2 °C Budapest

MSZP: Véget ért a kegyelmi időszak?

Pénzcentrum
2006. június 14. 10:30

A győzteshez húzás minden eddigi választás után megfigyelhető volt, ám most csak egy hónapig tartott ez a csoda. Egy hónappal a 2006-os parlamenti választás után sokkal többen állították azt, hogy az MSZP-re voksoltak, mint ahányan tényleg ezt tették. A Marketing Centrum június eleji felmérése szerint viszont az első fordulóra vonatkozó szavazási beszámolók már pontosan tükrözik a tényleges választási eredményt, és ezekhez a beszámolókhoz képest csak elenyészően kevés válaszadó pártpreferenciája változott. Az adatfelvétel időszakában már sok minden kiszivárgott 2. Gyurcsány-kormány szigorú tervei közül, ám a többséget - ezidáig - nem sokkolták a költségvetési hiány csökkentését célzó kormány elképzelések. A kegyelmi időszak azonban véget ért.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.


Egy hónappal a 2006-os parlamenti választás első fordulója után sokkal többen állították azt, hogy elmentek szavazni, mint ahányan tényleg, és a választási beszámolókban sokkal jobban szerepelt az MSZP, mint valójában. Június elejére viszont a választási beszámolók közel kerültek a hivatalos eredményhez. Ugyanakkor a május közepi és a június eleji felmérésnél is azt találtuk, hogy a beszámolók teljesen szinkronban voltak az aktuális szándékokkal, és a választási beszámolójához képest a megkérdezettek kevesebb, mint 1 százaléka váltott pártot. A győzteseknek ez idáig mindig kijáró az extra támogatottság most tehát csak alig egy hónapig tartott ki.

Nyílván azért is, mert bár az adatfelvétel időszakában már sokat lehetett hallani a 2. Gyurcsány-kormány szigorú terveiről, bár a konkrét elképzelések még csak találgatások és kiszivárogtatások formánjában kerültek a közvélemény elé. Az ezzel kapcsolatban megkérdezettek 43 százalékát azonban nem lepték meg a tudomására jutott elképzelések, 8 százalékuk pedig rosszabbra számított. A felnőtt magyarok 39 százaléka viszont csalódást keltőnek érezte az újjá alakuló kormány terveit. Ezt azonban természetesen a Fidesz támogatói mondták a legnagyobb valószínűséggel. Az MSZP támogatók nyolctizede viszont azt kapta, amit várt vagy kellemes meglepetés érte. A pártok stabil támogatóit tehát nem késztették véleménymódosításra a tervezett megszorítások, ugyanakkor az április 9-én nem szavazók közül 2 százalék most a Fideszt támogatná, és az MSZP korábbi támogatói közül is elbizonytalanodtak néhányan, és a megszorítások hivatalos bejelentését követően egyáltalán nem lenne meglepő, ha júliusra jelentősen csökkenne a kormánypártok támogatottsága.
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 30. kedd
András, Andor
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?