0 °C Budapest

Különadó: kinek, mennyit, mikor? (PwC)

Pénzcentrum
2006. július 4. 10:00

2006. június 13-án az Új Egyensúly program részeként a pénzügyminiszter benyújtotta az államháztartás egyensúlyát javító különadóról és a költségvetési forrásból származó kamattámogatások után fizetendő járadékról szóló törvényjavaslatot.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

2006. június 13-án az Új Egyensúly program részeként a pénzügyminiszter benyújtotta az államháztartás egyensúlyát javító különadóról és a költségvetési forrásból származó kamattámogatások után fizetendő járadékról szóló törvényjavaslatot.

A javaslat három új adónemről
• a magánszemélyek különadójáról;
• társas vállalkozások különadójáról;
• illetve a kamattámogatások után fizetendő járadékról rendelkezik.

Magánszemélyek különadója

2007. január 1-től az egyéni vállalkozói tevékenységet nem folytató magánszemély az összevont adóalap a költségvetési törvényben meghatározott járulékalap felső határának éves összegét (2006-ban 6 325 450 HUF) meghaladó része után 4% különadó fizetésére lenne köteles.

Az adókötelezettség az EVAalany egyéni vállalkozó személyi jövedelemadó bevallásában bevallott jövedelmére is vonatkozik. Ha a magánszemély egyéni vállalkozói tevékenységet folytat, e tevékenysége már 2006. szeptember 1-jétől adóköteles.

E jövedelem tekintetében az adó alapja a vállalkozói bevételek vállalkozói költségekkel csökkentett része vagy az átalányadó-alap.

A kifizetőköteles adóelőleget fizetni, ha
• a juttatott rendszeres bevétel a járulékalap felsőhatárát várhatóan meghaladja, vagy
• ha az adóévben összességében egy magánszemélynek a járulékalapot meghaladó bevételt juttat, vagy
• ha azt a magánszemély nyilatkozatában kéri.

A magánszemélyek különadójával kapcsolatos egyéb kötelezettségek, illetve az eljárási rend tekintetében az SZJA tv. és az Art. rendelkezéseit kell alkalmazni.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Társas vállalkozások különadója

A társas vállalkozások különadóját 2006. szeptember 1-jétől vezetnék be. A különadó alanya a társaságiadó-alany a javaslatban meghatározott kivételekkel, így például nem adóalany az alapítvány, a közhasznú társaság, a társadalmi szervezet, az egyház.

A különadó alapja az adóévi beszámolóban kimutatott adózás előtti eredmény módosítva a javaslatban meghatározott tételekkel. Az adóalapot növeli a visszafizetési kötelezettség nélkül juttatott támogatás, a véglegesen átadott pénzeszköz, az ellenérték nélkül átvállalt kötelezettség,
a térítés nélkül átadott eszköz könyv szerinti értéke, az ezzel összefüggésben elszámolt, az átvevő által meg nem terített ÁFA, illetve a térítés nélkül nyújtott szolgáltatás bekerülési értéke. Az adóalapot csökkenti a kapott osztalék, illetve a felsorolt növelő tételek értéke a másik félnél. Az adó mértéke 4%.

Az adóalanyt előlegfizetési kötelezettség terheli, amit az előző év adatai alapján, háromhavonta kell majd megfizetnie.


Az adóév utolsó hónapjának 20. napjáig az adózónak fel kell töltenie adófolyószámláját a várható különadó összegére. A különadót a beszámoló-készítésre előírt határidőig, ennek hiányában az adóév utolsó napját követő 150. napig kell bevallani és megfizetni. 2006-ban az adóalany választási lehetőség illetné meg, hogy az adóalapot a 2006. év egészére megállapított adóalap arányosításával határozza meg, vagy 2006. augusztus 31. időpontra közbensőmérleget készít, és annak megfelelőadatait a 2006. évi adóalapból levonja.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 7. kedd
Ambrus
49. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. december 7. 07:20