1 °C Budapest

Veszélyes termékek? - Úgysem tudod meg!

Pénzcentrum
2006. május 30. 11:45

Egymást érték a közelmúltban a szennyezett tojással, romlott hússal, szalmonellás szaloncukorral és paprikabotránnyal kapcsolatos hírek, ilyen környezetben pedig érdemes lehet áttekinteni, mi újság a fogyasztóvédelem területén.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.


Az Európai Unióban egységes fogyasztóvédelmi elvek vannak, ezeket azonban országonként eltérő intézményrendszerrel próbálják érvényesíteni. A fogyasztóvédelmet korábban a gazdasági tárca felügyelte, most azonban még az Ifjúsági, Családügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztérium alá tartozik.

2005-ben összesen 33,969 üzletben végeztek ellenőrzést a felügyelők, a vizsgált egységek 51.9%-ában állapítottak meg valamilyen hiányosságot, szabálytalanságot és 6,185 esetben szabtak ki szabálysértési bírságot, összesen 63,558,500 Ft értékben - írja a Magyar Nemzet.

Az ellenőrzések és a megbírságolt üzletek száma, valamint a bírság összege évről évre nő, ez azonban nem rettenti el a kereskedőket.

A rendszer nagy hibája - többek között - hogy a nyilvánosság nem éppen erősség itthon, hiszen a jogszabályok értelmében egy gyanús termékről mindaddig nem lehet kijelenteni, hogy potenciálisan veszélyes, amíg le nem zárul a vizsgálat, ami pedig évekig is eltarthat...

A megbírságolt gyártók és kereskedők rutinszerűen perelnek, ha nyilvánosságra kerül a nevük, a hatóságok így többnyire jobbnak látják, ha hallgatnak.

A jelenlegi helyzetben jogszabály-változtatásra lenne szükség, erre azonban a kormányalakítás idején kevés esély van, hiszen még azt sem lehet tudni, melyik tárcához kerül a fogyasztóvédelem ügye...
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 9. csütörtök
Natália
49. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?