5 °C Budapest

Vigyázz, elszabadult a vírus!

Pénzcentrum
2006. június 22. 09:30

Kedden este az e-mail üzenetek mellékletében terjedő Bagle féreg egy újabb kártékony változata indult rendkívül gyors terjedésnek - jelentette sajtóközleményében a VirusBuster. A magyar biztonsági szakértő a kártevő újabb variánsát magas elterjedtsége és veszélyessége miatt kiemelt vírusveszély besorolással látta el.


A leggyakrabban e-mail üzenetek csatolmányaiban terjedő Bagle féregnek idáig 350 különböző variánsát azonosította a magyar cég. A korábbiakhoz hasonlóan, a tegnap este minden felfutás nélkül, hirtelen elterjedt variáns is e-mail üzenetek csatolmányában terjed. Az I-Worm.Bagle.JS elnevezésű féreg egy angol keresztnevet feltüntető tárgyú e-mail jelszóvédett ZIP tömörítvényében érkezik, és két file-t tartalmaz: egy változó hosszúságú és tartalmú szöveges állományt, valamint magát a 69842 bájt hosszúságú vírust.

A szöveges állomány a "To the beloved; I love you" üzenetek valamelyikét, valamint egy képet tartalmaz, mely a ZIP tömörítvény megnyitásához szükséges jelszót rejti magában.

A ZIP archívum kicsomagolását és lefuttatását követően a féreg egy rootkit programmal együtt bemásolja magát a számítógépre és az ott található adatfájlokból kigyűjti az e-mail címeket, ahova megpróbálja elküldeni magát. A féreg ezt követően előre meghatározott weboldalakról elektronikus levelezési listákat kísérel meg letölteni, melyekre tovább küldi magát. Ennyivel azonban nem elégszik meg; kártékony programokat tölt le további weboldalakról, amit ezután lefuttat a felhasználó számítógépén, valamint számos víruskereső és biztonságvédelmi programot megpróbál hatástalanítani és leállítani.

"A veszélyes féreg csak aktív felhasználói közreműködéssel tud szaporodni, ezért a megelőzéshez elengedhetetlen, hogy fokozottan figyeljünk az angol nyelvű e-mailekben érkező .zip fájlok kibontásakor. A vírus kiemelt veszélyessége miatt mindazonáltal javasoljuk a vírusadatbázis azonnali frissítését, valamint a fertőzött állomány törlését" - figyelmeztet a szakértő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm