Szeméttelepből golfpálya - Nagyhatalom leszünk

Pénzcentrum
2006. június 7. 12:30

Kis túlzással szinte, azt mondhatnánk, hogy gomba módjára szaporodnak itthon a golfpályák. A számos külföldi beruházó mellett már sok önkormányzat is játszik a gondolattal, hogy a régi szeméttelepet "feltuningolja" és paradicsomot teremtsen a golfozók számára.

Kis túlzással szinte, azt mondhatnánk, hogy gomba módjára szaporodnak itthon a golfpályák. A számos külföldi beruházó mellett már sok önkormányzat is játszik a gondolattal, hogy a régi szeméttelepet "feltuningolja" és paradicsomot teremtsen a golfozók számára.

A golf sokaknak azt jelenti, hogy idősödő gazdag üzletemberek komótosan sétálgatnak órákon keresztül, miközben ütögetnek egy kis fehér labdát, és üzletről beszélgetnek. Pedig a golf ennél jóval több, nemcsak remek szabadidős tevékenység - amely mellesleg kíméletesen megmozgatja a test minden izmát - hanem az egyik legjobb kapcsolatépítési lehetőség is. Ezt a tényt már egyre többen kezdik felismerni hazánkban is.

Jelenleg több mint 70 millió ember golfozik a világban (ennek csaknem fele az USA-ban ütögeti a labdát lyukról-lyukra), Európában ez a szám meghaladja a hatmilliót, míg nálunk körülbelül háromezren hódolnak ennek a sportnak. A nyugati világban a golf a társadalmi érintkezés igen népszerű formája. Egyes elemzések szerint több nagy értékű üzleti megbeszélés zajlik a golfpályákon, mint az irodákban. A golfra épülő üzletágak összbevétele éves szinten mintegy 50 milliárd angol font. De mi a helyzet itthon?

Szeméttelepből golfpálya

A játék az elmúlt években hatalmas fejlődésen ment keresztül hazánkban és ez a tendencia várhatóan még jó pár évig folytatódni fog. Ezáltal két éven belül megduplázódhat a profi (legalább 18 lyukas) magyar golfpályák száma. A nagy növekedést a golfturizmus hozhatja az új beruházások esetében is.

Magyarországon a golfozásra alkalmas napok száma 220 nap, emiatt különösen fontos a sportágat összekötni más turisztikai kínálattal, mint például a wellness- vagy borturizmus. Ez azért is lényeges, mert a golfozók szívesen magukkal viszik külföldi túráikra a nem golfozó hozzátartozóikat, akik számára fontos a programválaszték.

A beruházók két okból érdeklődnek a magyar piac iránt. Egyrészt nagy a piaci rés, Magyarországon 1,4 millió felnőttre jut egy golfpálya, míg Írországban 12 ezerre. A beruházók számára azonban igazából nem feltétlenül a két-háromszázezer forint körüli éves tagsági díj a nagyüzlet, hanem a pálya körüli ingatlan. A Zala Springs néven futó zalacsányi központban az értékesíthető 197 ingatlanból a budapesti és a dublini bemutatón hetven már gazdára talált, annak dacára, hogy egy hetven négyzetméteres lakásért csaknem negyvenmillió forintot kell leszurkolni.

Mennyiért lehetsz klubtag?


A golfpálya-beruházások iránt Magyarországon már az önkormányzatok is élénken érdeklődnek. Egy nemrég tartott kecskeméti polgármester-konferencián legalább húsz polgármester kérte el a golfszövetség kiadványát, amely arról szól, miként érdemes belevágni egy ilyen beruházásba. Sok település azért lelkesedett a téma iránt, mert a golfpályák révén a régi szeméttelepeket vonzó környékké lehetne átalakítani.

Magán vagy nyilvános?

 

Hol tudsz játszani?
A Magyar Golf Szövetséghez tartozó klubok:
1. Birdland Golf & Country Club - Bükfürdő (18 lyukú pálya)
2. European Lakes Golf & Country Club - Hencse (18 lyukú pálya)
3. Old Lake Golf Club - Tata (18 lyukú pálya)
4. Pannonia Golf & Country Club - Alcsútdoboz - Máriavögy
(18 lyukú pálya)
5. Pólus Palace Golf Club - Göd (18 lyukú pálya)
6. City Golf Club - Dunakiliti (9 lyukú pálya)
7. Budai Golf Club - Diósd (6 lyukú pálya)
8. Petneházy Golf Club - Budapest (Driving Range)
Egyéb lehetőségek:
1. Paplapos Golf & Academy - Monor (6 lyukú pálya)
2. Rogner Hotel & Spa Lotus Therme - Hévíz (6 lyukú pálya)
3. Alföld Golf Club - Röszke (Driving Range)
4. Golf Tanya - Budapest (Hajógyári-sziget)


A pályák két nagy csoportra oszthatók: vannak a magán- és nyilvános pályák. A két típus között a különbség főként a pályák minőségében mutatkozik meg. A privát pályák vendégköre mindig korlátozott, és a pálya valamint a hozzá kapcsolódó szolgáltatások minősége is kiemelkedő.

A nyilvános pályák ára ezzel ellentétben a privátpályákénak töredéke, így kezdőknek ez az ideális választás. Ezeken a pályákon természetesen alacsonyabbak a minőségi követelmények. A sportág népszerűsítése szempontjából ugyanekkor ez a pályatípus a legmegfelelőbb választás. Jelenleg a világ golfpályáinak mintegy háromnegyede ilyen.

Egy profi 18 lyukas, 100 hektáron elterülő pálya létrehozása mintegy 1milliárd forintba kerül és körülbelül két évig tart. Ezzel szemben egy gyakorlópálya vagy egy tízhektáros golfcentrum létrehozása fél évig tart és "csak" 60-150 millió forintba kerül.

Kezdő lépések

Ha valaki el szeretné sajátítani ennek a sportnak minden csínyát-bínyát, annak nem kell rögtön valamely sportáruház "golfosztályára" rohanni és megvenni egy komplett ütőkészletet. Elég, ha felkeres egy gyakorlópályát, ahol szakoktató segít neki elsajátítani a sport alapjait és a szükséges felszerelések is bérelhetők.

Egy-egy tanfolyam alatt nem csak a szabályokat lehet elsajátítani, hanem le lehet tenni azokat a vizsgákat is, amelyek ahhoz szükségesek, hogy profi pályán is kipróbálhassa a tanultakat.

Egyénileg 5-7 ezer forinttól lehet órákat venni, de 2-3 fős csoportokban már fejenként 50 ezer forinttól elérhető egy tanfolyam. Összességében mintegy 2-3 hónap és körülbelül 100 ezer forint szükséges ahhoz (persze a rengeteg gyakorlás mellett), hogy ténylegesen kijussunk a pályára.

Saját felszerelés vásárlására csak ezután lesz szükség. Amelyet nagyjából a következő árakon tudunk beszerezni:

Felszerelés nem csak profiknak


 

Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem