3 °C Budapest

Heim Péter: hibás irány lenne a forintgyengítés

Pénzcentrum
2006. június 12. 10:41

Kritikusan értékelte a kormányfő által ismertetett megszorító csomagot Heim Péter, az Aegon Alapkezelő vezérigazgatója. A szakember hiányolja a reformokat és a kiadáscsökkentést. Véleménye szerint nagy hiba lenne, ha a régi reflexek diadalmaskodnának, és a forintgyengítésben keresné a kormányzat a problémák orvoslását. Heim szerint a forint gyengítése nem jelentene megoldást a problémákra. A

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Kritikusan értékelte a kormányfő által ismertetett megszorító csomagot Heim Péter, az Aegon Alapkezelő vezérigazgatója. A szakember hiányolja a reformokat és a kiadáscsökkentést. Véleménye szerint nagy hiba lenne, ha a régi reflexek diadalmaskodnának, és a forintgyengítésben keresné a kormányzat a problémák orvoslását.

Heim szerint a forint gyengítése nem jelentene megoldást a problémákra. A szakértő úgy gondolja, hogy a politikának nem kellene utalásokat tenni az árfolyamra, a piac azt képes önmaga is meghatározni.

A kormányfő esetleges kamatcsökkentési lehetőségekről beszélt, ugyanakkor ha a forint gyengül, akkor erre kevés esély lesz Heim szerint. A gyenge árfolyam az inflációban is többletnövekedést okoz, mely a kamatokat inkább felfelé kényszeríti. A magas kamatok fékezik a növekedést és a költségvetés kamatterheit is növelik. Ha esetleg a kormány azzal kísérletezik, hogy a hozamgörbe rövid végét alacsonyan tartsa, a hosszú hozamok akkor is megemelkednek a forintgyengülés és az inflációs félelmek miatt.

Heim szerint a mostani bejelentések tipikus régi típusú intézkedések. Inkább az inaktív rétegnek kedveznek, a vállalkozásokat nem igazán ösztönzik. Az élőmunka drágítása kifejezetten káros, míg a szolidaritási adó vállalatokat terhelő része elfogadható.

A vezérigazgató szerint ha a kormányfő nem tett volna a forint gyengítésére vonatkozó üzeneteket, akkor a piacokon nyugalom és optimista hangulat uralkodna. A hozamok reggeli emelkedését és a forint gyengülését a sávközépre tett utalás okozhatta. Heim úgy véli, a következő években a kötvénypiac teljesítménye a részvénypiacnál jobb lehet, nagy tartalék van a hosszú kötvényekben (ha felelős költségvetési politikát láthatunk). A BUX a következő négy évben 17-23,000 közé ragadhat, sokáig mozoghatunk 20,000 pont körül.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 30. kedd
András, Andor
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. november 30. 14:35