Azt is megadóztatják ami nincs

Pénzcentrum
2006. június 30. 15:23

A társasági törvény tervezett módosításai következtében újabb rossz hírrel kell megbirkózni a vállalatoknak. Oszkó Pétert, a Deloitte adószakértőjét kérdeztük a forint árfolyamának változása és az adóalap közötti összefüggésről.

A társasági törvény tervezett módosításai következtében újabb rossz hírrel kell megbirkózni a vállalatoknak. Oszkó Pétert, a Deloitte adószakértőjét kérdeztük a forint árfolyamának változása és az adóalap közötti összefüggésről.

Azoknak a vállalkozásoknak, amelyek rendelkeznek deviza eszközökkel (befektetések) és/vagy deviza kötelezettségekkel (hitelek) számviteli fordulónapon értékelni kell azokat aktuális árfolyamon. Amennyiben nyereség vagy veszteség keletkezik, azt el kell határolni. Fontos azonban megjegyezni, hogy ez nem realizált veszteség, illetve nyereség (realizált akkor lesz, ha például törlesztjük a hitelt, vagy eladjuk a befektetést).

Az eddigi társasági törvény szerint az így keltezett számviteli nyereség vagy veszteség nem számított bele az adóalapba. Azonban az új módosítások értelmében mostantól ezzel is számolni kell. Azaz, ha egy társaságnak a fordulónapon az árfolyamváltozásokból adódóan számviteli nyeresége keletkezik, akkor az adóalap növelő tétel, függetlenül attól, hogy azt nem realizálta.

Azonban itt még nem ért véget a történet, ugyanis a szolidaritási adó alapját is könnyen feltornázhatjuk az előbb említett módon, ugyanis annak adóalapjába is beleszámít a számviteli nyereség.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Oszkó Péter szerint részben megoldást jelenthetnek a hedge (fedezeti) ügyletek, azonban itt is problémaként merülhet fel, hogy egy nem realizált nyereséget vagy veszteséget kell lefedezni.

A másik megoldás az lehet, ha a törvényalkotók a "kitaposott úton" haladnak tovább és nem módosítják a régi törvény fent említett passzusát. Azonban, ha ez nem történik meg, akkor marad az adófizetés.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 26. vasárnap
János, Pál
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. június 25. 19:22