6 °C Budapest

6%-kal kevesebb külföldi vendég

Pénzcentrum
2006. július 10. 10:08

2006 első öt hónapjában a kereskedelmi szálláshelyeken a külföldi és a belföldi vendégek által eltöltött éjszakák együttes száma 4%-kal csökkent az egy évvel korábbi időszakhoz viszonyítva - közölte a KSH. A szálláshelyek összes bevétele 3%-kal nőtt. Január-májusban a kereskedelmi szálláshelyekre közel 1.1 millió külföldi vendég érkezett, akik 3.1 millió vendégéjszakát töltöttek el. A

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

2006 első öt hónapjában a kereskedelmi szálláshelyeken a külföldi és a belföldi vendégek által eltöltött éjszakák együttes száma 4%-kal csökkent az egy évvel korábbi időszakhoz viszonyítva - közölte a KSH. A szálláshelyek összes bevétele 3%-kal nőtt.

Január-májusban a kereskedelmi szálláshelyekre közel 1.1 millió külföldi vendég érkezett, akik 3.1 millió vendégéjszakát töltöttek el. A vendégek száma 6, a vendégéjszakák száma 8%-kal csökkent a szálláshelyeken 2005 azonos időszakához képest. Az Európai Unió országaiból érkezett vendégek 11%-kal kevesebb éjszakát töltöttek el a szálláshelyeken, mint 2005. január-májusban. Számottevő növekedés figyelhető meg a Ciprusról, Görögországból, Oroszországból, Kínából és Litvániából érkező állampolgárok vendégéjszakáinak számában. Az ország számára a legjelentősebb küldő országok (Németország, Nagy-Britannia, Ausztria, Olaszország, USA, Franciaország) vendégéjszakáinak száma ugyanakkor rendre csökkent. A szállodákban, a panziókban, az üdülőházakban és a kempingekben 8-20%-kal mérséklődött a külföldiek által eltöltött vendégéjszakák száma az egy évvel korábbihoz képest. A turista- és ifjúsági szállók növekedésről számoltak be.

A vizsgált időszakban a kereskedelmi szálláshelyek közel 1.2 millió belföldi vendéget és 2.6 millió vendégéjszakát regisztráltak. A vendégek száma 1, a vendégéjszakák száma 2%-kal haladta meg az előző év azonos időszakit. A szállodai belföldi forgalom jelentős mértékben nőtt (7%-os volt a vendégek, 9%-os a vendégéjszakák számának növekedése), ami a négy- és háromcsillagos egységekben jelentkező bővülésnek volt köszönhető. A többi szállástípusban 6-18%-kal csökkent a belföldi vendégek által eltöltött vendégéjszakák száma az előző év azonos időszakához képest.

A szállodák átlagosan 41.5%-os szobakihasználtsággal működtek a megfigyelt időszakban. A szobafoglaltság az előző év azonos időszakához képest fél százalékponttal esett.

A kereskedelmi szálláshelyek összesen 77 milliárd forint bruttó bevételt értek el január-májusban, ez folyó áron 3%-os növekedésnek felel meg az egy évvel korábbi bevételhez képest. A bevétel alakulása összefüggött az euró árfolyamának változásával is. Az euró árfolyama 2006 májusában átlagosan 262.46 forint, 2005 májusában átlagosan 252.02 forint volt. Az összes bevétel 54%-a szállásdíjakból, egynegyede a szálláshelyi vendéglátóegységek forgalmából, 21%-a a szálláshelyek által nyújtott egyéb szolgáltatásokból származott.

A szálláshely- és vendéglátószolgáltatások január-májusra számított árindexe közel 4%-os növekedést jelzett az egy évvel korábbihoz viszonyítva. Ezen belül a vendéglátásban 3.9%-os, a szálláshely-szolgáltatás területén 4.3%-os áremelkedést mértek.

2006. május 31-én 2394 kereskedelmi szálláshely, ezen belül 754 szálloda és 987 panzió üzemelt az országban. 2005 májusához képest a rendelkezésre álló szállodai szobák száma kismértékben nőtt, a férőhelyek száma 2%-kal csökkent.
2006. január-májusban a kereskedelmi és magánszálláshelyek közel 2.4 milliárd forint értékben fogadtak el üdülési csekket.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. december 1. szerda
Elza
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?