2 °C Budapest

Alkotmányossági problémokon (is) csúszhat el a költségvetés?

Pénzcentrum
2006. július 13. 10:00

Újabb kérdőjelek merültek fel a kormány illetve a Pénzügyminisztérium által prognosztizált 8% körüli GDP arányos deficit tarthatóságával kapcsolatosan. A probléma, hogy ha a köztársasági elnök - néhány szakmai szervezet kérésének eleget téve - előzetes normakontrollt kér az Alkotmánybíróságtól az elfogadott törvénymódosítások tekintetében (elsősorban adó és járulékok), akkor hónapokkal is

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

csúszhat az intézkedések bevezetése, emiatt az ezekhez kapcsolódó bevételek is lényegesen alacsonyabbak lehetnek a tervezettnél.

Az új adóemelésekhez kapcsolódóan a Pénzügyminisztérium kb. 190 mrd Ft-nyi többletbevételre számít. Ha az elfogadott módosításokat nem sikerül életbe léptetni, akkor a ténylegesen befolyó összeg lényegesen elmaradhat a tervezettől. Ebben az esetben a 8%-os hiánycél teljesülése igencsak kérdésessé válik.

A Népszabadság által megkérdezett szakértők szerint több adófajtánál az évközi emelés is ütközhet az alaptörvénnyel. Oszkó Péter, a Delloite adópartnere a lapnak nyilatkozva elmondta, hogy a forgalmi típusú adók esetében nem, a jövedelemadóknál azonban már aggályos lehet az évközi bevezetés, mivel a gazdasági szereplők a már ismert feltételekkel kötöttek év végéig szóló béralkut.

A Bankszövetség a Népszabadság szerint alapvetően három tételt kifogásol: a banki különadót, a társas vállalkozások különadóját és a szeptember 1-re előrehozott kamat- és árfolyamnyereség-adót. Az utóbbi gyors bevezetése technikai szempontból lehetetlen a szövetség szerint.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 27. szombat
Virgil
47. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. november 27. 19:18