7 °C Budapest

Észak-koreai fenyegetés: 6 rakétakilövés tegnap

Pénzcentrum
2006. július 5. 09:12

Észak-Korea folytatja rakétaprogramját, tegnap hat kísérletet hajtottak végre az ázsiai országban. A hat rakéta közül egy hosszú hatótávolságú volt, míg a maradék öt rövidebb (200-1000 km). Amerikai források szerint a hosszú hatótávolságú rakéta tesztje sikertelen volt, az eszköz a kilövés után kb. egy perccel megsemmisült. Észak-Korea folytatja rakétaprogramját, tegnap hat kísérletet

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Észak-Korea folytatja rakétaprogramját, tegnap hat kísérletet hajtottak végre az ázsiai országban. A hat rakéta közül egy hosszú hatótávolságú volt, míg a maradék öt rövidebb (200-1000 km). Amerikai források szerint a hosszú hatótávolságú rakéta tesztje sikertelen volt, az eszköz a kilövés után kb. egy perccel megsemmisült.

Észak-Korea folytatja rakétaprogramját, tegnap hat kísérletet hajtottak végre az ázsiai országban. A hosszú hatótávúlságú rakéta elméletileg képes lenne elérni az USA nyugati partjait, de a kísérlet sikertelen volt, az eszköz a kilövés után kb. 40 másodperccel megsemmisült. A kisebb hatótávolságú rakéták (Scud-típus) tesztje feltehetően sikeres volt, a rakéták végül a Japán-tengerbe csapódtak.

A CNN tudósítása szerint a kísérletek nemzetközi aggodalmakat keltettek, ma reggel már ülésezik az ENSZ Biztonsági Tanácsa, hogy a világszervezet milyen módon reagáljon az eseményekre. Az észak-koreai történésekre legkorábban az USA, Japán, Dél-Korea és Ausztrália nyilvánított negatív véleményt, míg Kína egyelőre hallgat. Korábban Kína is a rakétaprogram korlátozására szólította fel Észak-Koreát.

Észak-Korea viselkedését a legtöbb ország provokatívnak tartja, de egyelőre határozott válaszlépések nincsenek. A nemzetközi hatalmak 2002 óta igyekeznek rávenni a kommunista országot, hogy hagyjon fel rakéta- illetve atomprogramjával. A tárgyalások eddig nem vezettek sikerre, a mostani eseményekkel Észak-Korea feltehetően tárgyalási pozícióját igyekszik erősíteni. Amerikai szakértői vélemények szerint ahhoz, hogy Észak-Korea hosszú hatótávolságú rakétával rendelkezzen, legalább még 10 év szükséges.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 28. vasárnap
Stefánia
47. hét
November 28.
Advent (1.)
November 28.
Nemzetközi Aura nap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. november 27. 19:18