2 °C Budapest

Beige book: jó vagy rossz?

Pénzcentrum
2006. június 15. 10:09

A FED tegnap kiadott hangulatjelentése szerint a gazdaság továbbra is érdemben nő, bár a dinamika enyhén mérséklődik. Ezzel párhuzamosan rossz hír, hogy az inflációs nyomás erősödik, melyben a költségoldalnak (elsősorban energia) jelentős szerepe van, de a fogyasztás is igen erős. Bár a kamatok emelkedtek, a hitelfelvételi dinamika drasztikusan nem változott. A "könyv" összességében pozitív

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A FED tegnap kiadott hangulatjelentése szerint a gazdaság továbbra is érdemben nő, bár a dinamika enyhén mérséklődik. Ezzel párhuzamosan rossz hír, hogy az inflációs nyomás erősödik, melyben a költségoldalnak (elsősorban energia) jelentős szerepe van, de a fogyasztás is igen erős. Bár a kamatok emelkedtek, a hitelfelvételi dinamika drasztikusan nem változott.

A "könyv" összességében pozitív üzenetet hozott a piacnak, amit a reakciók is kifejeztek. A tartósan 70 dollár körüli olajár mellett nem lehet csodálkozni az infláció emelkedésén, de a másodlagos hatások (átgyűrűzés) egyelőre továbbra is visszafogott. A fogyasztói árak szintjén igazán jelentős változások nincsenek a legrelevánsabb termékkörök kivételével.

A FED Nyíltpiaci Bizottsága június 29-én ülésezik ismét, a piac az utolsó kamatemelésre számít 25 bp-tal. Ezzel a federal funds rate célértéke 5.25%-ra emelkedhet. Az igen ideges piaci hangulatban nehéz megítélni, hogy a kamatdöntés elhozza-e a nyugalmat. Elméletileg minden beárazott, de erre most 100%-ban hagyatkozni nem lehet.

Ahhoz, hogy a kamatemelések kifejtsék hatásukat, több hónapra van szükség (transzmissziós mechanizmus időigénye). Az eddigi 16 kamatemelés érdemi hatása még a csövekben van. A Bizottság egy része még fél az inflációtól, de egyes tagok szerint látható, hogy a gazdaság lassulni fog, amivel az árfolyamatok is kedvezőbben alakulnak majd.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 30. kedd
András, Andor
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?