35 °C Budapest

A Monetáris Tanács közleménye: 2008-ban is a cél fölé kerülhet az infláció

Pénzcentrum
2006. június 19. 14:14

A Monetáris Tanács a 2006. június 19-i ülésén a gazdasági és pénzügyi folyamatokat áttekintve 2006. június 20-i hatállyal 6.00 %-ról 25 bázisponttal 6.25 %-ra emelte a jegybanki alapkamatlábat - áll a Monetáris Tanács közleményében. A Monetáris Tanács értékelése szerint a májusi inflációs jelentés publikálása óta jelentősen megváltoztak a makrogazdasági és az inflációs kilátások. Az infláció

szempontjából felfelé ható kockázatok érdemben erősödtek.

Az inflációs folyamatokról megjelent legfrissebb információk és a kormány által bejelentett intézkedéscsomag várható hatásai markáns felfelé irányuló kockázatokra utalnak . Mindemellett a főbb nemzetközi piacokon egyre emelkedő hozamok és a magyar gazdaság továbbra sem egyértelmű kockázati megítélése következtében tovább mérséklődött a forint eszközök iránti befektetői kereslet .

2006 májusában a fogyasztói árindex éves értéke 2.8 százalékra emelkedett, miközben a makrogazdasági folyamatok szempontjából irányadó trendinfláció is növekedést mutatott. Bár egyhavi adatból csak korlátozott érvényű megállapításokat lehet levonni, az infláció kedvezőtlen szerkezetére utal, hogy minden főbb komponense az emelkedés irányába mutat.

A kormány által június 10-én bejelentett intézkedéscsomag várhatóan jelentős és kedvező hatással lesz a költségvetési egyenlegre és ez által a külső egyensúlyra is. Mivel az elmúlt években a magyar gazdaság sebezhetősége éppen a kettős deficithez kötődött, a külső és belső egyensúlyhiány várható csökkenése hosszabb távon hozzájárulhat az ország kockázati megítélésnek javulásához és a monetáris politika mozgásterének a növeléséhez. Ugyanakkor a Monetáris Tanács a bejelentett kiigazítási program eddig ismert összetételét több szempontból kedvezőtlennek tartja .

Egyrészt a hiánycsökkentés jórészt adóemelésekre támaszkodik, ami a Magyarországon kiemelkedően magas állami jövedelem-elvonás és foglalkoztatáshoz kapcsolódó közterhek mellett nem tekinthető hosszabb távon fenntartható és ezért hiteles megoldásnak. Az egyensúlyjavulás akkor lenne tartós, ha kiegészülne strukturális reformokkal és kiadáscsökkentő intézkedésekkel. Másrészt a kiigazítás legfontosabb intézkedései a Tanács várakozásai szerint jelentős mértékben fogják emelni az árakat. Egyes hatósági árak emelésének jelentős mértéke és a kiigazítás számos más eleme közvetlen és tovagyűrűző inflációs hatásuk miatt a monetáris politika számára nehezen áttekinthető környezetet teremtenek.

A jegybank várakozásai szerint a kiigazítási csomag nyomán az infláció 2007-ben számottevően megemelkedik, és jelentősen meghaladja majd a MNB inflációs célját. Mindez ugyanakkor azt a kockázatot hordozza magában, hogy a bérinfláció megemelkedik, és a tovagyűrűző hatások következtében az infláció 2008-ban is az inflációs cél fölé kerülhet (portfolio.hu: a középtávú cél 3%). Visszafogott állami bérpolitikával ezek a hatások mérsékelhetők - vélik a Tanács tagjai.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az ország sebezhetőségét növeli a hozamok emelkedése a főbb nemzetközi piacokon. A befektetői aggodalmakat eddig a kormányzati intézkedések bejelentése nem tudta elégséges mértékben ellensúlyozni. A kamatpolitika alakításakor a Monetáris Tanács fokozottan figyel arra, hogy a mindenkori hozamkülönbözet tükrözze a forinteszközöktől elvárt prémiumot, és így bizonyos fokú védettséget biztosítson a kedvezőtlenebbé vált nemzetközi befektetői környezetben.

Mindezen szempontokat mérlegelve a Monetáris Tanács a jegybanki alapkamat emelése mellett döntött.

Az ülés rövidített jegyzőkönyve 2006. július 7-én 14 órakor jelenik meg.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 30. csütörtök
Pál
26. hét
Június 30.
Aszteroida világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?