17 °C Budapest

Veszélyes termékek? - Úgysem tudod meg!

Pénzcentrum
2006. május 30. 11:45

Egymást érték a közelmúltban a szennyezett tojással, romlott hússal, szalmonellás szaloncukorral és paprikabotránnyal kapcsolatos hírek, ilyen környezetben pedig érdemes lehet áttekinteni, mi újság a fogyasztóvédelem területén.



Az Európai Unióban egységes fogyasztóvédelmi elvek vannak, ezeket azonban országonként eltérő intézményrendszerrel próbálják érvényesíteni. A fogyasztóvédelmet korábban a gazdasági tárca felügyelte, most azonban még az Ifjúsági, Családügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztérium alá tartozik.

2005-ben összesen 33,969 üzletben végeztek ellenőrzést a felügyelők, a vizsgált egységek 51.9%-ában állapítottak meg valamilyen hiányosságot, szabálytalanságot és 6,185 esetben szabtak ki szabálysértési bírságot, összesen 63,558,500 Ft értékben - írja a Magyar Nemzet.

Az ellenőrzések és a megbírságolt üzletek száma, valamint a bírság összege évről évre nő, ez azonban nem rettenti el a kereskedőket.

A rendszer nagy hibája - többek között - hogy a nyilvánosság nem éppen erősség itthon, hiszen a jogszabályok értelmében egy gyanús termékről mindaddig nem lehet kijelenteni, hogy potenciálisan veszélyes, amíg le nem zárul a vizsgálat, ami pedig évekig is eltarthat...

A megbírságolt gyártók és kereskedők rutinszerűen perelnek, ha nyilvánosságra kerül a nevük, a hatóságok így többnyire jobbnak látják, ha hallgatnak.

A jelenlegi helyzetben jogszabály-változtatásra lenne szükség, erre azonban a kormányalakítás idején kevés esély van, hiszen még azt sem lehet tudni, melyik tárcához kerül a fogyasztóvédelem ügye...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem