12 °C Budapest

Két hónapos mélypontján az ausztrál dollár

Pénzcentrum
2006. június 14. 17:29

Két hónapos minimumára csökkent az ausztrál dollár, miután az AUD/USD kurzus a délutáni órákban megközelítette a 0.7350-es szintet. Az ausztrál deviza napok óta tartó esésében komoly szerepet játszott az arany és a nyersanyagok árában bekövetkezett jelentős korrekció, ami Ausztrália számára, amely jelentős exporttal rendelkezik, meglehetősen kedvezőtlen fejlemény. Ugyancsak az ausztrál dollár

ellen hat, az amerikai dollárral szembeni kamatkülönbözet erodálódása, miután újra felerősödtek az Egyesült Államokban az további kamatemelési várakozások.

A ma közzétett ausztrál fogyasztói bizalmi index szintén nem a legkedvezőbben alakult, miután az index 8 havi minimumra csökkent a növekvő üzemanyagárak, és a magas kamatszint következményeként. A fogyasztási kiadások alakulása azért is fontos a gazdaság számára, mivel a GDP 60%-át adja, és az I. negyedévben 0,6%-kal járult hozzá a gazdasági növekedéshez. A fogyasztói bizalmi index a következő időszakban tovább csökkenhet, mivel a benzinár továbbra is magas szinten van, valamint az ausztrál tőzsde a világon számos tőzsdéhez hasonlóan, 3 év óta nem látott ütemben csökkent az elmúlt időszakban. Az ausztrál központi bank a legutolsó ülésén, több mint egy év után, kénytelen volt 25 bázisponttal 5,75%-ra megemelni a kamatszintet, az infláció megfékezése céljából. Ez a lépés szintén a fogyasztás visszaesésének irányába hathat. A kiadások élénküléséhez pedig az járulhat hozzá, hogy mérséklődtek az adóterhek, és 30 éves minimumra csökkent a munkanélküliség.
NAPTÁR
Tovább
2021. május 16. vasárnap
Mózes, Botond
19. hét
Május 16.
A fény világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?