14 °C Budapest

Két hónapos mélypontján az ausztrál dollár

Pénzcentrum
2006. június 14. 17:29

Két hónapos minimumára csökkent az ausztrál dollár, miután az AUD/USD kurzus a délutáni órákban megközelítette a 0.7350-es szintet. Az ausztrál deviza napok óta tartó esésében komoly szerepet játszott az arany és a nyersanyagok árában bekövetkezett jelentős korrekció, ami Ausztrália számára, amely jelentős exporttal rendelkezik, meglehetősen kedvezőtlen fejlemény. Ugyancsak az ausztrál dollár

ellen hat, az amerikai dollárral szembeni kamatkülönbözet erodálódása, miután újra felerősödtek az Egyesült Államokban az további kamatemelési várakozások.

A ma közzétett ausztrál fogyasztói bizalmi index szintén nem a legkedvezőbben alakult, miután az index 8 havi minimumra csökkent a növekvő üzemanyagárak, és a magas kamatszint következményeként. A fogyasztási kiadások alakulása azért is fontos a gazdaság számára, mivel a GDP 60%-át adja, és az I. negyedévben 0,6%-kal járult hozzá a gazdasági növekedéshez. A fogyasztói bizalmi index a következő időszakban tovább csökkenhet, mivel a benzinár továbbra is magas szinten van, valamint az ausztrál tőzsde a világon számos tőzsdéhez hasonlóan, 3 év óta nem látott ütemben csökkent az elmúlt időszakban. Az ausztrál központi bank a legutolsó ülésén, több mint egy év után, kénytelen volt 25 bázisponttal 5,75%-ra megemelni a kamatszintet, az infláció megfékezése céljából. Ez a lépés szintén a fogyasztás visszaesésének irányába hathat. A kiadások élénküléséhez pedig az járulhat hozzá, hogy mérséklődtek az adóterhek, és 30 éves minimumra csökkent a munkanélküliség.
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 8. szerda
Mihály
19. hét
Május 8.
Fagylalt nap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem