27 °C Budapest

10%-kal nőtt az ipar májusban

Pénzcentrum
2006. július 14. 09:00

Az ipari termelés az előző év azonos időszakához viszonyítva 2006 májusában 10%-kal, míg munkanaphatástól megtisztítva 7.4%-kal nőtt - közölte a KSH. Míg áprilishoz képest (2.1%-os növekedés) az index felfelé korrigált, a kiigazított adatok az év elejéhez képest lassulást mutatnak. 2006 első öt hónapjában az ipari export 14.9%-kal, májusban 16.3%-kal volt magasabb az előző év azonos

Az ipari termelés az előző év azonos időszakához viszonyítva 2006 májusában 10%-kal, míg munkanaphatástól megtisztítva 7.4%-kal nőtt - közölte a KSH. Míg áprilishoz képest (2.1%-os növekedés) az index felfelé korrigált, a kiigazított adatok az év elejéhez képest lassulást mutatnak.

2006 első öt hónapjában az ipari export 14.9%-kal, májusban 16.3%-kal volt magasabb az előző év azonos időszakinál. Az év ötödik hónapjában a feldolgozóipar legnagyobb exportőrének számító, a feldolgozóipari kivitel közel négytizedét képviselő villamos gép, műszer gyártásának exportvolumene 11%-kal bővült. A feldolgozóipari export másik meghatározó alága, a járműgyártás kiugróan, 35.5%-kal növelte külpiaci eladásait.

Az ipar január-májusi belföldi értékesítése 5.5%-kal nőtt az egy évvel korábbihoz viszonyítva. Látható, hogy a dinamika alapja továbbra is elsősorban a kivitel bővülése.


2006 májusában a feldolgozóipar termelése 10.7%-kal emelkedett 2005 azonos hónapjához képest. A feldolgozóipari termelés közel egyötödét adó járműgyártás termelése igen jelentősen, 34.4%-kal nőtt, ahol a motor és alkatrészgyártás növekedése erőteljesebb volt mint a gépjárműveké. A feldolgozóipari termelés 27%-át képviselő villamos gép, műszer gyártása szerényebb mértékben, 5.2%-kal bővült az egy évvel korábbihoz viszonyítva. A feldolgozóiparban 2006 májusában csak két alágban regisztrált a KSH visszaesést. A textília, textiláru gyártása 4.1%-kal, míg a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozásé 11%-kal csökkent.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

2006 májusában a megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelése 6.4%-kal bővült 2005 azonos hónapjához viszonyítva. Az új exportrendelések 7.2%-kal, míg az új belföldi megrendelések mérsékeltebben, 3.2%-kal nőttek. Az összes rendelésállomány 15.8%-kal haladta meg az egy évvel korábbit.

Az egy főre jutó ipari termelés a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozások körében az év első öt hónapjában (2,3%-os létszámcsökkenés mellett) 13%-kal volt magasabb, mint 2005 azonos időszakában.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 27. hétfő
László
26. hét
Június 27.
Polgárőr nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?