Telítődés és a fokozódó koncentráció: az üzletállomány 15%-a cserélődött ki

Pénzcentrum
2006. július 11. 11:34

A telítődés és a fokozódó koncentráció jeleit mutatta a kiskereskedelmi üzlethálózat 2006 I. negyedévében - áll a KSH közlemányáben. Március 31-én Magyarországon 111.9 ezer vállalkozás összesen 166.5 ezer kiskereskedelmi üzletet működtetett. A működő kiskereskedelmi üzletek számának csekély változása továbbra is magas cserélődési ütem mellett következett be. Egy év alatt az üzletállomány 15%-a

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

cserélődött ki.

2006 I. negyedévében 280-nal (2 ezrelékkel) csökkent a működő üzletek száma, március végén az üzletszám 689-cel (4 ezrelékkel) haladta meg az egy évvel korábbit.

A kiskereskedelmi üzlethálózat 2006 első negyedévben egyedül Közép-Magyarországon (90 üzlettel) és Dél-Alföldön (40 üzlettel) bővült. A legjelentősebb üzletszám-csökkenés (175) az észak-alföldi és (100) a dél-dunántúli régióban mutatkozott. A bekövetkezett változások tovább erősítették a területi koncentrációt az országos kiskereskedelmi üzlethálózatban. 2006 I. negyedévében tovább nőtt a közép-magyarországi régió súlya, ahol az üzletállomány 29.4%-a (19.5%-a Budapesten) volt található. A többi régió súlya 10-15% között oszlott meg.

Az I. negyedévben bekövetkezett üzletszám-csökkenés a fővároson kívül az összes településtípusban éreztette hatását. A legnagyobb visszaesés (289) a községekben jelentkezett, miközben további 5 település kiskereskedelmi üzlettel való ellátottsága meg is szűnt.

Az üzlettípusok közül az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletek számának évek óta tartó csökkenése tovább folytatódott, a forgalom hipermarketekbe koncentrálódásának következtében. Az első negyedévben számuk 408-tal (0.8%-kal), arányuk a kiskereskedelmi üzletállományon belül március végére 29.0%-ra mérséklődött. Ezzel egyidejűleg a nem élelmiszert forgalmazó kiskereskedelmi üzletek arányában összességében csekély növekedés mutatkozott, számuk mindössze 32-vel emelkedett, ami 64%-os részesedésükben sem okozott lényeges változást. Közülük a legnagyobb bővülés az iparcikk jellegű vegyes üzletek (188 egység) körében volt megfigyelhető, míg a textil-, ruházati és lábbeli-szaküzletek hálózata 201-gyel csökkent. Az első negyedévben legdinamikusabban a gépjármű-, járműalkatrész-üzletek és gépjárműüzemanyag-töltő állomások országos állománya bővült. Számuk 96-tal (0.9%-kal), arányuk 7%-ra emelkedett.

Az üzemeltetői koncentráció növekedésének egyik jele, hogy az első negyedévben több mint százzal csökkent az üzletet működtető vállalkozások száma. A mérséklődés mintegy háromnegyede az együzletes vállalkozásoknál következett be, míg erőteljesen bővült a 6-10 üzletesek száma. Így március végén egy gazdasági szervezet átlagosan 1.49 üzletet működtetett.

2006 I. negyedévben újabb lendületet vett az új típusú, nagy alapterületű létesítmények nyitása: a Tesco Siklóson, Szentesen és Szolnokon bővítette hipermarket-hálózatát. Ezzel együtt március végére az üzlethálózat eladótere három hónap alatt 89 ezer m2-rel összesen 17.4 milló m2-re emelkedett, míg az egy üzletre jutó átlagos alapterület 104 m2 volt.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 4. szombat
Borbála, Barbara
48. hét
December 4.
A cookie napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?