3 °C Budapest

Kevésbé optimista a TOP-100 - rontott az "Új Egyensúly"

Pénzcentrum
2006. július 3. 11:01

A TOP-100 nagyvállalatok 2006 második negyedévi konjunktúra-indexe 52.8 százalék, az előző negyedévi értékhez képest egy százalékponttal csökkent - közölte az Ecostat. A hazai nagyvállalatok mérséklődő derűlátása összefügg a vártnál nagyobb költségvetési hiánnyal, a kedvezőtlen monetáris folyamatokkal. A cégek üzleti várakozásait viszont pozitívan érinti az euró-zóna gazdasági élénkülése, továbbá

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

a hazai valuta gyengülése, amely növeli az exportőrök versenyképességét. A konjunktúra-index értéke a kétféle ellentétes hatás eredőjeként alakult ki.

A 2006. júniusi konjunktúra-indexe valamivel alacsonyabb a negyedéves átlagnál, értéke 51 százalék, két százalékponttal elmarad a májusi értéktől. A várakozások megoszlásában az optimista előrejelzések vannak túlsúlyban, a nemzetgazdaság növekedési kilátásai valamelyest mérséklődhetnek az év második felében. A TOP-100 vállalatok havi konjunktúra-indexeinek trendje 2005 közepétől 2006 májusáig javult. Az "Új egyensúly" program intézkedései a nagyvállalatok korábbi derűlátását mérsékelte, vélhetően az adóterhek növelése hatott kedvezőtlenül.


Forrás: Ecostat

Termelése hat hónapon belüli növelését a nagyvállalatok 43 százaléka tervezi. A belföldi értékesítési lehetőségek értékelése romlott, az áprilisi 14 százalékkal szemben júniusban a vállalkozások 46 százaléka számolt a belföldi piac szűkülésével. Az exportlehetőségek megítélése összességében kedvező, a kivitel növelését várja a cégek 31 százaléka, szintén maradását vélelmezi 48 százalékuk.

Saját vállalakozásuk kilátásait az exportpiacok bővülése és a forint árfolyam gyengülése miatt pozitívan értékelik a cégek, a nemzetgazdaság fejlődési esélyeit kevésbé látják kedvezőnek.

A hazai nagyvállalatok fejlesztési tevékenységét összegző mutatók tendenciája 2004-ben meredeken emelkedett, majd tavaly júniusától mérséklődött. 2006 júniusában a hazai nagyvállalatok beruházási aktivitása a májusihoz képest nem változott, a fejlesztést tervező cégek aránya 57 százalék.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 30. kedd
András, Andor
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. november 30. 14:35