Azt is megadóztatják ami nincs

Pénzcentrum
2006. június 30. 15:23

A társasági törvény tervezett módosításai következtében újabb rossz hírrel kell megbirkózni a vállalatoknak. Oszkó Pétert, a Deloitte adószakértőjét kérdeztük a forint árfolyamának változása és az adóalap közötti összefüggésről.

A társasági törvény tervezett módosításai következtében újabb rossz hírrel kell megbirkózni a vállalatoknak. Oszkó Pétert, a Deloitte adószakértőjét kérdeztük a forint árfolyamának változása és az adóalap közötti összefüggésről.

Azoknak a vállalkozásoknak, amelyek rendelkeznek deviza eszközökkel (befektetések) és/vagy deviza kötelezettségekkel (hitelek) számviteli fordulónapon értékelni kell azokat aktuális árfolyamon. Amennyiben nyereség vagy veszteség keletkezik, azt el kell határolni. Fontos azonban megjegyezni, hogy ez nem realizált veszteség, illetve nyereség (realizált akkor lesz, ha például törlesztjük a hitelt, vagy eladjuk a befektetést).

Az eddigi társasági törvény szerint az így keltezett számviteli nyereség vagy veszteség nem számított bele az adóalapba. Azonban az új módosítások értelmében mostantól ezzel is számolni kell. Azaz, ha egy társaságnak a fordulónapon az árfolyamváltozásokból adódóan számviteli nyeresége keletkezik, akkor az adóalap növelő tétel, függetlenül attól, hogy azt nem realizálta.

Azonban itt még nem ért véget a történet, ugyanis a szolidaritási adó alapját is könnyen feltornázhatjuk az előbb említett módon, ugyanis annak adóalapjába is beleszámít a számviteli nyereség.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Oszkó Péter szerint részben megoldást jelenthetnek a hedge (fedezeti) ügyletek, azonban itt is problémaként merülhet fel, hogy egy nem realizált nyereséget vagy veszteséget kell lefedezni.

A másik megoldás az lehet, ha a törvényalkotók a "kitaposott úton" haladnak tovább és nem módosítják a régi törvény fent említett passzusát. Azonban, ha ez nem történik meg, akkor marad az adófizetés.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 12. szerda
Pongrác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?