7 °C Budapest

Vigyázz, elszabadult a vírus!

Pénzcentrum
2006. június 22. 09:30

Kedden este az e-mail üzenetek mellékletében terjedő Bagle féreg egy újabb kártékony változata indult rendkívül gyors terjedésnek - jelentette sajtóközleményében a VirusBuster. A magyar biztonsági szakértő a kártevő újabb variánsát magas elterjedtsége és veszélyessége miatt kiemelt vírusveszély besorolással látta el.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.


A leggyakrabban e-mail üzenetek csatolmányaiban terjedő Bagle féregnek idáig 350 különböző variánsát azonosította a magyar cég. A korábbiakhoz hasonlóan, a tegnap este minden felfutás nélkül, hirtelen elterjedt variáns is e-mail üzenetek csatolmányában terjed. Az I-Worm.Bagle.JS elnevezésű féreg egy angol keresztnevet feltüntető tárgyú e-mail jelszóvédett ZIP tömörítvényében érkezik, és két file-t tartalmaz: egy változó hosszúságú és tartalmú szöveges állományt, valamint magát a 69842 bájt hosszúságú vírust.

A szöveges állomány a "To the beloved; I love you" üzenetek valamelyikét, valamint egy képet tartalmaz, mely a ZIP tömörítvény megnyitásához szükséges jelszót rejti magában.

A ZIP archívum kicsomagolását és lefuttatását követően a féreg egy rootkit programmal együtt bemásolja magát a számítógépre és az ott található adatfájlokból kigyűjti az e-mail címeket, ahova megpróbálja elküldeni magát. A féreg ezt követően előre meghatározott weboldalakról elektronikus levelezési listákat kísérel meg letölteni, melyekre tovább küldi magát. Ennyivel azonban nem elégszik meg; kártékony programokat tölt le további weboldalakról, amit ezután lefuttat a felhasználó számítógépén, valamint számos víruskereső és biztonságvédelmi programot megpróbál hatástalanítani és leállítani.

"A veszélyes féreg csak aktív felhasználói közreműködéssel tud szaporodni, ezért a megelőzéshez elengedhetetlen, hogy fokozottan figyeljünk az angol nyelvű e-mailekben érkező .zip fájlok kibontásakor. A vírus kiemelt veszélyessége miatt mindazonáltal javasoljuk a vírusadatbázis azonnali frissítését, valamint a fertőzött állomány törlését" - figyelmeztet a szakértő.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 28. vasárnap
Stefánia
47. hét
November 28.
Advent (1.)
November 28.
Nemzetközi Aura nap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. november 27. 19:18