Mennyibe kerül az ingyenszatyor?

Pénzcentrum
2006. június 6. 05:30

Ettől a héttől kezdve az IKEA minden műanyag szatyorért 5 pennyt számít fel vásárlóinak, mely ár szeptembertől 10 pennyre emelkedik Nagy-Britanniában. Tavaly a svéd lánc 32 millió szatyrot adott ingyen, a jelenlegi lépés így a cég környezettudatosságát hivatott hirdetni.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.


Az akciót korábban Edinburghban két éven keresztül tesztelték és azt tapasztalták, hogy 90%-kal visszaesett a környezetkárosító tasakok forgalma. A műanyag szatyrok árának emelése mellett bevezetik a környezetbarát tasakokat is, melyek újrahasznosíthatók és a tervek szerint olcsóbbak lesznek a plasztikoknál.

Az IKEA mellett a Tesco is igyekszik a környezetbarát megoldás felé terelni vásárlóit, jelenleg 10 pennyért adja a hipermarket az újrahasznosítható szatyrokat. (Az Aldi és a Lidl már korábban sem adta ingyen a szatyrokat.)

Szakértők szerint azonban az újrahasznosítható, lebomló szatyrok sem tekinthetők környezetbarát megoldásnak, hiszen a lebomlás közben az üvegházhatást erősítő gázok szabadulnak fel belőlük. A végső megoldást minden bizonnyal nem a láncok egyedi kezdeményezései hozzák majd el, hanem egy központilag bevezetendő adó, mely negatív ösztönzőként hat.
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 28. vasárnap
Stefánia
47. hét
November 28.
Advent (1.)
November 28.
Nemzetközi Aura nap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?