4 °C Budapest

Tengerparti homok, szikrázó napsütés - Hova repülhetsz nyáron?

Pénzcentrum
2006. június 1. 06:35

A nyaralások tervezésének periódusában időszerű mérlegelni a repülőutak lehetőségét, mind nagyobb számban állnak rendelkezésre járatok gyönyörű mediterrán üdülőhelyekre a magyar utazóközönség szolgálatában. Tévhit, hogy a szezonalitás miatt nem lehet kedvező árú jegyekhez jutni a leginkább felkapott július-augusztusi időszakra vonatkozóan, bár nem árt korán ébredni annak, aki az internetes

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

foglalást részesíti előnyben.

Az új tulajdonos kezébe került Ferihegyről immár közel 100 célállomás érhető el menetrendszerinti járatokkal, természetesen a legnagyobb piaci szereplők körében nincsen változás: a Malév, a SkyEurope és a WizzAir osztozik a legtöbb szállított utason.

A nyári menetrendben is az egész évben népszerű európai nagyvárosok körében tapasztalható a legnagyobb verseny: Amszterdam, Frankfurt, Koppenhága, London, Párizs, Róma felé olykor négy légitársaság több ajánlatát is érdemes összehasonlítani.

A szezonális jelleggel felkapott mediterrán üdülőhelyek igen nagy számban szerepelnek a nyári kínálatban, általában teljesen ugyanazt a desztinációt azonban legfeljebb két-két társaság repüli. Az üdítő kivételek egyike az utóbbi időben egyre felkapottabb bolgár Napospart leszállóhelye, Burgasz, ahová a Bulgaria Air és a Malév mellett a SkyEurope és a WizzAir egyaránt repül.


A fejlődés egyre dinamikusabb lehet a jövőben, minden bizonnyal az utazóközönség szemmel követheti a változásokat. Ferihegyen a brit repülőtér-üzemeltető BAA a következő öt évben legkevesebb 65.5 milliárd Ft-ot fordít fejlesztésekre, melynek során egybenyitja a jelenleg különálló 2A és 2B terminált. A tervekben egy hatalmas, üzletekkel és éttermekkel teli csarnok szerepel, amelyben jóval több hely lesz a beszállókapuk előtt.

Az egyik legfontosabb cél természetesen a repülőtér minél könnyebb és gyorsabb megközelíthetősége, melyben csupán egy közvetlen kapcsolatot biztosító. Metrórendszerrel összekapcsolt gyorsvasút jelentene megnyugvást. A jelenelgi tervek alapján a Nyugati pu. lehetne az összekötő kapocs. A nyári szezonban (június 1. és október 31. között) működő új szolgáltatás a 2-es terminálnál található ún. hosszútávú parkoló, amelyet legalább 24 órát meghaladó időre, kedvezményes áron vehetnek igénybe az autóval érkező utasok. A terminálok között ingyenesen igénybe vehető minibuszok közlekednek.

Idén már semmiképpen sem szabad elfelejtkezni olyan vidéki repülőterekről, mint a Balaton közelében lévő Sármellék vagy a kelet-magyarországi régió egyik székhelye, Debrecen.

Sármelléken egy 2,300 négyzetméteres területen, közel két milliárd forintos fejlesztés keretében az EU előírásoknak megfelelő utasterminál mellett elkészült a leszállást segítő kifutópálya-világítás, a biztonsági kerítés, munkába álltak a kiszolgáló. A Balaton melletti légibázis immár évi 300 ezer utas fogadására alkalmas, parkolójában 300 autónak és 10 busznak van férőhely.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A hagyományos légitársaságok közül a Malév és a Lufthansa számára elsődlegesen a Balaton és Németország közvetlen összeköttetése a vonzó.

Új információ, hogy Európa vezető diszkont-légitársasága, az ír Ryanair 2006. május 20-tól kedvezőbb időpontra tette a szombati indulásokat: Londonból reggel 8.15-kor, míg Sármellékről 11.30-kor indulnak majd a gépek.


Az előző esztendőkben kapott minősítések alapján a Debreceni Nemzetközi Repülőtér hatósági szinten egyenrangúvá vált a Feriheggyel.

A hír bejelentésekor igazi szenzációnak bizonyult, hogy több évtizedes várakozás után 2006. május 15-én megkezdte működését a mentrend szerinti repülőjárat Debrecen és Budapest között. 2006. május 15. és június 11. között egy járatpár, június 12-től pedig az eredeti terveknek megfelelően napi két járatpár közlekedik majd Hajdú-Bihar megye székhelye és a főváros között.

A charter menetrend ezen a nyáron is igen széleskörű: a török Antalya, a spanyol Mallorca, a görög sziget Korfu és Kréta, a tunéziai Monastir egyaránt elérhető, Németországba pedig a Hamburg Airlines és az OLT révén lehet eljutni.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 7. kedd
Ambrus
49. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. december 7. 07:20