4 °C Budapest

Vihar egy kanál vízben: megfulladunk?

Pénzcentrum
2006. június 8. 12:46

Kb. 20%-os korrekció után vagyunk, és még nem látható, hol a vége. Eladnak a külföldiek, globális para van. Hogy tekintenek ránk a globális térképen, mekkora nagyító kell a magyar piachoz? Az adatok szerint legalább egy kisebb teljesítményű mikroszkóp kellene. A hazai tőzsdei részvények kb. 70-80%-a van külföldi kézben. A hazai spekulánsok kisebb mozgásokat gerjeszthetnek az árfolyamokban,

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Kb. 20%-os korrekció után vagyunk, és még nem látható, hol a vége. Eladnak a külföldiek, globális para van. Hogy tekintenek ránk a globális térképen, mekkora nagyító kell a magyar piachoz? Az adatok szerint legalább egy kisebb teljesítményű mikroszkóp kellene.

A hazai tőzsdei részvények kb. 70-80%-a van külföldi kézben. A hazai spekulánsok kisebb mozgásokat gerjeszthetnek az árfolyamokban, azonban a nagyobb ösvényeket az elefántok jelölik ki.

A portfolio.hu keddi alap- és vagyonkezelői konferenciáján Brad Durham, az Emerging Portfolio Fund Research ügyvezető igazgatója nyitotta fel a magyar befektetők szemét, hogy a globális allokációkban a magyar részvények mekkora súllyal szerepelnek az intézmány becslése szerint. Az európai részvényallokációk során Magyarország, Csehország és Lengyelország együttes súlya 0.06%, ami egyáltalán nem nevezhető jelentősnek. Ha az emerging market részvényalapokat nézzük, akkor már kicsit magasabb a szám, de a 2.22%-nál sem igazán emeli fel senki a szemöldökét. Látható tehát, hogy a magyar piac egy kis falevélként úszik egy hatalmas folyóban, a piaci reakciók egyértelműen tükrözik a kiszolgáltatottságot.

Míg az első negyedév, illetve a május közepével záródó időszak az emerging alapok aranykora volt, addig az elmúlt 2-3 hét már inkább a gyász ideje. A emerging market részvényalapok (EMEA) vagyona május közepén 45 mrd USD-nyi vagyonnal tetőzött. Az idei évben ezekbe az eszközökbe több mint 3.6 mrd USD áramlott, ugyanakkor május közepe óta a tőkekivonás a becslések szerint elérte a 2 mrd USD-t. Az EMEA alapok allokációját tekintve a legsúlyosabb térség Oroszország 41%-kal, melyet Lengyelország követ 16%-kal és Magyarország 13%-kal. Törökország súlya 10%.

Az Emerging Portfolio Fund Research kb. 15,000 alap működését követi, melyek összvagyona meghaladja a 7,000 mrd USD-t.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 27. szombat
Virgil
47. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?