0 °C Budapest

Nyilvános a feketelista! - Kiteregetik a szennyest...

Pénzcentrum
2006. július 7. 11:15

Szeptembertől nyilvánosságra kerülhetnek a munkaügyi jogszabályokat sértő cégek adatai, ezt ígéri a parlament előtt lévő, erről szóló törvényjavaslat. A listára felkerülő vállalkozók elesnek az állami támogatásoktól és a közbeszerzésektől is.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Szeptembertől nyilvánosságra kerülhetnek a munkaügyi jogszabályokat sértő cégek adatai, ezt ígéri a parlament előtt lévő, erről szóló törvényjavaslat. A listára felkerülő vállalkozók elesnek az állami támogatásoktól és a közbeszerzésektől is - írja a Magyar Hírlap.

A közbeszerzésekben már tavalytól nem vehetnek részt a színlelt szerződéssel foglalkoztató cégek, még alvállalkozóként sem. 2008 január 1-jétől egyetlen színlelt szerződés is elég lesz ahhoz - ellentétben a jelenlegi helyzettel - , hogy ne kaphasson állami támogatást az adott cég.

A jogsértő cégek adatai - név, székhely, adószám, elkövetett jogsértés megnevezése és a büntetés - az Országos Munkabiztonsági és Munkaügyi Felügyelőség (OMMF) honlapján lesznek megtekinthetőek. Ezzel a pályáztatók ellenőriznék a pályázó renoméját.

A honlapra a jogerős határozattal lezárt esetek kerülnének fel, és csak öt év után évülnének el, ennek oka, hogy a közbeszerzéshez öt évre visszamenőleg kell a pályázóknak "tisztának" lenniük.

A szigorítás rengeteg céget érint, ez derül ki a munkaügyi ellenőrzések mérlegéből, amely az idei év első 6 hónapjára vonatkozóan az ellenőrzött munkáltatók csaknem 90 százalékánál talált jogsértést. Összesen 83 000 munkavállaló volt érintve, a felügyelet 5 400 munkáltatónál szabott ki munkaügyi bírságot mintegy 2.2 milliárd forint összegben.

Az autópálya-építkezéseken dolgozó munkások 50-70 százalékát illegálisan foglalkoztatják - állapította meg június elején az OMMF, ezért további szigorítást javasol.
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 8. szerda
Mária
49. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?