28 °C Budapest

Tavalyinál gyengébben indul a szezon a szállodákban

Pénzcentrum
2006. július 10. 10:00

2006 első felében a szállodák az egy évvel azelőttinél egy százalékponttal alacsonyabb, átlagosan 55%-os szobakapacitás-kihasználtsággal működtek - közölte a KSH. A vendégéjszakák száma kismértékben (1%-kal) csökkent, a folyó áron számított bruttó szobaárbevétel 13%-kal nőtt. Január-júniusban az eltöltött vendégéjszakák száma kismértékben (1%-kal) csökkent az előző év azonos időszakához képest. A

wellness szállodákban eltöltött éjszakák száma közel megduplázódotzt az előző év azonos időszakához képest.

Január-júniusban a budapesti öt- és négycsillagos szállodák szobakapacitás-kihasználtsága volt a legmagasabb (66, illetve 64%-os) a megfigyelt szállodacsoportok közül. A legalacsonyabb (39-41%-os) kihasználtsággal az ország keleti részén található négy- és ötcsillagos és a balatoni háromcsillagos szállodák működtek.

Egy kiadott szállodai szoba bruttó átlagára (Gross ARR) 16,500 forint, nettó átlagára 14,300 forint volt a vizsgált időszakban. A bruttó átlagár jelentős mértékben (folyó áron közel 1400 forinttal) emelkedett 2005. január-júniushoz képest. A budapesti ötcsillagos egységekben kiemelkedően magas (bruttó 34,600 forint, nettó 30,100 forint) volt egy kiadott szoba ára. A fővárosi négy- és a vidéken működő négy- és ötcsillagos szállodák átlagosan 11,800-17,100 forintos, az adatszolgáltató háromcsillagos egységek 8,200-9,600 forintos bruttó átlagárat érvényesítettek.

Egy kiadható szállodai szobára átlagosan közel napi 9,000 forint bruttó szobaárbevétel (REVPAR), illetve 7,800 forint nettó szobaárbevétel jutott január-júniusban. Az egy kiadható szobára jutó bruttó szobaárbevétel folyó áron 580 forintot emelkedett 2005 azonos időszakához viszonyítva.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A bruttó szobaárbevétel (Gross room revenue) összességében 13%-os folyó áras növekedést mutatott az év első hat hónapjában az egy évvel korábbihoz viszonyítva. A szobaárbevétel mindegyik vizsgált szállodacsoportban emelkedett kisebb-nagyobb mértékben. A növekedés a vidéki szállodákban - az ország nyugati részén működő négy- és ötcsillagos egységek kivételével - nagyobb mértékű volt, mint a fővárosi egységekben. A legnagyobb mértékű emelkedést a Balaton partján működő háromcsillagos szállodák (43%), valamint az ország keleti részén található háromcsillagos házak (35%) jelentették.

Január-júniusban az eltöltött vendégéjszakák száma kismértékben (1%-kal) csökkent az előző év azonos időszakához képest. A fővárosi szállodacsoportokat 3-6%-os csökkenés jellemezte. Egyes szállodacsoportok (az ország nyugati részén működő háromcsillagos szállodák, az ország keleti részén és a Balaton partján levő négycsillagos egységek) a vendégéjszakák számának jelentős (7-9%-os) emelkedéséről számoltak be.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 11. kedd
Ferenc
19. hét
Május 11.
Miskolc napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?