7 °C Budapest

Tengerparti homok, szikrázó napsütés - Hova repülhetsz nyáron?

Pénzcentrum
2006. június 1. 06:35

A nyaralások tervezésének periódusában időszerű mérlegelni a repülőutak lehetőségét, mind nagyobb számban állnak rendelkezésre járatok gyönyörű mediterrán üdülőhelyekre a magyar utazóközönség szolgálatában. Tévhit, hogy a szezonalitás miatt nem lehet kedvező árú jegyekhez jutni a leginkább felkapott július-augusztusi időszakra vonatkozóan, bár nem árt korán ébredni annak, aki az internetes

foglalást részesíti előnyben.

Az új tulajdonos kezébe került Ferihegyről immár közel 100 célállomás érhető el menetrendszerinti járatokkal, természetesen a legnagyobb piaci szereplők körében nincsen változás: a Malév, a SkyEurope és a WizzAir osztozik a legtöbb szállított utason.

A nyári menetrendben is az egész évben népszerű európai nagyvárosok körében tapasztalható a legnagyobb verseny: Amszterdam, Frankfurt, Koppenhága, London, Párizs, Róma felé olykor négy légitársaság több ajánlatát is érdemes összehasonlítani.

A szezonális jelleggel felkapott mediterrán üdülőhelyek igen nagy számban szerepelnek a nyári kínálatban, általában teljesen ugyanazt a desztinációt azonban legfeljebb két-két társaság repüli. Az üdítő kivételek egyike az utóbbi időben egyre felkapottabb bolgár Napospart leszállóhelye, Burgasz, ahová a Bulgaria Air és a Malév mellett a SkyEurope és a WizzAir egyaránt repül.


A fejlődés egyre dinamikusabb lehet a jövőben, minden bizonnyal az utazóközönség szemmel követheti a változásokat. Ferihegyen a brit repülőtér-üzemeltető BAA a következő öt évben legkevesebb 65.5 milliárd Ft-ot fordít fejlesztésekre, melynek során egybenyitja a jelenleg különálló 2A és 2B terminált. A tervekben egy hatalmas, üzletekkel és éttermekkel teli csarnok szerepel, amelyben jóval több hely lesz a beszállókapuk előtt.

Az egyik legfontosabb cél természetesen a repülőtér minél könnyebb és gyorsabb megközelíthetősége, melyben csupán egy közvetlen kapcsolatot biztosító. Metrórendszerrel összekapcsolt gyorsvasút jelentene megnyugvást. A jelenelgi tervek alapján a Nyugati pu. lehetne az összekötő kapocs. A nyári szezonban (június 1. és október 31. között) működő új szolgáltatás a 2-es terminálnál található ún. hosszútávú parkoló, amelyet legalább 24 órát meghaladó időre, kedvezményes áron vehetnek igénybe az autóval érkező utasok. A terminálok között ingyenesen igénybe vehető minibuszok közlekednek.

Idén már semmiképpen sem szabad elfelejtkezni olyan vidéki repülőterekről, mint a Balaton közelében lévő Sármellék vagy a kelet-magyarországi régió egyik székhelye, Debrecen.

Sármelléken egy 2,300 négyzetméteres területen, közel két milliárd forintos fejlesztés keretében az EU előírásoknak megfelelő utasterminál mellett elkészült a leszállást segítő kifutópálya-világítás, a biztonsági kerítés, munkába álltak a kiszolgáló. A Balaton melletti légibázis immár évi 300 ezer utas fogadására alkalmas, parkolójában 300 autónak és 10 busznak van férőhely.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A hagyományos légitársaságok közül a Malév és a Lufthansa számára elsődlegesen a Balaton és Németország közvetlen összeköttetése a vonzó.

Új információ, hogy Európa vezető diszkont-légitársasága, az ír Ryanair 2006. május 20-tól kedvezőbb időpontra tette a szombati indulásokat: Londonból reggel 8.15-kor, míg Sármellékről 11.30-kor indulnak majd a gépek.


Az előző esztendőkben kapott minősítések alapján a Debreceni Nemzetközi Repülőtér hatósági szinten egyenrangúvá vált a Feriheggyel.

A hír bejelentésekor igazi szenzációnak bizonyult, hogy több évtizedes várakozás után 2006. május 15-én megkezdte működését a mentrend szerinti repülőjárat Debrecen és Budapest között. 2006. május 15. és június 11. között egy járatpár, június 12-től pedig az eredeti terveknek megfelelően napi két járatpár közlekedik majd Hajdú-Bihar megye székhelye és a főváros között.

A charter menetrend ezen a nyáron is igen széleskörű: a török Antalya, a spanyol Mallorca, a görög sziget Korfu és Kréta, a tunéziai Monastir egyaránt elérhető, Németországba pedig a Hamburg Airlines és az OLT révén lehet eljutni.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem