Újabb inflációs aggodalmak: most a német termelői árak

Pénzcentrum
2006. május 19. 11:03

1982 óta nem emelkedtek olyan ütemben a termelői árak Németországban mint áprilisban. Az árnövekedés mögött elsősorban az energia és a nyersanyagok drágulása áll. A német termelői árak áprilisban 6.1%-kal voltak magasabbak mint egy évvel korábban. Az elemzők 5.8%-ot vártak. Egy hónap alatt az árszint 1%-kal lett magasabb. Csak az idei évben a kőolajárak mintegy 21%-kal nőttek, ami

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

1982 óta nem emelkedtek olyan ütemben a termelői árak Németországban mint áprilisban. Az árnövekedés mögött elsősorban az energia és a nyersanyagok drágulása áll.

A német termelői árak áprilisban 6.1%-kal voltak magasabbak mint egy évvel korábban. Az elemzők 5.8%-ot vártak. Egy hónap alatt az árszint 1%-kal lett magasabb. Csak az idei évben a kőolajárak mintegy 21%-kal nőttek, ami meghatározó volt az inflációs mutató növekedésében.

Az adat újabb figyelmeztető jel az EKB számára. A bank irányadó rátája 2.5%-on áll. A várakozások szerint az euró-zóna gazdasága a következő negyedévekben gyorsulni fog, aminek hatására nagyobb az esély rá, hogy a termelői szintről az árnövekedés átgyűrűzik a fogyasztói árakba is.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 7. kedd
Ambrus
49. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?