
Szervác, Imola
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?