7 °C Budapest

Kivétel az MSZP és a KDNP...

Pénzcentrum
2006. június 1. 16:00

Júniustól már a 2006-os parlamenti választások eredménye alapján járó összeget folyósítják a pártoknak. Így az MSZP és a KDNP kivételével csökken valamennyi párt állami támogatásának az összege. A Centrumpárt és a Munkáspárt a választásokon a leadott szavazatok kevesebb, mint egy százalékát szerezte meg, így a továbbiakban nem jogosult állami támogatásra.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.


A kormány a héten elfogadta a pártok és alapítványaik támogatásáról szóló törvény végrehajtásához szükséges határozatot. A párttörvény előírásai szerint ugyanis a választások után, az új parlament megalakulását követő hónaptól már a módosított összegű állami támogatást kapják a pártok.
A pártok két jogcímen kaphatnak állami támogatást: közvetlenül, illetve alapítványaikon keresztül. Előbbire az idei költségvetési törvényben 2,5489 milliárd forint áll rendelkezésre, utóbbi kerete pedig 1,1204 milliárd forint.

Jelen esetében tehát pártok támogatására szánt összeg 7 hónapra jutó időarányos részét, 58,3 százalékát kellett az Országos Választási Bizottság számításai alapján újraosztani; illetve a pártok alapítványai a két negyedévre (6 hónapra) jutó összeget kapják az áprilisi választási eredmények alapján.

Közvetlen támogatásra azok a pártok jogosultak, amelyek a választások első fordulójában megszerezték a szavazatok legalább egy százalékát. A pártok működéséről és gazdálkodásáról szóló törvény szerint a közvetlen támogatásra rendelkezésre álló keret 25 százalékát egyenlő arányban kell felosztani azok között a pártok között, amelyek országos listán mandátumot szereztek az Országgyűlésben. A keret fennmaradó 75 százalékát az országgyűlési választások eredménye alapján a pártra, illetve a párt jelöltjeire az első érvényes fordulóban leadott szavazatok arányában kell elosztani azok között a pártok között, amelyek a szavazatok legalább egy százalékát megszerezték.

A pártalapítványok támogatása esetében megszorítás, hogy csak annak a pártnak az alapítványa kaphat pénzt, amelyiknek legalább két egymást követő Országgyűlésben volt képviselőcsoportja. Az ezt a feltételt teljesítő pártok ‑ tehát az MSZP, a Fidesz, az MDF és az SZDSZ ‑ alapítványainak alaptámogatása az egyévi képviselői alapdíj huszonötszöröse, illetve a kiegészítő támogatás képviselőnként az éves képviselői alapdíj 85 százaléka.
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. december 1. szerda
Elza
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?